JBL lanceerde afgelopen zomer drie nieuwe luidsprekers met een retrodesign. De JBL Authentics-serie bestaat uit drie speakers. De JBL Authentics 200 en 300, echte bluetoothspeakers met batterij, en de JBL Authentics 500. Deze enorme luidspreker ondersteunt zowel WiFi als bluetooth. In deze review nemen we de JBL Authentics 500 onder de loep.
In deze review gaan we aan de slag met de JBL Authentics 500. Deze nieuwe WiFi-speaker met bluetooth heeft een retrolook.
Dit is de JBL Authentics 500
Een echte retrospeaker qua uiterlijk, maar dan met de modernste technologieën aan boord. De JBL Authentics 500 is geïnspireerd op de JBL L100-luidspreker uit de jaren 70. De JBL Authentics 500 is een slimme WiFi- en bluetooth-speaker en beschikt over Dolby Atmos om luisteraars onder te dompelen in meeslepend geluid. Dit model beschikt over drie 1″ tweeters, drie 2.75″ midrange woofers en een 6.5″ naar beneden gerichte subwoofer. Deze bieden 270 Watt aan 3.1-kanaals geluid. De speaker beschikt over automatische zelfafstemming om het geluid te optimaliseren.
Naast bluetooth en WiFi is er ondersteuning voor een heel scala aan streamingdiensten, is er een ethernet- en aux-aansluiting, ondersteuning voor Amazon Alexa en Google Assistant (tegelijk!) en kun je de speaker bedienen via de JBL One-app. Je kunt streamen via AirPlay, Alexa MRM, Chromecast built-in en Spotify Connect. De prijs bedraagt 629,99 euro.
Design en installatie
Uit een enorme doos komt ook een enorm grote speaker. Voor dergelijke reviews gebruiken we altijd dezelfde tafel, maar de JBL Authentics past er in de breedte maar net op. Bijna 45 centimeter breed, 24 centimeter hoog en 26 centimeter diep. Het is een enorm gevaarte, maar wat ziet deze speaker er goed uit!
JBL keert terug naar de jaren 70 met een fantastisch retrodesign. Zwart, koperen accenten, een leerlook rondom en de zachte voorkant (Quadrex) maken dit meteen één van de mooiste smart luidsprekers ooit gemaakt. Bovenop vinden we drie grote draaiknoppen. Links het volume, rechts draaiknoppen om de treble en bass aan te passen. In het midden vinden we nog twee kleinere knoppen voor het koppelen en voor bluetooth. Achterop vinden we een ethernet- en aux-aansluiting en een aansluiting voor de stroomkabel. Deze speaker heeft geen ingebouwde batterij in tegenstelling tot de andere speakers in de Authentics-serie.
Eenmaal geïnstalleerd en de stekker in het stopcontact was het even zoeken. Het is natuurlijk een smartspeaker, dus welke app hebben we nodig? We missen een handleiding, maar Google wist het antwoord. De JBL One-app. Deze heb je overigens niet nodig als je het bluetoothgedeelte gebruikt, dan kun je gewoon op de bluetoothknop drukken en zoeken met je telefoon, maar aangezien dit model alleen ondersteuning heeft voor SBC als bluetooth audiocodec (dat kan echt niet bij een speaker voor 629 euro), kiezen we toch voor de WiFi-verbinding om er een echte smartspeaker van te maken en om muziek te streamen via WiFi.
De installatie met de JBL One-app ging redelijk soepel, alhoewel het even in twee keer moest, want de eerste keer werd het WiFi-netwerk niet gevonden. De tweede keer ging dit soepel. Vervolgens kregen we de vraag om een firmware-update uit te voeren. En deze update ging helaas steeds opnieuw fout. Bij 71 procent (en twintig minuten later) mislukte de update steeds. De eerste week hebben we de speaker dan ook zonder updates gebruikt. In de tweede week lukte het wonderbaarlijk genoeg wel om de update uit te voeren.
JBL One-app en bediening
De JBL One-app is waar het allemaal om draait. Open de app en je ziet al je verbonden producten. Ook andere JBL-speakers kun je namelijk via deze app gebruiken. Klik op de JBL Authentics 500 en je komt op het thuisscherm van de speaker. Vanuit hier kun je direct muziek afspelen met de laatste gebruikte streamingdienst (in ons geval Spotify), maar kun je ook In-App muziek kiezen. Een geselecteerd aantal muziekstreamingdiensten zijn namelijk vanuit de JBL One-app te bedienen. Spotify niet (wel Spotify Connect overigens), maar wel onder andere Amazon Music, Qobuz, TIDAL en TuneIn. TIDAL is ook je enige optie als muziekstreamingdienstbron voor Dolby Atmos Music-content.
Onder de muziekstreamingdiensten vind je een 3-bands EQ in de JBL One-app tot je beschikking voor Bas, Mid en Treble. Duidelijke verschillen zijn te horen in het geluid wanneer je hiermee gaat spelen, maar het is wel een beetje aan de karige kant. Er zijn ook geen geluidspresets om uit te kiezen. De knoppen bovenop de speaker laten je hetzelfde doen als het gaat om Bas en Treble. Alles in de app staat onder elkaar, dus ook de productinstellingen, productinformatie en meer informatie over Wi-Fi Streaming en je spraakassistenten vind je hier.
De app is hiermee redelijk overzichtelijk, maar we missen echt de geluidspresets. De kleine equalizer laat je het geluid wel gedeeltelijk aanpassen, maar voor een dergelijke speaker verwachten we net wat meer. Gebruik je Spotify en niet één van de geselecteerde streamingdiensten die je vanuit de JBL One-app kunt bedienen? Dan zul je de JBL One-app nauwelijks meer gebruiken. Het is puur installeren, instellen en klaar.
Behoorlijk onhandig: De JBL Authentics heeft geen aan/uit-knop. Ben je verbonden via bluetooth, dan moet je handmatig de bluetoothverbinding op je smartphone verbreken. Ben je verbonden via wifi, dan is het ook zaak om de muziekapp van je voorkeur af te sluiten. Het is natuurlijk een smartspeaker met toegang tot stemassistenten, dus wat dat betreft is het logisch dat de speaker altijd aan staat, maar gebruik je dit model vooral voor muziek dan moet je of de stekker eruit trekken of je smartphone tevoorschijn toveren om de muziek te stoppen. Het is gewoon onhandig. Had gewoon bovenop een extra knopje toegevoegd om de speaker aan of uit te zetten. Ook onhandig: Het kwam regelmatig voor dat de verbinding even kwijt was. Dan kiezen we een ander nummer op de smartphone, maar de speaker speelt gewoon het huidige nummer door. Even opnieuw verbinden loste het probleem op, maar dat is niet iets wat je drie keer op een dag wil doen. De verbinding mag dus wat stabieler, dus laten we hopen dat dit met een firmware-update wordt opgelost.
Het feest kan beginnen
Wil je een feest organiseren en zoek je een passende speaker voor het geluid? Dan zit je met de JBL Authentics 500 helemaal goed. Standje gehoorbeschadiging treedt halverwege het volume al op en dan kan het volume nog echt een heel stuk hoger. Aan het volume ligt het in ieder geval niet. Door de subwoofer onderaan en de midrange woofers en tweeters is het geluid goed gescheiden qua laag, midden hoog. Als we het geluid met één woord kunnen omschrijven, dan past ‘bombastisch’ hier perfect bij. Perfect voor feestjes en partijen waar muziek met een dikke beat gedraaid wordt. Typisch JBL die stevige bas en het past goed bij het imago van het merk. Draai de bas helemaal open en je dreunt het huis uit. De bassheads kunnen hun lol met deze speaker niet op. De speaker levert echt een vol en warm geluid.
Pop, dance, trance. Dat zijn dan ook de genres waar deze speaker weet uit te blinken. De speaker klinkt echt heel goed bij de ‘pop met een beat’ van Lorde. Het nummer Ribs laat horen wat de JBL Authentics 500 in z’n mars heeft, alsof de speaker er voor gemaakt is. Dan is het echt genieten geblazen. De metalcore/thrash metal van Trivium komt echter totaal niet uit de verf. Het leeft niet, maar klinkt vooral heel vlak. Gaan we over naar de folk/country van Bonny Light Horseman, dan valt wederom op dat de soundstage zonder een echte beat behoorlijk smal is. Dit opent zich dan weer volledig bij Daft Punk met Around the World. Het zijn echt twee werelden waarin de speaker zich begeeft. Aan de ene kant de pop, dance en trance, de echte mainstream-muziek waar dit model echt uitblinkt. Kies je iets ingetogener of juist iets met veel gitaren en herrie, dan komt dat niet helemaal lekker uit de verf. Het zorgt ervoor dat deze speaker heel erg goed is bij specifieke muzieksmaken, maar luister je iets anders dan mainstreammuziek? Dan voel je je hier toch niet helemaal thuis bij deze speaker.
Wat we missen bij het geluid van deze speaker is definitie. We missen gewoon wat detail in de muziek. Het is een dikke bak herrie (ten positieve!) met voldoende kracht, maar de subtiliteit mist daardoor. De titel ‘Partyspeaker met retrolook’ van deze review past daardoor ook heel goed bij deze speaker. Het ziet er fantastisch uit, maar het is echt een speaker voor feesten en partijen. Daar is niets mis mee, maar het is wel goed om te weten wanneer je de JBL Authentics 500 voor een ander doel had willen aanschaffen.
Conclusie
De JBL Authentics 500 is qua uiterlijk één van de mooiste slimme speakers die we ooit hebben gezien. Het retrodesign is werkelijk prachtig en je hebt erg veel slimme opties als spraakassistenten en ingebouwde muziekdiensten tot je beschikking. Alhoewel de speaker een enorme wal aan geluid weet voort te brengen, missen we toch een beetje definitie. Dat echte verfijnde mist een beetje, waardoor details verloren gaan. Voor feesten en partijen is dit echter één van de betere speakers. De JBL Authentics 500 is ideaal voor feestbeesten, maar de echte audiofiel kijkt wellicht beter even verder.
Beoordeling
JBL Authentics 500
- Prachtig retrodesign
- Heel veel power
- WiFi én bluetooth
- Twee stemassistenten tegelijk
- Veel muziekstreamingdiensten vanuit de app toegankelijk
- De prijs
- Beetje te bombastisch
- Meer opties geluid aanpassen wenselijk
- Soms verbindingsproblemen
- Geen aan/uit-knop
- Bluetooth: alleen SBC
Beoordeling JBL Authentics 500
De JBL Authentics 500 is qua uiterlijk één van de mooiste slimme speakers die we ooit hebben gezien. Het retrodesign is werkelijk prachtig en je hebt erg veel slimme opties als spraakassistenten en ingebouwde muziekdiensten tot je beschikking. Alhoewel de speaker een enorme wal aan geluid weet voort te brengen, missen we toch een beetje definitie. Dat echte verfijnde mist een beetje, waardoor details verloren gaan. Voor feesten en partijen is dit echter één van de betere speakers. De JBL Authentics 500 is ideaal voor feestbeesten, maar de echte audiofiel kijkt wellicht beter even verder.
Reacties (2)