Passieve vs actieve subwoofer: wat is het verschil en het beste?

07 oktober 2014 4 Minuten 5 Reacties
Bowers Wilkins subwoofer

Subwoofers komen in allerlei soorten en maten, maar ook in passieve en actieve varianten. Wat is het verschil en welke kun je het beste gebruiken?

De subwoofer is voor velen één van de belangrijkste onderdelen van het home cinema systeem, met name omdat de lage tonen een film een extra dimensie kunnen geven. We hebben in de afgelopen jaren dan ook heel wat aandacht besteed aan deze speaker, bijvoorbeeld over waar je de subwoofer het beste kunt plaatsen en of je eigenlijk wel een subwoofer nodig hebt. Deze keer kijken we naar de soorten subwoofers; passieve en actieve varianten.

Subwoofers zijn verantwoordelijk voor de lage tonen, de tonen die met name in een film of bij muziek een extra dimensie aan het geluid geven en je dieper in een film of nummer trekken. Subwoofers komen in allerlei soorten en maten, in alles-in-één systemen en als losse luidsprekers voor je systeem met losse componenten. Je hebt dus, met name als je voor losse componenten kiest, de keuze uit een groot aantal subwoofers. Er zijn twee soorten subwoofers; passieve subwoofers en actieve subwoofers.

Passieve subwoofers

Een passieve subwoofer is een speaker die aangestuurd moet worden door een externe versterker, net zoals een normale luidspreker aangestuurd moet worden. Het vermogen moet dus geleverd worden door de versterker in je home cinema systeem en deze moet dus voldoende vermogen bieden om de subwoofer de lage tonen te laten weergeven. Hoeveel vermogen de receiver/versterker moet leveren is afhankelijk van de akoestiek in de ruimte, de grootte van de kamer en de specificaties van de subwoofer. Een passieve subwoofer wordt middels de bekende speakerkabels op een receiver aangesloten.

Actieve subwoofers

Een actieve subwoofer is een speaker die een eigen versterker ingebouwd heeft. Deze versterker verzorgt de gehele aansturing van de speaker en zorgt er dus voor dat er voldoende vermogen is om de lage tonen in de betreffende ruimte weer te geven. De versterker en speaker zitten in dezelfde behuizing en zijn compleet op elkaar afgestemd. Wanneer bijvoorbeeld een versterker niet voldoende vermogen heeft om een subwoofer aan te sturen is een actieve subwoofer een uitkomst. De aansluiting van een actieve subwoofer vindt plaats via de subwoofer pre-amp output op de receiver. Middels één kabel wordt de receiver met de subwoofer verbonden.

Passief of actief?

Maar, wat is nu beter? Een actieve of een passieve subwoofer? Dat is een lastige vraag want of de subwoofer passief of actief is zegt niet veel over de kwaliteit. Je hebt ook andere factoren, waaronder de bouw van de speaker, de kwaliteit van de materialen en de exacte specificaties.

Maar, wat we wel kunnen zeggen is dat voor het gemiddelde home cinema systeem de actieve subwoofer de voorkeur geniet. Dan hebben we het vooral over losse componenten systemen want de low-end en mid-end alles-in-één systemen komen in de meeste gevallen met een passieve subwoofer en heb je de keuze dus niet. Een actieve subwoofer wordt vaak gekozen omdat je dan niet afhankelijk bent van het vermogen van de receiver/versterker in je home cinema systeem, en de subwoofer beschikt over een eigen optimale versterking. Nagenoeg alle receivers die je vandaag de dag kunt kopen beschikken over een subwoofer pre-out aansluiting waardoor aansluiten ook zeer eenvoudig is. Een losse componenten systeem uitrusten met een passieve subwoofer zien we niet vaak en is ook iets dat we niet snel aanraden.

Qua aansluiten is er nog een uitzondering die we zo nu en dan tegenkomen. Sommige subwoofers beschikken namelijk over ingangen en uitgangen voor speakerkabels. Dit houdt in dat je de subwoofer middels speakerkabels aansluit en dat deze zelf de lage tonen filtert uit het geluid. Vervolgens wordt de audio doorgestuurd naar de speakers aan de voorzijde en/of achterzijde. Deze manier van aansluiten zien we echter niet vaak terug.

Ook dit is echter nog niet alles want er is nog een tweede uitzondering. Sommige subwoofers worden namelijk voorzien van zowel line-inputs (voor de subwoofer pre-out) en speakerkabel-ingangen. Je hebt dan te maken met een actieve subwoofer maar je krijgt de keuze om de speakeraansluitingen van je receiver of de pre-out aansluiting van je receiver te gebruiken. Het voordeel hiervan is dat je nagenoeg elke receiver kunt gebruiken, ook de oudere modellen die zonder pre-out voor de subwoofer komen.

Meer informatie

Meer informatie over de ludisprekers in je home cinema systeem, de belangrijkste specificaties en de beste opstellingen vind je in onze tips en advies-sectie.

Reacties (5)