Review: Avanca D1 & S1 hoofdtelefoons

23 januari 2017 + 10 minuten 2 Reacties
Avanca-D1-S1

We testen de Avanca D1 & S1 hoofdtelefoons, twee headphones met bluetooth die met name voor het gebruik tijdens sport ontwikkeld zijn.

Daar zat ik dan. “Ze hebben het echt gedaan.” Apple heeft afscheid genomen van de 3,5mm jackplug. Deze zit niet standaard meer op de iPhone 7. We worden hiermee natuurlijk een beetje in een hoekje gedrukt. “Ja, Bluetooth is de toekomst.” Althans, volgens Apple. Lekker draadloos. Ik kan hier iets van vinden. Nu is het geval dat ik in het bezit ben van een iPhone 7 en een verloopstukje vind ik helemaal niks. Is Bluetooth dan echt de oplossing? We testen het met de Avanca D1 & S1 hoofdtelefoons.

Review Avanca D1 & S1

Avanca is een echt Hollands bedrijf waarbij het draait het om mobile devices. Maar dan juist om de producten er omheen. Bijvoorbeeld de bluetooth headsets, D1 & S1. Avanca wordt over de hele wereld verkocht en timmert daarmee hard aan de weg. Tijd om een paar headsets te beluisteren.

Sinds Apple de iPhone 7 op de markt heeft gebracht, is de groei en verkoop van bluetooth hoofdtelefoons en in ears explosief gestegen. Hoewel velen van ons, waaronder ik, toch graag de jackplug in de telefoon hadden gezien, biedt het natuurlijk ook een kans op ontwikkeling voor de bluetooth hoofdtelefoons. Een vraag die ik vaak voorbij zie komen is; “Heeft een Bluetooth hoofdtelefoon dezelfde geluidkwaliteit als een hoofdtelefoon met kabel?”

De Bluetooth-verbinding is een tijdelijke verbinding tussen één of meerdere apparaten op korte afstand van elkaar. De verbinding wordt tot stand gebracht door gebruikt te maken van een radiofrequentie. Deze frequenties liggen tussen bepaalde waardes. Ondertussen zijn we al bij Bluetooth versie 4.2 en heeft de ontwikkeling niet stil gezeten. Tegenwoordig is de Bluetooth verbinding energiezuiniger en heeft geen last meer van interferentie van het 4G netwerk, en visa versa natuurlijk. Er is theoretisch dataoverdracht van 20Mb per seconde mogelijk. Als we kijken naar de gemiddelde grootte van een muzieknummer, bijvoorbeeld een Flac-bestand, dan zitten deze bestanden meestal rond de 25 tot 50Mb per nummer. De overdracht van de smartphone naar de Bluetooth in ears of hoofdtelefoon zou dus zonder kwaliteitsverlies mogelijk zijn.

Terug naar Avanca, want zij hebben mij twee headsets opgestuurd. Twee headsets die zijn bedoeld voor tijdens de sport. Dat wordt dus zweten. We gebruiken de headsets tijdens hardlopen, bootcamp, crossfit, fietsen, wandelen en fitness. Wat belangrijk is om te melden, is dat we naar niet alleen specifiek de geluidskwaliteit kijken. Maar juist ook naar duurzaamheid, verbindingskwaliteit, comfort en prijskwaliteit verhouding.

Avanca S1 hoofdtelefoon

De sportheadset zoals Avanca hem zelf noemt, met een prijs van 49,95 euro. Wij krijgen de S1 geleverd in het zwart. Netjes en onopvallend. Je zou de Avanca S1 ook makkelijk voor dagelijkse toepassingen kunnen gebruiken. De S1 heeft meer weg van de traditionele oordopjes. Deze zitten over het algemeen ook altijd goed.

Als we de Avanca S1 wat nader bekijken, zien wij een aan/uit knop, een ingang voor mini-usb en een grote dubbele knop voor het volume. De Avanca S1 heeft een ronde en elegante afwerking. Wat ook prettig is, een microfoon, want daar beschikt de S1 over. Word je tijdens jouw activiteit gebeld, dan kan je de S1 gewoon ophouden. In tegenstelling tot zijn broer, de D1. Daarentegen is zijn broer de D1 spatwaterproof, maar de S1 niet. Wel vreemd dat de S1 dan de sportheadset genoemd wordt. We vinden op de S1 Bluetooth 3.0 terug. Ik zou persoonlijk gelukkiger worden van 4.1. Dan heb je namelijk geen last meer van eventuele storingen op het 4G netwerk. Gelukkig zijn de nieuwste versies van de headset voorzien van bluetooth 4.1.

Wij gaan de Avanca S1 echt testen als een sportheadset. Met name hardlopen en bootcamp. Het gebruik voor beide headsets is vrij eenvoudig. Ik hou de aan knop ingedrukt en hoor een Engelse dame zeggen dat de headset aanstaat. Slechts aan kan je er verder weinig mee. Als je de aanknop ingedrukt houdt, schakelt de headset naar pairingmode. Enkele seconden later verschijnt de headset in beeld op de smartphone. Koppelen en dan kan de work-out beginnen. Na enkele minuten rennen hebben we al niet meer in de gaten dat we de S1 dragen. Dit is een belangrijk aspect.

Het betekent namelijk dat het product “transparant” is. Wat bedoel ik daarmee? Het product krijgt tijdens het gebruik een andere beleving. Het is niet langer het tastbare product dat ik net in handen had. Ik draag het product, maar ben mij er niet bewust mee bezig. Laat ik een duidelijk en verhelderd voorbeeld moet geven. Als ik nu door mijn raam naar buiten kijk, ben ik niet met het raam bezig. Voor mij is het transparant. Stel dat de glazenwasser nu mijn raam komt schoonmaken, is hij daar bewust mee bezig. Voor hem is het raam dus tastbaar.

Tijdens het hardlopen, blijft de headset goed zitten. Met rennen over de weg, maar ook een stuk door het bos. Ik stop even om kort stil te staan over de eerste indruk van de S1. Het dragen van de Avanca S1 voelt al erg snel vertrouwd. De geluidskwaliteit is prima. Tijdens het sporten luister ik meestal rock of housemuziek. De iets zwaardere test, bootcamp, zie ik wel zitten. Bij bootcamp ben je veel buiten bezig en veel grote bewegingen. Het is best zwaar, dus goede muziek sleept mij door de work-out heen.

Mijn motivatie of takelwagen, om mij door de work-out heen te slepen, bestaat nu uit popmuziek. Dit klinkt goed, gewoon goed. De S1 heeft een goede bas en het midden gebied is goed aanwezig. Voor het hoog zou het net iets beter kunnen. Echter gebruik ik de Avanca S1 niet als een high-end headset voor thuis op de bank, maar voor de sport. Ik zie de Avanca S1 dan ook als een allrounder, waar ik mee kan sporten. Tijdens een bootcamp work-out begon het alleen te regenen. Laat ik nou net een telefoontje op dat moment ontvangen. Ik kreeg het even Spaans benauwd. Want de S1 is niet ‘waterproof’. De usb-aansluiting is namelijk open. De Avanca D1 heeft hier een mooi rubber afsluitdopje voor, maar de S1 niet. Er kwam regen naar beneden, heel veel regen. Maar wonderbaarlijk heeft de S1 de stortbui overleeft. Ik heb nog net op tijd Noah kunnen bellen, of hij met zijn ark mijn kant op kon komen.

Wat mij wel opvalt is dat af en toe wat storing optreedt. De verbinding hapert even, maar dan is het geluid ook vrij snel weer terug. Als de S1 bijna leeg is, komt dezelfde Engelse dame keurig melden dat ik bijna zonder stroom zit. En 2 minuten later is de headset leeg. Dat is wel snel. Ik had liever gehoord dat ik nog 10 minuten te gaan had. Of dat de dame meldt dat er nog 25% batterijcapaciteit over is. Er is namelijk geen grotere domper dan midden in een work-out zonder stroom komen te zitten.

Avanca D1 hoofdtelefoon

De kleur spreekt mij al meteen aan; fluorescerend geel. De D1, ook een headset voor sporters, is in meerdere kleuren verkrijgbaar voor een prijs van 59,95 euro. Voor de hardlopers is dit wel een perfecte keuze. De kleur knalt echt. Dat vind ik een goed punt qua veiligheid. De Avanca D1 valt op. Zeker als ik ga hardlopen wil ik graag gezien worden door automobilisten. Het liefst als ik aan het lopen ben en niet als ik op de motorkap van een auto lig.

Op de headset zitten drie knoppen. Eén is voor power en pairing, de andere twee zijn voor volume en skippen van nummer. Deze twee knoppen zijn er eigenlijk vier, maar iets groter van formaat. Ook zit er een rubberen afsluiting voor de usb-aansluiting, zoals al eerder aangegeven. Dit zorgt voor een spatwaterproof afsluiting. De Avanca D1 is een echte in ear. Dit moet je dus prettig vinden, anders is de stap naar de S1 snel gemaakt. Net als bij de S1, moet ik even kijken hoe ik de D1 op moet zetten. Het draad, wat de twee units verbindt, moet over de oren en langs het achterhoofd. Ik merk meteen dat het stevig zit. Het voelt goed aan. Als het ook blijft zitten met sporten, dan ben ik helemaal blij. Laat het sporten en testen maar beginnen!

Hardlopen en wandelen zit in mijn wekelijkse ritme, een goed begin. Bij wandelen heb ik behoefte aan wat rustigere muziek. Het tempo ligt niet heel hoog, maar gericht op ontspanning. Dus ook wat rustige muziek. Wat jazz en heel soms klassiek. Ik merk dat het niet vanuit een audiofiel oogpunt is ontwikkeld. Zowel de jazz als klassiek missen diepgang, het klinkt wat plat. Ja, ik weet dat het een sport headset is en helemaal niet hiervoor ontwikkeld is. Toch vind ik het belangrijk om te benoemen.

De Avanca D1 zit goed en na een tijdje wandelen heb ik niet meer in de gaten dat ik de headset draag, wat natuurlijk heel erg plezierig is. Wel merk ik dat op sommige plekken de verbinding het wat moeilijk heeft. Wellicht heeft dat te maken met de hoeveelheid andere signalen in de nabije omgeving. Ik loop namelijk hetzelfde rondje en merk dat het altijd op dezelfde plekken de verbinding het moeilijk heeft. Met hardlopen is het eigenlijk precies hetzelfde, na een minuut of 2 wordt de Avanca S1 transparant (lees D1). Hij zit stevig en blijft op zijn plek zitten. Maar het genot dat ik onderweg niet meer aangevallen en gewurgd wordt door een snoer is ultiem. Het geeft een grote bewegingsvrijheid en dat zorgt weer voor plezierig hardlopen. Hardlopen doe ik in weer en wind, behalve als het onder de 10 graden is, het regent, koud is, er sneeuw ligt of storm op komst is. Toch ben ik weleens overvallen door een regenbui. De Avanca is ‘all weather proof’. Niet om mee gaan zwemmen, maar hij kan wel tegen een spatje regen. Zeker als ik in de regen terug naar huis moet rennen, heb ik graag wat muziek zodat mijn pas versnelt. Rock, house of dance. AC/DC doet het goed, maar ook een Oliver Heldens. Stevige muziek met een goede bas. Bas kan de D1 goed aan, zeker met de stevige muziek klinkt de Avanca D1 erg lekker. Als we het geluid vergelijken met de S1, vinden we de D1 net iets beter klinken. Het is geen wereld van verschil, meer een puntje op de i.

Ook bij de fitness wil ik dezelfde muziek horen. Gelukkig is dit meestal een stuk droger. Het grote pluspunt blijft ook hier van kracht. Geen snoer meer. De D1 blijft stevig op zijn plek zitten en zorgt voor bewegingsvrijheid. Af en toe voelen we bij een oefening het draadje langs het achterhoofd. Maar dat ligt aan de oefening. Een stom apparaat waar ik mijn hoofd op een steun moet leggen.

Dan een ultieme bewegingstest…crossfit. Als ik ergens bewegingsvrijheid nodig heb, is het wel bij deze sport. Burpees, squats, touwklimmen, noem het maar op. Voor iemand die niet weet wat crossfit is, zie het als een fitness work-out gegeven door Satan zelf. De D1 blijft op het hoofd geplakt zitten. Positief dus. Kon ik maar hetzelfde zeggen van mijn conditie. Is er dan een sport waar de Avanca D1 tegenvalt? Ja, die is er; wielrennen of fietsen. Zodra we een redelijk snelheid bereiken, dan beginnen de buitenkanten van de D1 wind te vangen. Ik neem dit waar als ruis, windruis. Nog een puntje wat mij opviel is statisch elektrische lading. Een wollen muts met daar onder de Avanca of met een rubberen zool in de fitnesszaal. Er ontstaat dan een statische lading waar de Avanca gevoelig voor is. Gelukkig is het van korte duur en heb ik er alleen last van als ik de headset aanraak. Ook bij de D1 krijg ik heel kort van tevoren te horen dat ik bijna zonder stroom zit. Iets eerder zou wel lekker zijn.

Conclusie

De Avanca S1 en D1 zijn beide bluetooth headsets met een specifieke toepassing: Sport! En dat doen ze goed, heel goed. De geluidskwaliteit is daarom ook gericht op actieve muziek. Denk hierbij aan pop, rock, dance en house. Voor audiofiele kwaliteit zal je toch verder moeten zoeken. Het gemak van sporten zonder snoer, went heel snel. Ik wil niet anders meer. Beide headsets zitten goed en blijven ook goed zitten. Een puntje van kritiek is wel de storing. Zonder echte verklaarbare reden, treedt storing sporadisch op.Voor het geld zijn beide headsets echter een goede aankoop.

8.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Goede keuze voor sport
  • Geschikt voor rock, pop en house
  • Betaalbaar

Minpunten
  • Minder geschikt voor fietsen

  • Sporadische storingen
  • Batterij snel na melding leeg

Reacties (2)