Goed nieuws voor DTS en Auro: Dolby mag concurrentie niet buitensluiten

30 augustus 2019 2 Minuten 8 Reacties
Dolby Atmos 7-1-4

Uit de vorig jaar uitgelekte plannen konden we opmaken dat Dolby zijn eigen Dolby-audiosignalen voortaan alleen middels een eigen upmixer wil laten verwerken. Die plannen wordt nu een halt toegeroepen.

Vorig jaar verscheen het bericht dat Dolby de keuzevrijheid in de audiomarkt wilde beperkten. Receivers, soundbars en andere audio-apparaten zouden volgens het bedrijf alleen nog gecomprimeerde Dolby audiosignalen mogen verwerken als dit door Dolby software zou gebeuren. Daarmee zou de concurrentie, en dan met name DTS en Auro, volledig buitengesloten worden.

Uit de vorig jaar uitgelekte plannen konden we opmaken dat Dolby zijn eigen Dolby-audiosignalen voortaan alleen middels een eigen upmixer wil laten verwerken. Simpel gezegd betekent dit dat je bij binnenkomende Dolby-audiosignalen, bijvoorbeeld een Dolby Digital of Dolby TrueHD audiosignaal van een Blu-ray disc, geen mogelijkheid meer hebt deze te upmixen met bijvoorbeeld DTS Neural:X of Auro-Matic van Auro 3D, wat een audio-effect met hoogtekanalen geeft. Het is dan alleen toegestaan om de Dolby Surround upmixer te gebruiken om effecten uit andere (hoogte)kanalen te creëren. Dolby zou deze verandering via een firmware-update willen doorvoeren waardoor producten na de update aan de beperking voldoen. Ook zouden er nieuwe producten, zoals soundbars, verschijnen die alleen over Dolby of DTS zouden beschikken.

Het plan van Dolby stuitte op aardig wat kritiek. Niet alleen consumenten zaken de plannen met verontwaardiging tegemoet, ook DTS en Auro waren het er niet mee eens omdat Dolby de concurrentie hiermee niet meer mogelijk maakt. Beide bedrijven zijn daarom naar de concurrentiewaakhonden van de Europese Commissie gestapt, en dat heeft nu een belangrijke overwinning opgeleverd. In een reactie op het onderzoek dat Europa opende, heeft Dolby beslist op zijn stappen terug te keren, zo meldt het Belgische De Tijd. Dolby, dat verder geen commentaar geeft, bevestigt die koerswijziging in een online statement aan elektronicaproducenten en andere klanten. Voor de Europese Commissie is de zaak daarmee afgedaan.

Advertentie

Dit is wat ons betreft goed nieuws voor consumenten, die nog altijd zelf mogelijk beslissen welke software ze gebruiken voor de audioweergave. Daarnaast zorgt deze beslissing ervoor dat audio-producten die al over een DTS- of Auro-upmixer beschikken hun Dolby-licentie niet verliezen. Je kunt als consument een audiotrack van Dolby dus gewoon blijven upmixen naar bijvoorbeeld een 7.1.4- of een 5.1.2-kanaals weergave middels een Auro- of DTS-upmixer.

Reacties (8)