DTS:X Pro komt eraan en gaat meer kanalen ondersteunen

16 januari 2020 1 Minuut 5 Reacties
DTS-X Pro

DTS:X Pro biedt ondersteuning voor 30 hoofdkanalen en twee LFE-kanalen, en dit in tal van verschillende opstellingen.

Wanneer je in je thuisbioscoop een indrukwekkende surroundervaring wilt creëren dan kun je gebruikmaken van Dolby Atmos en DTS:X, twee codecs die objectgebaseerde ‘3D-audio’ mogelijk maken. Maar, binnenkort kun je nog een stapje verdergaan, want DTS komt met DTS:X Pro waarmee nog meer kanalen ondersteund worden.

DTS:X Pro is een ‘professionele’ versie van het DTS:X dat we al een paar jaar op audio-apparatuur terugzien. De nieuwe variant biedt ondersteuning voor 30 hoofdkanalen en twee LFE-kanalen, en dit in tal van verschillende opstellingen. Ook de upmixer van DTS, DTS Neural:X, krijgt een Pro-upgrade waardoor je altijd alle kanalen in je opstelling kunt gebruiken.

Hoewel dit interessant klinkt zaait DTS:X Pro in de av-wereld wat verwarring. In de basis zouden objectgebaseerde codecs namelijk helemaal geen limiet voor het aantal kanalen moeten hebben. En daarbij biedt een aantal av-receivers momenteel al ondersteuning voor meer kanalen. Zo kan de Denon AVC-X8500H Dolby Atmos met 7.1.6-kanalen weergeven zonder dat hier een Pro-versie van de codec voor nodig is.

Advertentie

Dat gezegd hebbende zijn er al partijen die aangeven DTS:X Pro te gaan ondersteunen. Zo laat Trinnov, bekend van zijn systemen voor de ultra high-end thuisbioscopen, weten dat de Altitude 16 en Altitude 32 de nieuwe codec gaan ondersteunen. Voor de meesten onder ons zal DTS:X Pro niet van belang zijn maar het is interessant om te zien hoe DTS deze versie van de codec gaat positioneren en welke fabrikanten het gaan ondersteunen.

Reacties (5)