Slimme koffiemachines en espresso volautomaten: dit moet je weten

15 juli 2024 + 10 minuten 0 Reacties
koffie-new

Er is een koffie-apparaat dat je bakkie troost precies maakt zoals je wenst. We vertellen je alles wat je moet weten over slimme koffiemachines.

Je hoeft geen George Clooney te heten of uit Italië te komen om een stevige kop koffie te waarderen. Maar zelfs als je juist een speciale koffie wilt met een bepaalde hoeveelheid melkschuim erin, kan het de moeite waard zijn om te investeren in een slimme koffiemachine. Die maakt je bakkie troost precies zoals je dat wenst. Dit is wat je moet weten over slimme koffiemachines.

Slimme koffiemachine

Steeds meer apparaten in huis worden slimmer. Niet alleen in woon-, slaap- en studeerkamer, ook in de keuken. Naast de slimme oven en de slimme koelkast zien we bijvoorbeeld ook de slimme koffiemachine zijn intrede doen. Geen wonder, want mensen willen thuis graag precies diezelfde drankjes maken als ze bij bekende koffiehuisketens bestellen.

Wat een koffiemachine slim maakt is dat deze je koffie precies zo kan maken als jij hem wil en hoe heet of direct drinkbaar je hem wenst. Wil je liever 10 milliliter melk in je koffie of juist 30? Je kunt je favoriete koffierecepten opslaan, maar ook die van je vrienden en familie. Zo hoeft je niet van iedereen te onthouden hoe hij of zij de koffie ook alweer drinkt, want dat doet de machine voor je. Dat is wat de slimme koffiemachine zo slim maakt: hij kan per persoon onthouden hoe de koffie gedronken moet worden en dat kan -afhankelijk van het type apparaat- heel ver gaan. Melk of melkschuim, zelfs verschillende koffiebonen en natuurlijk of het om een klein espressoshot gaat of liever een lungo. Het gaat allemaal automatisch, waardoor je zelf weinig hoeft te doen. Natuurlijk is een koffiemachine of espresso volautomaat niet echt slim zonder connectiviteit. Slimme koffiezetapparaten worden, vaak middels WiFi, verbonden met je eigen netwerk en een app op je smartphone. Daarnaast zijn er, afhankelijk van het model en merk, mogelijkheden om een slimme koffiemachine te integreren in je smarthome en/of met je stem te bedienen.

Nadelen van een slimme koffiemachine

Hoewel het heerlijk is dat het apparaat alvast wat zaken voor je kan regelen, is er één belangrijke taak die je altijd zelf moet blijven verrichten. Zonder een kop verdwijnt je heerlijke koffie meteen in de lekbak. Wil je ’s ochtends dus efficiënter te werk gaan, dan moet je ’s avonds al bedenken dat je er vast een schoon kopje onder zet. Waarschijnlijk is dit het grootste nadeel aan koffiemachines, al is het spoelen dat veel machines doen wanneer ze aangezet worden ook niet handig wanneer je in de ochtend een bakje koffie klaar wilt hebben staan. Zowel het schoonmaken als het warm worden van een koffiemachine kan veel tijd in beslag nemen, waardoor je in sommige gevallen niet eens veel sneller bent dan in de lokale koffiezaak.

Een app op je smartphone

Er zijn slimme koffie-apparaten die je kunt bedienen met een kleurendisplay op het systeem zelf. Maar als je je koffiemachine op afstand wilt laten werken, dan is een app op je smartphone wel erg handig. Zo’n koffiemachine voor thuis kan via je wifinetwerk worden benaderd via die app.  Je kunt in de app het systeem vast aanzetten vanuit bed. Zo kun je wanneer je aangekleed en wel in je keuken arriveert meteen goed wakker worden met een cafeïneshot. Vaak exact op de temperatuur die jij het beste vindt. Er zijn slimme Nespresso-apparaten die je in de app op je smartphone laten weten hoe je ervoor staat in het aantal capsules. Zo kun je op tijd een nieuwe voorraad kopen en in het systeem stoppen.

Maar er zit vaak nog veel meer in een goede koffiemachine-app, zoals we bijvoorbeeld hebben gezien bij de Siemens EQ 9 S700. Je kunt daar niet alleen heel precies instellen hoe je je koffie wilt, er is bijvoorbeeld inspiratie te vinden in de vorm van exotischere koffievarianten die je kunt laten zetten. Voor de veiligheid is er zelfs een kinderslot ingebouwd en de Siemens koffiemachine voorziet je in statistieken over de status van het apparaat en het aantal gezette kopjes. Natuurlijk geeft de app ook meldingen, bijvoorbeeld als de bonen op zijn of wanneer het apparaat schoongemaakt dient te worden. Het voordeel aan die smartphone-app is dat je niet alleen je koffieautomaat op die manier aan het werk kunt zetten. Je kunt ook in de gaten houden of je koffiemachine aan onderhoud toe is.

Het is ook belangrijk om koffiesystemen regelmatig te ontkalken. Ook dat kan de app op je smartphone voor je bijhouden. Deze kan zelfs een notificatie geven wanneer het weer zover is. Een leuke functie die we op de Siemens tegenkwamen is het maken van een playlist tijdens een feestje. Geef je smartphone of tablet rond en iedereen kan zijn favoriete koffie uitkiezen, waarna deze automatisch door de machine gezet wordt.

Smarthome-integratie en Google Home

Je kunt je koffiemachine niet alleen bedienen via de app op je telefoon. Soms kun je hem zelfs integreren met andere slimme apparaten in je woning, met bijvoorbeeld IFTTT. Denk bijvoorbeeld aan een slimme koppeling met je wekker. Zodra het alarm gaat, springt de koffiemachine aan en maakt hij de koffie die je wenst. Dan hoef je niet zelf te bedenken dat je via de app je koffie nog moet aantikken. Je kunt ook de Homey-hub gebruiken, want deze laat slimme apparaten met elkaar praten. Je maakt in Homey een scenario, zoals die waarin je wekker gaat en de koffie klaar moet zijn, maar je kunt het ook linken aan bewegingssensoren bij de woonkamerdeur. Zodra iemand door de deur gaat tussen 7 en 8, begint de koffiemachine dan automatisch een verse bak koffie voor je te maken. Je kunt het zelfs inzetten voor als je watertank of je bonensilo leeg is: via Homey kun je instellen dat Google Home je inlicht over dit feit. Hoe wij een dergelijk scenario gemaakt hebben lees je in onze review van de Siemens espresso volautomaat.

Over die slimme assistent Google Home gesproken: dat moet in Nederland nog van de grond komen. Terwijl in Amerika de ene na de andere koffiemachine verschijnt met Alexa-integratie, zien we die trend in Nederland minder. Maar ondanks dat we hier nog weinig koffiemachines gebruiken die uit zichzelf werken met spraakbesturing, is het wel mogelijk om via een slimme stekker contact te maken met Google Home. Vervolgens kun je dan ‘Hey Google!’ roepen en vragen of de koffiemachine (waar de stekker op is aangesloten) aan kan worden gezet. Als de koffiemachine zelf over ondersteuning voor de Google Assistent beschikt dan kun je natuurlijk geavanceerdere commando’s geven, waaronder het zetten van een specifiek kopje koffie.

Koffiemachine zelf slim maken

Misschien heb je nu een koffiemachine die iets minder slim is, maar wil je wel dat hij alvast aangaat en gaat opwarmen terwijl je wekker nog middenin het 7-uur-nieuws is. Dat kan. Net als bij de Google Home-oplossing van hierboven, kun je een slimme stekker ook gebruiken om het apparaat op afstand alvast aan te zetten. Hij zal geen kopje koffie voor je kunnen maken, maar je hoeft alleen nog maar een capsule of pad toe te voegen, een beker onder het apparaat te zetten en op de knop te drukken om wel snel van een vers gezette kop koffie te genieten.

Verse bonen

Als je op zoek bent naar een slimme koffiemachine is het raadzaam om verder te kijken dan slechts de technische mogelijkheden. Er is veel om over na te denken. Wil je een machine die de bonen per kopje vermaalt, of volstaat een capsule met gemalen koffie? Wat namelijk minstens net zo belangrijk is, dat is de grootte van het bonenreservoir, hoe onderhoudsvriendelijk het apparaat is en wat je allemaal tegelijk kunt zetten. Sommige systemen maken één kop per keer, terwijl anderen zelfs twee verschillende speciale koffies met melk kunnen schenken. Er zijn ook machines die je niet op de kraan aansluit, maar die een watertank hebben. Kijk in dit geval hoe groot en uitbreidbaar deze is.

Ook kan het energieverbruik of de opwarmingstijd van een apparaat van belang zijn, hoeveel herrie de koffiemolen maakt en uit welk materiaal het systeem is vervaardigd. Veel mensen houden van een chroom of roestvrijstalen uiterlijk, net zoals de luxe Italiaanse koffiemachines die je vaak in restaurants ziet. Er zijn echter ook exemplaren met een kunststof behuizing. Vaak wat goedkoper, maar minder robuust.

Heb je veel koffiedrinkers in je vriendenkring of gezin, controleer dan ook hoeveel profielen je kunt maken en hoeveel koffierecepten het apparaat kwijt kan. Er voelt namelijk niets zo dom als elke keer helemaal opnieuw een perfecte kop koffie te moeten instellen.

Veiligheid

We raden je ook aan om te kijken welke app je kunt verwachten bij je slimme koffiemachine en of je hier makkelijk mee overweg kunt. En een laatste belangrijk punt is of het apparaat wel regelmatig wordt geüpdatet voor de veiligheid. Je slimme koffiemachine is immers op je wifinetwerk aangesloten. Dat heeft zo zijn nadelen als het om veiligheid gaat. Maar als je systeem goed wordt geüpdatet en je netwerk goed is beveiligd, dan kun je ‘s ochtends met volle teugen van de perfecte Latte Macchiato genieten. Gewoon, in je eigen keuken.

Reviews en tips

Wij hebben onlangs twee slimme koffiemachines, ofwel espresso volautomaten, uitgebreid getest. Lees onze review van de O by Nespresso en de review de Siemens EQ.9 s700 voor alle details en mogelijkheden van beide apparaten.

Ben je op zoek naar meer tips voor het aanschaffen en gebruiken van apparaten in je smarthome? Neem dan onze tips en adviezen door.

Reacties (0)