Hoe kun je controleren of een home cinema luidspreker kapot is?

06 februari 2013 2 Minuten 0 Reacties
Review Dali Oberon 1C 8

Wanneer je een mooi home cinema systeem thuis hebt staan en van de een op de andere dag een vreemd geluid uit één van de luidsprekers hoort komen dan is het mogelijk dat de betreffende speaker kapot is. Toch hoeft dit niet per se het geval te zijn en is het verstandig een aantal controles uit te voeren om uit te vinden waar het probleem exact zit.

Een kapotte luidspreker

De eerste controle is een simpele en voor de hand liggende. Sluit de betreffende speaker aan op een ander kanaal (op je receiver of alles-in-één home cinema set) en luister of er nog steeds geen of een slecht geluid weergegeven wordt door deze speaker. Als dit het geval is dan is de kans groot dat het probleem in de luidspreker zit. Het beste wat je dan kunt doen is kijken of er nog garantie op de speaker zit en deze laten vervangen door de fabrikant. Als je geen garantie meer hebt zul je zelf de speaker moeten vervangen. Nadeel hiervan is dat dit erg lastig wordt wanneer je een alles-in-één home cinema systeem hebt. Luidsprekers hiervoor worden namelijk nauwelijks of niet los verkocht waardoor je bent aangewezen op de fabrikant zelf of een compleet nieuw systeem moet kopen.

Een kapotte kabel of receiver

De volgende stap is het aansluiten van een van de andere speakers op het kanaal waarop de mogelijk kapotte speaker aangesloten zat. Als ook deze luidspreker ineens slecht klinkt of geen geluid weergeeft weet je dat het probleem in de receiver, home cinema set of bekabeling zit. Probeer eerst de luidsprekerkabel te vervangen en kijk of dit effect heeft. Wanneer ook dit geen positief effect heeft dan zit het probleem waarschijnlijk in de versterker/receiver. Het enige wat je hier aan kunt doen is de receiver/versterker of home cinema set door een expert laten nakijken. Het kan een simpel op te lossen probleem zijn door iets dat je een paar tientjes kost, of een groot probleem dat je waarschijnlijk meer kost dan een nieuwe receiver of set.

Een slechte audioweergave vanuit één van de luidsprekers in je home cinema systeem kan dus door de speaker zelf, de luidsprekerkabel of de receiver/set veroorzaakt worden. Wanneer er meer speakers of alle speakers problemen vertonen dan zit het probleem zo goed als zeker in de set of receiver.

Advertentie

Meer informatie

Voor meer informatie over luidsprekers binnen een home cinema systeem en aankoop adviezen kun je terecht in onze uitgebreide tips en advies-sectie.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (0)