Lees alles over THX, Audyssey, Dolby en DTS

26 december 2009 2 Minuten 0 Reacties
thumbnailinfo

Vanaf vandaag is er nóg meer informatie te vinden over de verschillende surround formaten en surround mogelijkheden. Zo is op onze informatie pagina over surround formaten meer informatie te vinden over THX, THX Select en THX Ultra. Ook hebben we informatie over de verschillende Audyssey technologieën toegevoegd, welke je steeds vaker terugvindt op receivers en versterkers.

Lees hieronder al wat meer over deze surround technieken.

THX
Als je wel eens naar de bioscoop bent geweest, ben je zeker eens THX tegengekomen op het scherm, maar tegenwoordig vind je het THX logo ook terug op de beter home cinema producten.
Veel mensen denken dat THX een geluidsformaat is zoals er zovelen zijn (DTS, Dolby Surround, etc.), maar niets is minder waar. THX is een keurmerk voor audio- en videokwaliteit, uitgegeven door Lucasfilm. Lucasfilm heeft allerei testen gedaan en regels gesteld waaruit een eisenpakket gefiltreerd is waaraan home cinema apparatuur moet voldoen om een zo realistisch mogelijke weergave van het bioscoopgeluid neer te zetten. THX heeft als doel om het bioscoopgeluid zo overtuigend mogelijk weer te geven in een huiskamer.

THX Select & THX Ultra
Voor receivers en luidsprekers betekent de THX Select certificatie dat deze componenten gecertificeerd zijn om op het hoogste niveau te werken in een middelgrote home cinema ruimte tot ongeveer 600 kubieke meter. THX Ultra is net een stapje verder. Dit certificaat wordt gegeven aan componenten die de THX prestatie standaarden kunnen halen in grotere home cinema ruimten tot wel 900 kubieke meter.

Meer informatie: THX (Select & Ultra)

Audyssey
Luidsprekerfabrikanten ontwerpen hun luidsprekers om geluiden weer te geven zonder vervorming of verkleuring. Echter, wanneer je de luidsprekers plaatst in een bepaalde ruimte, verandert het karakter van het geluid. Muren, meubels en andere voorwerpen reflecteren en absorberen bepaalde frequenties. Hierdoor ontstaan complexe veranderingen in de geluidsweergave en deze vervormingen zijn verschillend in iedere ruimte. Met dit fenomeen kan een luidsprekerfabrikant eenvoudigweg geen rekening houden. Audyssey is een bedrijf dat zich richt op het optimaliseren van het geluid in elke ruimte. Als er bepaalde Audyssey software op een receiver zit kun je dit terugzien aan het onderstaande Audyssey logo.

Meer informatie: Audyssey (MultEQ, DSX, Dynamic Volume, Dynamix EQ)

Reacties (0)