Marantz lanceert SR5014 en SR6014 av-receivers met HEOS multiroom

08 augustus 2019 5 Minuten 1 Reacties
Marantz SR6014

Marantz brengt twee nieuwe av-receivers op de markt. Het bedrijf komt met de SR5014 en SR6014 die beiden voorzien zijn van de nieuwste standaarden en technieken op het gebied van audio en beeld.

De SR6014 biedt 9-kanaals versterking en IMAX Enhanced, terwijl de SR5014 een 7-kanaals receiver met Dolby Atmos Height Virtualization is.

Marantz SR6014 en SR5014

De SR6014 is voorzien van versterkers met 185 watt aan vermogen per kanaal. De HDAM-printplaten moeten zorgen voor optimale getrouwheid en voor een breed dynamisch bereik van bestanden met een hoge resolutie. De SR6014 ondersteunt een breed scala aan audioformaten voor thuisbioscooptoepassingen, zoals IMAX Enhanced, Dolby Atmos, DTS:X en DTS Virtual:X. De receiver is voorzien van 11.2-kanaals verwerkingskracht, waarvan 9 kanalen zelf versterkt zijn. Als je een externe stereoversterker combineert met de interne 9-kanaals versterking, kun je een 7.2.4- of 5.2.6-opstelling neerzetten. De SR5014 biedt 7-kanaals versterking en kan tot 9 kanalen verwerken. Zowel de SR6014 als de SR5014 zijn voorzien van Dolby Atmos Height Virtualization, zodat je een driedimensionele luisterervaring zonder hoogte- of surroundspeakers kunt realiseren. Je kunt da zeven kanalen configureren voor een 7.1-opstelling en de technologie voegt daar gevirtualiseerde hoogte- en surroundeffecten aan toe.

De receivers zijn voorzien van acht HDMI-ingangen met één ingang op het voorpaneel. Alle ingangen ondersteunen 4K Ultra HD 60Hz, 4:4:4 Pure Color sub-sampling, Dolby Vision, HLG, High Dynamic Range (HDR10), 21:9 video, 3D en BT.2020 pass-through en HDCP 2.3. De SR6014 en SR5014 ondersteunen daarbij eARC (Enhanced Audio Return Channel) voor de transmissie van Dolby TrueHD en Dolby Atmos. De Auto Low Latency Mode (ALLM) biedt gebruikers van de Xbox One een responsievere en meeslepende game-ervaring als de Xbox One is aangesloten op tv-modellen met ALLM-ondersteuning. De SR6014 heeft drie HDMI-uitgangen (2 hoofd + zone 2 out), terwijl de SR5014 er twee heeft.

De nieuwe AV-receivers uit de SR-serie maken gebruik van HEOS multiroom en zijn hierdoor compatibel met diverse streamingdiensten, zoals Spotify, Deezer, Tidal en TuneIn Internet Radio. Bovendien werken ze met de belangrijke spraakbesturingssystemen: Google Assistant en Apple Siri. Met behulp van een compatibele slimme microfoon of telefoon kun je direct muziek streamen naar de receivers met behulp van je stem. Met extra HEOS multiroom-componenten, zoals luidsprekers met HEOS en andere elektronica van Marantz, kun je al je muziek in één of meerdere ruimtes afspelen. Je kunt ook stemopdrachten geven om het volume hoger of lager te zetten, te pauzeren, te dempen en het vorige of volgende nummer af te spelen. En dankzij de ondersteuning van AirPlay 2 en bluetooth is er altijd wel een manier om muziek te streamen.

De SR5014 is voorzien van Audyssey MultEQ XT en de SR6014 beschikt over Audyssey MultEQ XT32 ruimtekalibratie. Met de meegeleverde meetmicrofoon analyseert Audyssey het geluid van elke speaker (inclusief subwoofers) tot op wel acht meetpunten en genereert nauwkeurige digitale filters die voor ieder kanaal de juiste frequentie en echo optimaliseren. MultEQ XT32 is voorzien van 512x filter-resolutie waardoor de Audyssey-kalibratie nog nauwkeuriger wordt uitgevoerd dan met de MultEQ XT-versie. Audyssey Dynamic Volume dempt storende volumesprongen (in bijvoorbeeld reclamespotjes). Audyssey Dynamic EQ levert helderheid over het volledige bereik en op ieder luisterniveau. Audyssey Low Frequency Containment op de SR6014 maakt gebruik van psycho-akoestische algoritmen om een full-range balans, inclusief een diepe bas, te leveren. Audyssey Sub EQ HT laat je het DPS-filter van elk van de twee onafhankelijke subwoofers apart instellen voor een diepere bas met een verbeterde definitie. Met de Audyssey MultEQ Editor-app kun je bovendien de instellingen bekijken en aanpassen voor precieze afstemming.

De SR-serie biedt de mogelijkheid om tot 24 bits/192 kHz ALAC, FLAC en WAV bestanden en DSD 2,8MHz en 5,6MHz muzieknummers te decoderen. Vinylliefhebbers kunnen hun platenspeler aansluiten op de phono-ingang van de SR-serie. Beide modellen zijn voorzien van een geavanceerde phono-ingang met HDAM.

De SR6014 en SR5014 zijn uitgerust met een nieuwe optie: HDMI Multiple Input Assign. Hiermee kun je naar meerdere audiobronnen luisteren terwijl andere videocontent op het scherm wordt weergegeven. All Zone Stereo Mode, oftewel Party Mode, kan nu worden opgeslagen als “Smart Select”, zodat de muziek zowel in de hoofdruimte als de tweede zone synchroon loopt. Hiervoor hoef je alleen maar de “Smart Select”-knop op de afstandsbediening, in de app of op externe controllers te selecteren. De nieuwe serie is ook voorzien van HDMI Auto Input Rename waarmee de HDMI-ingangen automatisch worden hernoemd naar de bronapparaten, zoals “PS4” en “Apple TV”.

Na een firmware-update eind 2019 kun je een Bluetooth-hoofdtelefoons aansluiten op de receivers. Met behulp van de “Bluetooth Out”-functie kun je vrijuit bewegen in hun woonkamer en in alle vrijheid van de gekozen muziekbron genieten. Je kunt ’s avonds ook gebruikmaken van deze optie om de buren niet tot last te zijn of om hoorproblemen te compenseren zonder dat het geluid van de speakers onnodig hard moet worden gezet. Eenmaal aangesloten, kun je ervoor kiezen om het geluid alleen via de hoofdtelefoon af te spelen of tegelijkertijd via de speakers in surroundmodus en de hoofdtelefoon in stereo. De hoofdtelefoon is voorzien van afzonderlijke volumeregeling.

Prijs en beschikbaarheid

De Marantz SR6014 en SR5014 zijn vanaf eind augustus verkrijgbaar in zwart of zilvergoud, voor respectievelijk 1.399 euro en 899 euro.

Reacties (1)