Heb je altijd een subwoofer nodig in je home cinema systeem?

15 december 2012 2 Minuten 3 Reacties
subwoofer-home-cinema

Als je een alles-in-één home cinema systeem koopt dan zit daar 9 van de 10 keer automatisch een subwoofer bij en dat is niet zonder reden. De set is zo afgesteld en ingericht dat de satelliet speakers nagenoeg geen lage tonen weergeven en dat overlaten aan de subwoofer. Maar, wat als je losse speakers koopt en aansluit op een receiver? Heb je dan altijd een subwoofer nodig?

Heb je een subwoofer nodig?

Het antwoord op deze vraag is vrij simpel. Het is immers afhankelijk van je luidsprekers en de ruimte waarin je home cinema systeem geplaatst is of je een subwoofer nodig hebt. Als je op zoek gaat naar losse speakers of een losse speakerset voor je home cinema systeem dan kun je verschillende sets tegenkomen waar al een subwoofer bijhoort. Ook dat is niet zonder reden aangezien de subwoofer in die sets een belangrijke rol speelt. Deze haalt lage tonen waar de andere speakers niet bij kunnen komen.

Maar, er worden ook voldoende luidsprekers los verkocht, zonder dat daar per se een subwoofer bijhoort. Wanneer je een wat beter home cinema systeem in wilt richten kom je hier waarschijnlijk op uit. Dit zijn in de meeste gevallen mid-end tot high-end speakers die over het algemeen een groter frequentiebereik hebben en dus ook vaker lager kunnen gaan. Als je gaat voor de zogenaamde boekenplank luidsprekers (compacte speakers) dan is de kans groot dat je een subwoofer nodig hebt. Deze speakers beschikken namelijk niet over een laag bereik dat zal voldoen voor een optimale filmbeleving.

Ga je echter voor staande luidsprekers als frontspeakers van je home cinema systeem dan is het verstandig eerst te luisteren of je daadwerkelijk een subwoofer nodig hebt. Staande luidsprekers beschikken vaak over een subwoofer gedeelte dat een groot deel van de lage tonen kan opvangen. Kijk bijvoorbeeld naar de B&W CM8 en CM9 luidsprekers. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat voor de meeste huiskamers deze speakers voldoende (en indrukwekkende) lage tonen bieden.

Advertentie

Als je niet zeker bent of je een subwoofer nodig hebt is het dus verstandig eerst de speakers die je graag wilt in je home cinema opstelling te plaatsen en te luisteren of dat je iets mist wat betreft de lage tonen. Wanneer je de kamer waarin je set staat groot is dan kan het zijn dat de lage tonen snel verdwijnen (verspreid worden) en je een subwoofer nodig hebt om hiervoor te compenseren. Daarbij is het natuurlijk een kwestie van persoonlijke smaak of de lage tonen indrukwekkend genoeg zijn.

Meer informatie

Voor een compleet overzicht van alle adviezen en tips kun je terecht in onze tips en advies-sectie.

Reacties (3)