Fraaie, brede uitstraling
De 4305P-speakers combineren de 2410H-2-compressiedriver met een 5,25-inch woofer die zorgt voor de lagere tonen. Zo’n compressiedriver is iets behoorlijk speciaal. Het bestaat uit een 1-inch tweeter die diep ingebed is in een soort hoorn. Maar niet een typische cirkelvormig ding, maar wel een hoorn uit vier bollere vlakken. Deze aparte geometrie is zo berekend dat het geluid boven 2 kHz horizontaal heel breed wordt uitgestuurd zonder vervorming. De typische nasale bijklank die bij hoorns durft op te duiken is daardoor volledig afwezig.
Als muziekweergevers laten de actieve JBL’s een zeer positieve indruk na. Waar sommige actieve speakers door hun DSP worden ingetoomd en aan hogere volumes wat gecomprimeerd klinken, blijven de 4305P’s dynamisch en spannend. Net zoals bij voorgaande JBL-tests hebben we zelf de neiging om met deze toestellen veel gitaarmuziek te beluisteren, gewoonweg omdat het merk genres als rock en metal altijd krachtig en opwindend weet te brengen. Iron Maiden met ‘Fear of the Dark’ of ‘The Great Heathen Army’ van Amon Amarth, pakweg. Maar ook de recent verschenen The Complete Master-editie van Coltrane’s Blue Train pakken de JBL-speakers goed aan. Onder meer bij ‘Moment’s Notice’ is er een prima gevoel van snelheid en kun je echt genieten van het samenspel tussen de jazzgoden die 65 jaar geleden de studio indoken. Van het virtuoze maar ook subtiele gedrum tot de hoorns die soleren, we luisteren en ontdekken veel subtiele textuur. Maar het is vooral het kwieke, snelle dat overtuigd.
De darkfolk van het Noorse Wardruna op ‘Kvitravn’ behoudt van zijn kant fraai zijn episch karakter, met een extra nadruk op de oud-Scandinavische gezang. Mooi en groots gepresenteerd, want daar draait het echt wel om bij deze populaire groep uit het hoge noorden. Hetzelfde bij het themalied van ‘The Book of Boba Fett’ van de Star Wars-series, met de “Fett!”-kreten die door de ruimte schalen. De beukende percussie bij beiden kwam wel wat minder naar voren, maar dat is de downside van kleine speakers. Een plus is dan weer dat de sweet spot zeer breed is, waardoor we ook aan de zijkant van een L-vormige zetel Coltrane mooi aangeleverd kregen.
Streamen over Chromecast met Qobuz is wat we meestal deden tijdens deze test. Om het toch maar te checken, speelden we ook een playlist af over Bluetooth. De JBL’s missen weliswaar ondersteuning voor audiofielere codecs zoals aptX of LDAC. Maar AAC is er wel, en dat leverde al heel gedegen audiokwaliteit op. Toch zouden we eerder het streamen over WiFi aanraden, vooral bij detailrijke live muziekstukken. Maar het is wel positief dat de Bluetooth-optie niet een tegenvaller is, want in sommige situaties is deze technologie gewoonweg handiger.
Hoe presteert de JBL 4305P voor tv-geluid? Om dat te ontdekken, hangen we ze via een optische kabel aan een Sony KD-65AF9. Wat ze heel goed doen is geluid breed uitstralen, waardoor je bij sfeervolle soundtracks een goede omhulling krijgt. Denk bijvoorbeeld aan de stadsscènes in de Britse spionnenreeks ‘Slow Horses’, waar sirenes en verkeer ruim rond het beeld te horen zijn. Of als hoofdmislukkeling Lamb in een leeg en versleten Chinees restaurant wansmakelijk voedsel naar binnen werkt; de smakgeluiden worden wel heel echt in de kamer geprojecteerd. Het melancholische gevoel van deze reeks wordt zo wel heel goed opgewekt. Het vermogen om detail breed uit te smeren helpt ook om het feestgewoel van Dia De Los Muertos in Mexico-stad tijdens de openingsscène van ‘Spectre’ naar de testruimte te brengen. Onvermijdelijk eindigt alles in een explosie én een ineenstortend gebouw – zo is 007 wel – waarbij alweer een indrukwekkend detailgevoel opvalt, zoals brokstukken die uit elkaar spatten. Spectaculaire geluidseffecten komen dus goed binnen, met een relatief grote portie laag om het sensationeel te houden. Dat gezegd zijnde, zouden we in een grotere kamer toch opteren om de 4305P’s aan te vullen met een subwoofer om een echt cinemagevoel te krijgen. Het is vooral focussen op wat de JBL’s uitmuntend doen. Zo blijken de compressiedriver opnieuw heel sterk in het overbrengen van veel stempower, wat ‘Always Remember Us This Way’ gebracht door Lady Gaga in ‘A Star is Born’ echt machtig maakt om te horen. Op zo’n moment doen deze kleinere JBL’s iets dat een soundbar heel moeilijk kan evenaren.
Reacties (0)