Denon en Marantz voegen Roon-certificatie toe aan tientallen producten

25 maart 2020 1 Minuut 0 Reacties
Denon Roon Tested

De Japanse audiofabrikant Denon en haar van oorsprong Amerikaanse zusterbedrijf Marantz hebben aangekondigd dat een groot deel van hun producten het 'Roon Tested'-certificaat gaan krijgen. Dat betekent dat eigenaars van deze producten nu zekerheid hebben dat deze werken met de diensten van Roon.

Je muzikale netwerk beheren

Roon is een softwareplatform voor audio dat beschikbaar is op een grote verscheidenheid aan apparaten. Met Roon zijn al je digitale muziekcollecties te bereiken binnen één applicatie. Het maakt niet uit waar die muziek opgeslagen is. Dat kan je pc of smartphone zijn, maar ook je iTunes-bibliotheek of afspeellijsten op Tidal of Qobuz. Het platform gebruikt een eigen protocol om verbinding te kunnen maken, maar werkt bijvoorbeeld ook met Google Cast of Apple’s Airplay. Daarbij wordt audio met hoge DSD en PCM-kwaliteit ondersteund. Om het Roon-platform te kunnen gebruiken moet je een slordige 120 euro per jaar of 500 euro voor een ‘lifetime’-abonnement betalen. Je kunt het overigens wel 60 dagen gratis uitproberen.

Flinke waslijst aan apparaten ondersteund

Dat het platform tegelijkertijd naar de audioproducten van Denon en Marantz komt, is geen toeval. De fabrikanten zijn in 2002 gefuseerd en vallen sinds 2017 onder de vlag van het Amerikaanse audiobedrijf Sound United. Het ‘Roon Tested’-certificaat komt naar 68 verschillende apparaten, verspreid over beide fabrikanten. Daarbij gaat het onder andere om AV-ontvangers, netwerkaudiospelers, versterkers en soundbars. Roon hanteert twee verschillende certificaten voor audioapparatuur, namelijk ‘Tested’ en ‘Ready’. De eerste betekent dat het apparaat enkele relatief eenvoudige tests heeft doorstaan en werkt met het platform via externe protocols als AirPlay of Cast. Roon Ready betekent dat een apparaat is ontworpen met ondersteuning voor Roon in het achterhoofd, waaronder ook het eigen netwerkprotocol (RAAT) van Roon. Een volledige lijst van alle ondersteunde apparaten vind je hier.

Reacties (0)