DTS Play-Fi: wat is het en hoe werkt het?

15 november 2016 4 Minuten 1 Reacties
dts-play-fi-1

We zien de laatste tijd steeds meer audiosystemen, receivers en luidsprekers verschijnen die beschikken over DTS Play-Fi, maar wat is dit precies en wat kun je ermee?

We leggen het in dit artikel uit.

Wat is DTS Play-Fi?

We kennen al een hoop verschillende standaarden voor het streamen van muziek vanaf al je apparaten en door het hele huis, maar de meeste standaarden zijn merkgebonden. Dit betekent dat je vanaf al je apparaten moeiteloos naar bijvoorbeeld alle Denon Heos-apparaten en -luidspekers kunt streamen, of juist naar alle Sonos-speakers. Eén echte standaard die door meerdere merken ondersteund wordt is er nog niet maar DTS doet een gooi met DTS Play-Fi.

DTS Play-Fi is een standaard waarmee je draadloos audio kunt streamen vanaf al je mobiele en vaste apparaten naar alle audiosystemen en luidsprekers die de standaard ondersteunen. Zo kun je vanaf je computer, vanaf je tablet en vanaf je smartphone je eigen muziek of muziek van diverse streamingdiensten naar luidsprekers, receivers en andere compatibele audioproducten streamen.

Advertentie

Kenmerken DTS Play-Fi

DTS Play-Fi onderscheidt zich van de concurrentie met een aantal extra functies en mogelijkheden. Zo is Play-fi niet gebonden aan één merk. Je kunt bijvoorbeeld een luidspreker met Play-Fi van merk A samen met een receiver met Play-Fi van merk B gebruiken. Alles is ook in een multiroom-opstelling te gebruiken, waarbij je naar één luidspreker of meerdere luidsprekers tegelijkertijd kunt streamen.

De standaard biedt ondersteuning voor hoge resolutie audio (24-bit/192kHz) en maakt het mogelijk om luidsprekers voor links en rechts te configureren in een stereo-opstelling. Als je een product hebt dat Play-Fi surround ondersteunt (een soundbar bijvoorbeeld) kun je twee kleine en draadloze Play-Fi speakers achterin de kamer zetten voor een complete surround-ervaring. Deze speakers zijn na het kijken van de film ook weer eenvoudig los te koppelen en als losse (multiroom) speakers in te zetten.

Play-Fi apps

DTS zet Play-Fi breed in en dat betekent dat de standaard/dienst op al je apparaten te gebruiken is. Er is een app voor Android, iOS, Kindle Fire en Windows. Naast het gebruik van de app wordt streaming middels AirPlay, Spotify Connect en DLNA ondersteund.

De Play-Fi-app biedt toegang tot alle populaire muziekstreamingdiensten, waaronder Spotify, Pandora, Tidal, Deezer, Napster en ook internet radiostations. Muziek die op je computer of mobiele apparaat staat kan ook direct naar compatibele speakers of audiosystemen gestreamd worden. Het streamen middels de app is zeer eenvoudig; je selecteert de speakers, zones of audiosystemen die gekoppeld zijn en je speelt de gekozen muziek direct af.

Producten met DTS Play-Fi

Een ander element waar DTS Play-Fi zich mee wil onderscheiden is de brede implementatie. Het is niet gebonden aan één specifieke fabrikant. Op dit moment ondersteunen diverse producten van onder meer Acer, Arcam, Rotel, HP, Onkyo, Pioneer, Polk, Integra, Paradigm en Klipsch de standaard. De verwachting is dat we op korte termijn nog meer grote merken aan dit rijtje kunnen toevoegen.

Wat je nog meer moet weten

Op dit moment ondersteunt DTS Play-Fi maximaal 16 compatibele producten in een thuisnetwerk, al is dat een advies voor optimale prestaties. Je kunt dus in principe 16 luidsprekers koppelen, wat voor velen meer dan voldoende zal zijn. Je kunt van deze 16 producten maximaal 8 producten tegelijkertijd aansturen en dus hetzelfde nummer op alle producten beluisteren. Maar, je kunt ook weer zones en stereosets (twee speakers samenvoegen) aanmaken en vervolgens naar maximaal vier zones streamen vanaf één apparaat. Elke zone kan uit maximaal 8 luidsprekers bestaan waardoor de mogelijkheden eigenlijk eindeloos zijn. Je kunt Play-Fi ook met meerdere personen gebruiken; maximaal 8 verschillende personen kunnen verschillende nummers tegelijk streamen vaan verschillende speakers.

Play-Fi ondersteunt de volgende bestandsformaten; mp3 (MPEG Layer III), m4a en .aac (Advanced Audio Coding), flac (Free Lossless Audio Codec) en wav (Waveform Audio File). In alle gevallen wordt een kwaliteit tot 24-bit/192kHz ondersteund.

Meer informatie

Wil je meer weten over het streamen van audio en/of video? Dan kun je terecht op onze pagina met tips over streaming en netwerken. Meer tips en adviezen over de aanschaf en het gebruik van home cinema-apparatuur vind je in onze home cinema informatiegids.

Reacties (1)