Review: Dali Spektor 6, Spektor 1 en Spektor Vokal – betaalbare speakers

03 juni 2017 8 Minuten 0 Reacties
spektor-6-spektor-1-spektor-vokal-dali-foto-1

Met de nieuwe Spektor-familie biedt Dali een mooi speakerassortiment voor de thuiscinemaliefhebber die wel iets ‘goeds’ wilt, maar niet gigantisch veel geld wilt uitgeven.

Dali Spektor 6, Spektor 1 en Spektor Vokal

Dali bedient alle groepen van consumenten al vrij goed, vertrekkende van de Zensor-budgetspeakers tot de adembenemende Epicons. Maar toch is er onder de toegankelijke Zensor-familie en de hoogwaardige Opticon-luidsprekers nog plaats voor een lijn zeer betaalbare speakers. In dat gat nestelt zich nu de Spektor-speakerreeks, bestaande uit vier luidsprekers: twee boekenplankspeakers (Spektor 1 en 2), een vloerstaander (Spektor 6) en een center (Spektor Vokal).

Daarmee heb je minder bouwstenen dan bij hogere luidsprekerlijnen om een surroundopstelling te bouwen, maar zeker als je een kleine of middelgrote woonkamer hebt vind je wel alles wat je nodig hebt. In deze recensie bekijken we de Spektor 1, 6 en Vokal, verder ondersteunt door de Dali E-9F-subwoofer. Omdat dit Homecine Magazine is, ligt de nadruk op surroundgebruik. Op zustersite HiFi.nl hebben we de Spektor 6 apart besproken vanuit het perspectief van een muziekliefhebber. Lees dus vooral ook dat artikel.

Dali Spektor 6, Spektor 1 en Spektor Vokal: degelijk

De Spektor-speakers horen niet in de budgetklasse thuis, wat je ook merkt aan het prijskaartje en gelukkig ook aan de afwerking. Het zijn geen designspeakers met afgeronde hoeken, noch kun je rekenen op dure glanslakken. Wel heeft Dali de Spektors gewoon heel degelijk gebouwd. Niet spannend, maar wel duurzaam en neutraal. De speakers zijn enkel in het zwart of het walnootbruin beschikbaar, waarbij wij de walnoteneditie net iets spannender vinden. De zwarte editie ziet er wat zwaarwichtig uit.

Maar in een echte thuisbioscoop kijk je toch met gedimd licht, dus misschien maakt de kleur in dit geval weinig uit. In elk geval heb je geen moderne kleuruitvoeringen zoals wit of een lichte houtsoort. De Spektors krijgt wel iets meer klasse door een soort lederpatroon aan de voorkant. Van ver zie je het niet echt, maar dichtbij ogen de speakers ietwat retro.

Langs de voorkant en zijkanten zien de Spektor 1, 6 en Vokal er prima uit, de achterkant is iets primitiever. Je kunt niet bi-wiren, wat niet zo ongewoon is in deze categorie. De aansluitingen achteraan de speaker zijn wederom degelijk en kunnen ook dikkere kabels en bananenstekkers aan.

Dali Spektor 6, Spektor 1 en Spektor Vokal: plaatsing is belangrijk

Als we toch naar de achterkant aan het kijken zijn: hier vind je zowel bij de Spektor 1 als de Spektor 6 een bass-poort, een uitgang waarlangs lage tonen uit de behuizing kunnen ontsnappen. Dit komt wel vaker voor bij speakers en zorgt voor een diepere, indrukwekkendere basweergave – al zal die wel ongenuanceerd en meer rommelend zijn. We weten van onze stereotest van de Spektor 6 dat dankzij deze uitgang achteraan deze grote vloerstaanders toch wat verder van de muur moeten staan.

In onze luisterruimte vonden we zelfs 80 tot 100 cm geen probleem. Staan de luidsprekers te dicht en is je kamer eerder klein, dan zullen de bassen echt heel wollig en overheersend klinken. Je hebt natuurlijk in een thuiscinema-opstelling één groot voordeel: via de receiver kun je wellicht nog wat tunen op speakerniveau, mocht de kamermeting daar niet al voor gezorgd hebben. De Spektor 1 heeft wat minder last van deze sterke aanwezigheid in het laag, maar als je deze kleine speakers als surroundkanalen aan de muur monteert of in een kast steekt kun je overwegen de bassport te dempen.

Net zoals bij andere Dali-speakers moet je de Spektors parallel met de muren plaatsen. Dat vinden mensen die hun interieur belangrijk vinden wel leuk. De meeste andere speakers moet je een beetje indraaien zodat ze optimaal naar je zitpositie uitstralen. Nu is het wel zo dat voor een pure thuiscinema-opstelling dit iets minder relevant is.

Dali Spektor 6, Spektor 1 en Spektor Vokal: klein, behalve de 6

Zowel de Spektor 1 als de Spektor Vokal zijn betrekkelijk kleine speakers. Voor rear-kanalen is de 1 met zijn x echter adequaat genoeg, zeker als je ook nog een subwoofer in je opstelling steekt. Ben je toch bezorgd dat de kamer te groot is voor de Spektor 1 (of staan de rearkanalen ver van je kijkpositie), dan is er nog de grotere Spektor 2-boekenplankspeaker.

De Vokal is 15 cm hoog, 20 cm diep en 43,5 cm breed. Dit is genoeg plaats voor twee 4½ inch woofers – met de kenmerkende roodbruine conus – met in het midden een dome tweeter.

De Spektor 6 is dan weer een relatief grote vloerstaander van bijna een meter hoog. Hij is niet bepaald slank, een echte aanwezigheid naast je tv. Verwijder de grille (voorzichtig, want het bevestigingssysteem is wat fragiel) zodat je die drivers en het dispersiepatroon rond de dometweeter kunt bewonderen.

Dali Spektor 6, Spektor 1 en Spektor Vokal: luisteren

Voor deze test gebruikten we een Denon AVR-X6300H als receiver voor een 5.1-opstelling. Dat is een relatief hoog model en als je voor een 5.1-opstelling gaat in een middelgrote kamer zal een goedkopere receiver zeker ook kunnen dienen. Als je bij Denon wil blijven, is de AVR-X2400 misschien zelfs doenbaar.

Vanwege die potige laagproductie van de Spektor 6 vonden we het interessant om een experiment uit te voeren: een paar clips van onze DTS-testdisc af te spelen met én zonder subwoofer, telkens met aangepaste instellingen. Wat bleek: de afwezigheid van een sub was wel merkbaar, maar als je een iets wolligere laag accepteert dat niet extreem diep duikt, dan klinkt het nog wel ok. Anders gezegd: in een kleine woonkamer kun je met de Spektor 6 als linkse en rechtse kanaal wellicht wel zonder subwoofer verder. Dat is best leuk als je te maken hebt met een partner die geen zin heeft in een onsubtiele subwoofer die de kamer ontsierd.

Dat gezegd zijnde, de E-9F die wij voor onze test hebben gebruikt is een compacte sub die best wel goed presteert. Dali is niet de grote naam qua subwoofers, maar eigenlijk kunnen de Denen er wel wat van.

Na het afronden van de testcyclus met de DTS-testdisk, schakelen we over op de heruitgave van ‘Jaws’ op Blu-ray. In 2012 werd deze klassieker opnieuw uitgebracht in een digital remaster, met een nieuw 7.1-soundtrack in DTS MA HD. Al in de eerste minuten krijg je het bekende dreigende Jaws-thema van John Williams geserveerd, hier mooi in surround. Het centerkanaal krijg dan wel wat te verwerken als je het volume opendraait, onder meer vanwege de hoorns in de soundtrack.

De Vokal doet het vrij goed. Stemmen mogen misschien iets meer knapperig zijn, maar de Dali-center levert een vol geluid. Niet slecht, gegeven dat de Vokal vrij klein is. Ook opvallend: de integratie tussen de Spektor-luidsprekers zit prima, zodat je zeker vooraan bij een 5.1-opstelling een naadloos geluidsbeeld krijgt. Dat merken we bijvoorbeeld bij de bekende scène in ‘House of Flying Daggers’ als de rebelse danseres het sierlijke echospel speelt in de kamer gevuld met Chinese trommels. Heel deze scène zit vol met verrukkelijke geluidseffecten die door de kamer bewegen. Het zou dan sterk opvallen als er bijvoorbeeld timbreverschillen zijn. Opvallend ook hier is dat de kleine Spektor 1’s best meekunnen, ook als we het volume hoog hebben staan.

Dali Spektor 6, Spektor 1 en Spektor Vokal: conclusie

Met de Spektor-familie kun je voor een betrekkelijk lage prijs een vrij goede thuiscinema-opstelling bouwen. Voor 5.0 zit je nog onder 1.000 euro. Het is eigenlijk verrassend hoe goed ze klinken voor films, iets wat in onze testopstelling toch vooral aan de uitstekende Spektor 6 te danken is. Je hebt ook niet het ultieme qua versterking nodig om de Spektors te laten zingen, en dat is zeker zo als je wat budget overlaat voor een subwoofer op niveau, zoals de E-9F die wij getest hebben. Ze mogen niet enorm spannend ogen, de speakers zijn wel goed en degelijk geconstrueerd. Een koopje.

9.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Brede dispersie van details
  • Vokal staat goed zijn mannetje
  • Spektor 6 is prima voor films én muziek

Minpunten
  • Plaatsing tov muur heeft grote impact

  • Uitstraling is niet extreem spannend

Reacties (0)