De soundbar heeft een adviesprijs van 599,99 euro.
Voordat we aan de recensie beginnen is het belangrijk om een onderscheid duidelijk te maken. De JBL Bar 5.1 Surround heeft niets te maken met de JBL Bar 5.1 die we begin vorig jaar getest hebben. Beide producten zijn een soundbar van dezelfde fabrikant, maar dat is ongeveer waar de overeenkomsten ophouden. Ze behoren niet toe tot dezelfde serie en dit product is ook geen opvolger van de eerder gelanceerde Bar 5.1. Het zijn twee losstaande soundbars. Waarom JBL voor deze namen gekozen heeft, kon een vertegenwoordiger niet uitleggen.
Review: JBL Bar 5.1 Surround – specs en design
De JBL Bar 5.1 Surround is een complete soundbar met een behoorlijk geluidsniveau, die strakke looks combineert met een sloot aan functies. Het strakke, donkergrijze design zorgt ervoor dat je de speaker onder vrijwel elke televisie kunt plaatsen. Bovendien is het fijn om te zien dat het logo niet aan de voorkant, maar de bovenkant zit, zodat die niet kan afleiden in de esthetiek van je eigen (homecinema-)opstelling. Wel zit voorop een klein ledscherm waar je informatie van af kunt lezen voor een prettig gebruik.
Bovenop treffen we vier knoppen aan voor een directe bediening: de aan-uitknop, twee volumeknoppen en een knop voor het wisselen van de input. Voor andere zaken heb je de afstandsbediening. Het systeem bestaat uit een soundbar en draadloze subwoofer, die automatisch gekoppeld wordt aan de soundbar. In totaal is er een vermogen van 550 watt: 250 watt in de soundbar en 300 watt in de subwoofer. Er zitten zeven verschillende drivers in de bar: vijf verspreid over de gehele breedte en ook nog eens twee aan allebei de zijkanten.
Achterop treffen we verschillende aansluitingen aan. Zo is er eentje voor de stekker. Dit is een standaardaansluiting, aangezien de stekkerblok in de Bar 5.1 Surround verwerkt zit. Daarnaast treffen we een optische aansluitingen en twee hdmi-poorten. Eentje is hdmi-arc, waardoor je de soundbar dus ook kunt bedienen met de remote van je televisie. De andere is hdmi-in, zodat je er een spelcomputer of blu-ray-speler op kunt aansluiten. De usb-poort kan in Nederland niet gebruikt worden voor het afspelen van muziek.
Muziek afspelen kan gelukkig ook via het internet. Je kunt de soundbar via bluetooth aan je telefoon of computer koppelen en zodoende muziek afspelen. Maar je kunt ook Apple Airplay of Google Cast gebruiken, waardoor je zonder al te veel gedoe toch draadloos kunt streamen. Je koppelt de soundbar aan het netwerk en installeert hem via de daarbij behorende apps, zoals Google Home, en kunt meteen beginnen met luisteren. Verder is de soundbar in staat 4k- en hdr-signalen (HDR10 en Dolby Atmos) door te sturen.
Review: JBL Bar 5.1 Surround – installatie
Er is dus behoorlijk wat mogelijk met deze uitgebreide soundbar en gelukkig heb je daar tijdens het installeren geen last van. Binnen een handomdraai draait het systeem als een zonnetje, of je nu gaat voor de hdmi- of audiokabel. Mocht je dat laatste doen, vergeet dan niet de speakers op je televisie uit te schakelen, anders hoor je het geluid dubbel. Ook moet je nog even controleren of je tv wel automatisch de JBL Bar 5.1 Surround pakt als bron van het geluid, maar als het goed is staat dit standaard goed ingesteld op je eigen televisie.
Het koppelen aan het internet is ook meteen goed gegaan. Wij hebben dit gedaan via de Google Home-applicatie, zodat we de soundbar hebben kunnen opnemen in ons Cast- en Google Assistent-netwerk. Via de Google Home-app stel je de speaker in door naar het knopje te gaan voor het instellen van een nieuw apparaat. Je zet je locatie aan, volgt de stappen op die je voorbij ziet komen en binnen no-time werkt de internetverbinding. Ook kun je daarna de JBL Bar 5.1 Surround bedienen met je stem, maar de Assistent zit er zelf niet op.
Review: JBL Bar 5.1 Surround – in gebruik
Je bedient de JBL Bar 5.1 Surround dus op drie manieren: via de meegeleverde afstandsbediening of je eigen (wanneer je gebruikmaakt van hdmi-arc), de knoppen aan de bovenkant of via de stem (wanneer je een Google Assistent-speaker in huis hebt staan). De laatste twee opties werken gelukkig prima en bieden functies aan die je gewend bent van soundbars en muziekbediening in het algemeen. Het is bovendien fijn dat alles meteen vanaf het begin werkt en ook geen problemen heeft gehad verder. Daar hebben we dan ook niets op aan te merken.
De meegeleverde afstandsbediening vinden we echter een minpunt. Hij is compact, ligt lekker in de hand en zal niet snel in de weg liggen. Er zitten bovendien niet veel knoppen op de accessoire. Een vertegenwoordiger van JBL heeft ons verteld dat bewust voor dit formaat en design gekozen is, zodat de bediening vrij simpel gehouden kan worden. Dat idee snappen we op zich, maar het kan de ervaring wel degelijk in de weg zitten. Zo is helemaal niet duidelijk wat je nou voor extra dingen kunt doen met de soundbar, bovenop de rest van de functies.
Zo is er bijvoorbeeld de optie audiosynchronisatie. Daarmee kun je ervoor zorgen dat het beeld en geluid weer gelijk loopt, mocht je in het dagelijks gebruik om wat voor reden dan ook tegen dit probleem aanlopen. In de meegeleverde handleiding staat niet beschreven hoe je dit voor elkaar krijgt; je moet de handleiding van de website downloaden (download hier het pdf-bestand) wil je daar achter komen. Hier staat beschreven dat het a) mogelijk is en b) hoe het werkt, maar dit lijken ons functies die vooraf duidelijk moeten zijn.
Een aspect waar we de laatste iets meer op letten is de hdmi-aansluitingen. De veel te dure Harman Kardon Citation Bar heeft laten zien dat het soms nog wel eens lastig kan zijn om goed om te gaan met verschillende bronnen en het automatisch wisselen tussen die bronnen. Maar daar hebben helemaal geen last van gehad bij de JBL Bar 5.1 Surround. Dit werkt echt perfect. Schakel je over op een aangesloten hdmi-bron via je tv, zoals bij ons de Nvidia Shield, dan hoef je verder niets te doen met de instellingen van je soundbar.
Review: JBL Bar 5.1 Surround – audiokwaliteit
Met een vermogen van 550 watt kan de JBL Bar 5.1 Surround een behoorlijke ruimte vullen met geluid. De vraag is dan of dat geluid wel aangenaam en het korte antwoord daarop is: zeker! Voor die 599 euro haal je een zeer capabele soundbar in huis die een breed scala aan muziekgenres, films, series en games kan dragen. Ondanks het vermogen van 300 watt is de subwoofer niet alom aanwezig. Mocht je dat wel vinden, dan kun je het niveau met de meegeleverde afstandsbediening instellen. Het geluid dreunt in elk geval niet heel erg door.
Het geluidsveld is behoorlijk breed. De lage tonen komen dus mooi naar voren zonder te overheersen. De baslagen krijgen meer dan genoeg ruimte voor hun vaak ondersteunende rol, terwijl de hogere tonen nergens echt afgemeten of beperkt klinken. Er zit wel een duidelijke grens op hoor, maar alleen wanneer je de soundbar te hard instelt. Dan kan de kwaliteit achteruitgaan en schel klinken. Dat heb je gelukkig zelf in de hand door het volume niet op het maximale aantal te zetten, al snappen we dat het best aanlokkelijk is dat te doen.
De JBL Bar 5.1 Surround beschikt over iets dat Multibeam-technologie genoemd wordt. Dit is de standaardgeluidsmodus van de soundbar, eentje die ervoor zorgt dat het geluid zich door de kamer kan verplaatsen. In Amsterdam hebben we hier een demo van gekregen en dat klonk uitermate goed. Bij sommige nummers of filmscenes klinkt het inderdaad alsof het geluid vanuit een andere hoek van de kamer komt. Datzelfde geldt voor specifieke geluidseffecten. De vraag is dan altijd in hoeverre je die resultaten thuis kunt nabootsen.
We kunnen met een gerust hart zeggen dat de soundbar ook in een minder geoptimaliseerde omgeving prima z’n werk doet. De geluiden, geluidseffecten, instrumenten, stemmen — in sommige gevallen leek het net alsof die van een andere kant van de kamer kwamen. En je hoeft er ook niet heel recht voor tegenover de soundbar te zitten. Al kan het wel zijn dat je misschien iets minder de effecten aan de linkerkant hoort wanneer je te ver naar rechts zit bijvoorbeeld, maar dat is bij ons gelukkig geen al te groot irritatiepunt gebleken.
Je kunt de Multibeam-modus ook uitschakelen (zie daarvoor de handleiding, daar is geen losse knop voor), mocht je dat prettiger vinden. Dan krijg je het geluid in 2.1 te horen. Datzelfde geldt wanneer je muziek via bluetooth afspeelt. De ruimtelijke effecten vallen dan natuurlijk weg, maar de kwaliteit wordt er niet minder op. We zijn over het algemeen zeer te spreken over de geluidskwaliteit: het is warm waar het warm moet zijn, hard waar het hard moet zijn en eigenlijk altijd breed in zijn bereik. En je betaalt hier niet de hoofdprijs voor.
Review: JBL Bar 5.1 Surround – conclusie
We zijn zeer enthousiast over de JBL Bar 5.1 Surround. De belangrijkste aspecten, het geluid en de gebruiksvriendelijkheid, zijn dik in orde. Je zult zelden een soundbar aantreffen met deze power en weergave die voor deze prijs in de markt gezet wordt. Tel daarbij de mogelijkheden met betrekking tot audiostreaming op (de keuze uit Apple Airplay en Google Cast) en je houdt een soundbar over die de concurrentie voorbijgaat in hetzelfde segment. Echter, er zijn wel een paar dingen waar je rekening mee moet houden.
Zo vinden we de afstandsbediening te compact en missen we knoppen die verschillende functies toegankelijk maken. We snappen best dat je een kleiner model meegeeft en minder knoppen toevoegt (zeker als dit knoppen zijn die je vaak maar één keer gebruikt), maar nu kun je het product gebruiken zonder de digitale handleiding te downloaden. Ook kan het jammer zijn dat je geen geluidsmodi hebt, maar de standaardinstellingen van de Multibeam-technologie zijn wat ons betreft goed genoeg om van allerlei soorten content te genieten.
Beoordeling
- Veel waar voor je geld
- Uitgebreide mogelijkheden
- Breed geluidsveld vol detail
Te compacte afstandsbediening
- Digitale handleiding een must
- Geen andere geluidsmodi
Reacties (28)