De beste bluetoothspeakers van ongeveer 400 euro
In de zomermaanden lekker naar je eigen muziek luisteren op het strand of in het park (zonder andere bezoekers lastig te vallen) is heel fijn. Maar zo’n speaker kan ook prima dienstdoen in de tuin of – als ‘ie groot genoeg is – in de woonkamer. Hoewel slimme speakers vandaag de dag steeds beter worden en multiroom audio inmiddels ook naar de tuin verplaatst is (bijvoorbeeld met de Sonos Move), kunnen bluetoothspeakers toch nog een prima rol vervullen.
Het allergrootste voordeel van zo’n bluetoothspeaker is nog steeds de draagbaarheid. Dat is een belangrijke factor waar we naar kijken in dit overzicht van bluetoothspeakers rond de 400 euro. De audiokwaliteit is natuurlijk ook erg belangrijk. Want als het apparaat nergens naar klinkt, why bother? Daarnaast letten we ook op design en natuurlijk op gebruikersgemak. Vooral dat laatste is belangrijk, zodat je niet hoeft te klooien met de hardware. Als laatste nemen we ook nog eventuele extra mogelijkheden mee, zoals Google Assistent-ondersteuning.
Dali Katch (399 euro)
De Dali Katch is een relatief compacte bluetoothspeaker met een accu die tot 24 uur lang meegaat. Het apparaat beschikt over bluetooth 4.0 en accepteert aptX-verbindingen (mits de bron dat ondersteunt). Daarnaast is er een mini-jack-ingang waar je apparaten zonder bluetooth op aansluit. Het systeem herkent automatisch de gekozen aansluiting, handmatig wisselen is niet nodig. Dat kan wel, middels de knoppen bovenop. De usb-poort kan gebruikt worden voor het opladen van smartphone of het aansluiten van een Chromecast Audio.
We moeten zeggen dat de Dali Katch buiten fijner klinkt dan binnen. Zet je hem op het balkon of in de tuin, wat gewoon kan met de ingebouwde accu, dan komt de speaker het beste tot z’n recht. De hoge tonen zweven langs je oren, terwijl de lage tonen een prettige weerklank bieden. De middentonen zijn even mooi om naar te luisteren. Er zijn twee geluidsprofielen: eentje met nadruk op hoge en eentje met nadruk op lage tonen, voor respectievelijk buiten en binnen. Zet hem niet te hard, want dan kom je al gauw de beperking van de speaker tegen.
Dali Katch is één van de meest strak vormgegeven bluetoothspeakers die we hebben gezien. Het apparaat is slank en solide en de knoppen bovenop zijn goed bereikbaar. Aan de zijkant zit een draagband, waardoor je hem gemakkelijk meeneemt of ophangt. Maar de speaker profiteert het meeste van een solide ondergrond. De aansluitingen zijn goed bereikbaar. De speakergrill zal niet door iedereen even mooi gevonden worden. Sterker nog: het voelt een beetje goedkoop aan. Gelukkig maakt Katch een hoop goed met z’n design en geluidskwaliteit.
De speaker in gebruik nemen is totaal geen uitdaging. Bovenop zitten de knoppen die allemaal duidelijk maken wat je ermee kunt doen. Liefhebbers van de Xbox 360 zijn ongetwijfeld gecharmeerd van de vier ledlampjes om de aan-uitknop, die prima communiceert hoe hoog het volume staat en welke soundstage gekozen is. De knoppen leveren voldoende feedback voor een blinde bediening (mits je natuurlijk weet welke knop wat doet) en anders kun je gewoon alles via je smartphone regelen. De band losmaken is de eerste keer wel onnodig moeilijk.
Klipsch The Three II (449 euro)
Klipsch’ speaker The Three II is het grootste model dat we in dit overzicht meenemen. Het gevaarte is voorzien van ondersteuning voor bluetooth 4.0, een 3,5mm-poort en een phono-aansluiting. Ook is er een usb-poort, maar die wordt gebruikt voor eventuele updates. Voor het afspelen van muziek kun je wel de usb audiopoort gebruiken. Daarbij beschikt dit model over 24-bit/192kHz decoding zodat je hi-res muziek kunt afspelen. Deze speaker beschikt helaas niet over een accu, waardoor je hem dus niet zomaar meeneemt of verplaatst.
Klipsch The Three II heeft een redelijk breed geluidsveld. De speaker gaat vooral heel mooi de diepte in en weergeeft zachte, prachtige klanken. De middentonen klinken helder en verfijnd. Waar de bluetoothspeakers het aanzienlijk moeilijk mee heeft zijn de hogere tonen. Die worden namelijk afgemeten, waardoor je dus elementen uit je muziek mist. Bij drukke muziek, zoals pop, dance en verder de elektronische kant op, kan dat ervoor zorgen dat het geheel bijna kakofonisch klinkt en dat wil je gewoon niet horen als je speaker zo’n 400 euro kost.
We zijn wel heel erg te spreken over het design van de Klipsch The Three II. De speaker heeft namelijk een old school uiterlijk gekregen met zijn harde frame en robuuste uiterlijk. Hij misstaat niet in een kamer waarin de nadruk gelegd wordt op industrieel design. We zijn bijzonder gecharmeerd van de draaiknoppen bovenop, waarmee je de bron en het volume bedient. Daarnaast is de aan-uitknop erg tof. De speaker staat op korte pootjes, waardoor de basgeluid niet erg doordreunen wanneer je hem op een solide ondergrond zet.
Op het gebied van gebruikersgemak scoort The Three II van Klipsch ook hoog. Je bedient de speaker via bluetooth en dus via een muziekstreamingdienst, webpagina of app naar keuze. Je hebt geen app van de fabrikant nodig. Bovendien heb je ook je smartphone of de afstandsbediening niet nodig voor het in- en uitschakelen of het volumebeheer. Dat kun je namelijk allemaal regelen met die gave knoppen bovenop. Daarnaast is het ontzettend fijn dat je veel meer soorten apparaten kunt afsluiten, maar missen we de accu toch wel heel erg.
Vifa Helsinki (399 euro)
De Vifa Helsinki is een bluetoothspeaker met ondersteuning voor bluetooth 4.0 en aptX (mits beschikbaar). De koppeling kan via bluetooth, maar ook via nfc verricht worden. Achterop treffen we een mini-jack aan waar je ook een bekabeld product op kunt aansluiten. De accu aan boord gaat zo’n acht uur mee, wat op zich prima voor een dagje strand is. Verder heeft deze bluetoothspeaker geen aansluitmogelijkheden of speciale eigenschappen. In de Helsinki zitten wel twee fullrange drivers van 50 millimeter, evenals twee wooferdrivers van 60 millimeter.
Met de functies zit het dus wel goed, maar qua geluidskwaliteit scoort de Vifa Helsinki tot nu toe het minst goed. An sich is er weinig mis met de speaker, maar in vergelijking met wat we tot nu toe gehoord hebben valt het wat tegen. Hoewel de muziek niet aan de bovenkant afgemeten wordt, merken we wel dat er een beetje afgeschaafd is. Daarnaast horen we wel een baslaag, maar horen we ook dat die niet heel erg de diepte in gaat. Het levert geen onaangename luisterervaring op, maar voor dit bedrag hebben we simpelweg al betere speakers bekeken.
Daarnaast spreekt het design ons niet erg aan. De olijfgroene kleur maakt dat het apparaat prima te combineren is met een modern interieur en ook buiten – in de tuin of op het balkon – misstaat de Vifa Helsinki niet. Wat ons betreft oog het omhulsel net even te simpel en goedkoop, terwijl dat helemaal niet het geval is met de speaker. De leren draagband aan de achterkant is dan wel weer prima gevonden, want zo kun je hem prima meenemen. Je zou de speaker zelfs ergens aan kunnen ophangen, al is het geluid beter wanneer je hem op een tafel of kast zet.
Waar de Vifa Helsinki eveneens op inlevert is het gebruikersgemak. Het simplistische uiterlijk komt onder meer door het gebruik aan knoppen. Er is een aan-uitknop aan de zijkant, waarmee je ook de bluetoothstand bedient. Voorop treffen we de volumeknoppen aan. Die kun je prima vanaf de zijkant bedienen terwijl je de Helsinki vasthoudt. Maar meer is er niet. Gelukkig zijn de twee poorten achterop wel prima bereikbaar; je hoeft hiervoor geen lipje naar boven te trekken. Al met al is het wat ons betreft toch net wat te weinig in deze prijsklasse.
Bang & Olufsen Beoplay P6 (339 euro)
De Beoplay P6 van Bang & Olufsen is één van de weinige bluetoothspeakers die werkt met een eigen app. Binnen die app krijg je toegang tot een equalizer, waarmee je het geluid helemaal zelf kunt aanpassen. Het apparaat ondersteunt bluetooth 4.2 en heeft onderop een usb-c-poort zitten voor het opladen. De ingebouwde accu is met ongeveer drie uur opgeladen, maar gaat vervolgens zestien uur mee. Er is een microfoon aanwezig, waardoor je er ook mee kunt bellen en een stemassistent mee kunt aanspreken (maar daar heb je wel de app voor nodig).
Vergis je niet in het formaat van de Beoplay P6. De relatief compacte speaker, de kleinste in deze vergelijking, vult met gemak een complete kamer met geluid. Datzelfde geldt voor een tuin of balkon, wanneer je hem op een solide ondergrond zet. De bas is het beste onderdeel van de P6 (je kunt het geluid aanpassen met presets in de app), maar over het algemeen kan de speaker wel een wat hol geluid presenteren. Zet je de P6 te hard, dan kan er vervorming optreden. Verder klinkt heel veel soorten muziek best natuurlijk op deze bluetoothspeaker.
De Beoplay P6 heeft een retro uiterlijk gekregen, waardoor het wat moeilijker is hem in je dagelijkse opstelling op te laten gaan. Als dat geen probleem vormt, dan houd je een strakke, compacte speaker over. Het omhulsel voelt hoogwaardig aan en de lederen band aan de zijkant zorgt voor wat extra klasse. De speaker staat stevig dankzij zijn brede voet, waardoor je ook niet snel hoeft te bedenken dat ‘ie omvalt wanneer je hem op een tafel zet buiten. De onderkant is bovendien voorzien van rubber, zodat die ook niet snel verschuift.
Bovenop de Beoplay P6 zitten enkele knoppen, waar we voorstander van zijn. Zo ben je dus niet aangewezen op je smartphone voor de bediening. Je bedient het volume en of de muziek aan of uit staat. Ook is er een speciale OneTouch-knop waarmee je een preset selecteert of de Google Assistent of Siri aanspreekt. Je moet hiervoor wel de bijbehorende applicatie downloaden, waar waarschijnlijk niet iedereen op zit te wachten. Zonder die OneTouch-knop kom je echter ook prima uit de voeten met deze solide speaker van Bang & Olufsen.
Marshall Stanmore II (399 euro)
De Marshall Stanmore II meenemen in dit artikel is een beetje appels met peren vergelijken, omdat het eigenlijk een slimme speaker met bluetooth (5.0) is. Daarnaast kun je ook apparaten aansluiten via ouderwetse tulpstekkers (rood en wit) en een 3,5mm-kabel. Er zit geen accu in dit apparaat, dus je moet hem altijd in de buurt van een stopcontact houden. Ook dat doet af van wat een bluetoothspeaker is of kan zijn, maar verder is dat helemaal geen negatief aspect. Ja, hij was minder draagbaar en mobiel, maar dat is dan alles.
De geluidskwaliteit op de Marshall Stanmore II is van hoog niveau. Het is wat we verwacht hadden van de The Three II, maar dan gewoon beter. Toegegeven, de bas gaat niet net zo diep, maar de hogere tonen komen hier veel beter uit de verf. Bovendien klinkt het geluid kraakhelder en ontzettend zacht voor de oren. Er is geen gekraak en gedoe. Na het aansluiten van je muziekspeler (via wifi, bluetooth of een kabel) kun je meteen genieten van een groot deel van het muzikale spectrum. Bands met een garage-achtige sound klinken heel tof op dit ding.
Marshall is een merk dat meteen opvalt dankzij zijn unieke design. Die designtaal komt ook heel goed naar voren op de Marshall Stanmore II. Je moet er van houden, van dat nepleren omhulsel, maar in combinatie met de speakergrill en het hout dat elders naar voren komt, straalt de bluetoothspeaker wel Marshall uit. Bovendien vinden we het handig dat de 3,5mm-aansluiting bovenop gepositioneerd zit, zodat je daar altijd bij kunt. Het logo in het midden van die speakergrill is de kers op de taart: deze speaker straalt echt.
De Marshall Stanmore II is op verschillende manieren te gebruiken en daarmee de meest toegankelijke speaker in dit rijtje. Je hebt de knoppen bovenop, waarmee je het volume, de bas en de treble instelt. Daarnaast is er een bluetoothapplicatie (die je apart moet downloaden), kun je het apparaat met je stem en via Google Home bedienen (er is ook een versie zonder stembediening) en werkt die met elke muziekstreamingdienst. Wisselen tussen de bronnen en de microfoon aan- en uitzetten werkt prettig en snel met de goed bereikbare knopjes.
Conclusie – wat is nu de beste bluetoothspeaker?
Wat ons betreft is het echt een wedstrijd tussen de Marshall Stanmore II en de Dali Katch. Beide speakers springen er qua geluidskwaliteit bovenuit in vergelijking met de rest. Op het gebied van bediening scoren deze twee speakers en de Klipsch The Three II erg goed en hetzelfde kunnen we zeggen over het design. Als we kijken naar functies en andere mogelijkheden, dan valt de Katch helaas af: er zijn wel meerdere opties, maar de Stanmore II en The Three II hebben net wat meer in hun mars voor de gemiddelde gebruiker.
Het gaat echter om kleine verschillen, maar ook die tellen mee. Toegegeven, het zijn verschillen die weinig te maken hebben met een algemene bluetoothspeaker, want dan kijken we voornamelijk naar overige aansluitingen op het apparaat. En de Marshall biedt er net even wat meer aan dan de Dali. The Three II ook. Dat is niet vreemd: de Dali Katch is veel compacter en is tevens draagbaar met ingebouwde accu. Wil je dus echt een draagbare bluetoothspeaker voor in het park of op het strand, dan kom je het beste uit de voeten met de Katch,
Van de hierboven bekeken speakers zijn we het meeste te spreken over de Marshall Stanmore II. Deze speaker scoort misschien niet het beste op alle punten, maar het is duidelijk dat je deze speaker in heel veel situaties kunt gebruiken. En ja, dan tellen we de wifimogelijkheden mee. Die zijn echter niet doorslaggevend. De Stanmore II heeft een indrukwekkend goede weergave van muziek en je hebt als luisteraar ook de mogelijkheid die weergave op je eigen gehoor aan te passen met draaiknoppen. Die toegankelijkheid heeft wel een doorslaggevende factor. Let wel dat je voor dit model dus een stopcontact nodig hebt.
Dan hebben we natuurlijk nog de FWD Awards voor dit dossier. Het zal voor niemand een verrassing zijn dat de Marshall Stanmore II de Beste Getest-award uitgereikt krijgt. Dat model heeft een mooie audiokwaliteit, die naar eigen wens aan te passen is, en meer dan genoeg functies. De Dali Katch krijgt van ons de Beste Koop-award. Niet per se omdat de prijs laag is, maar omdat de speaker heel goed klinkt, lekker draagbaar is en een accu heeft die lang meegaat. Plus: er is een extra aansluiting aanwezig, namelijk de 3,5mm.
Meer lezen?
Bekijk ook ons archief met reviews waarin je ook een groot aantal reviews van speakers vindt. Daarnaast raden we je aan om onze tips en adviezen door te nemen voor nog meer achtergrondartikelen over luidsprekers, televisies en andere homecinema-producten.
Reacties (5)