Beeld Beoordeling 7.0

Review: Woox Smart Universal IR Remote met Google Assistent

15 maart 2020 7 Minuten 1 Reacties
woox-ir-remote

De Woox Smart Universal IR Remote is een handige accessoire waarmee je verschillende producten in huis bedient, waaronder je televisie, of je nu thuis bent of niet. De IR-remote biedt ondersteuning aan voor Google Assistent en Amazon Alexa, en geeft je via zijn app toegang tot verschillende functies van je afstandsbediening. De accessoire heeft een adviesprijs van 35 euro.

Niet alle apparaten zijn slim, om verschillende redenen. Het oude apparaat is nog bruikbaar en niet aan vervanging toe, waardoor je dus nog geen nieuw model gehaald hebt. Sommige apparaten hebben wel een internetverbinding, maar geen toegang tot een stemassistent (of de koppeling met een stemassistent werkt niet helemaal goed). Wil je dergelijke apparaten toch slim bedienen, bijvoorbeeld via je stem, maar wil je daar niet nu al je vakantiegeld naartoe zien gaan, dan bestaan daar simpele en goedkopere oplossingen voor.

Het moeten dan wel apparaten zijn die beschikken over een infraroodsensor. Denk dan aan een televisie, airconditioner, blu-ray-speler, mediaspeler en meer van dat soort apparaten. Als je het kunt bedienen met een infraroodafstandsbediening, dan moet je ervan uit kunnen gaan dat je hem kunt bedienen via de Woox-app wanneer je de Woox Smart Universal IR Remote in huis haalt en koppelt aan je wifinetwerk. Het kleine apparaatje is namelijk gekoppeld aan de infrarooddatabase van Remotec, de grootste database in zijn soort.

Woox Smart Universal IR Remote – design en installatie

De Woox Smart Universal IR Remote is een compact, zwart apparaatje dat je alleen hoeft te voorzien van stroom. Stroom wordt via een meegeleverde usb-kabel geleverd. Je kunt de remote aan je tv koppelen; echter, wanneer je de tv uitzet, dan werkt het kastje ook niet meer. Stemcommando’s worden dan wel gehoord en doorgestuurd — maar omdat het apparaatje uitstaat, kunnen ze niet in behandeling genomen worden. Daarom doe je er zelf goed aan een usb-stekker te gebruiken, zodat de IR Remote altijd bereikbaar is.

Advertentie

De installatie is zo achter de rug. Je stopt de stekker in het stopcontact en in de Woox Smart Universal IR Remote en drukt vervolgens op de resetknop. De led-lampje begint te knipperen en op dat moment kun je via de app, die je kunt downloaden voor Android of iOS, het apparaat toevoegen. Dit wijst gelukkig helemaal voor zich. Nadat je bent ingelogd met je account, of een account aangemaakt hebt, voeg je het apparaat toe. Als je de Woox Smart Universal IR Remote eenmaal toegevoegd hebt, kun je het te bedienen device toevoegen.

Woox Smart Universal IR Remote – andere apparaten toevoegen

In de app geef je dan aan om wat voor apparaat het gaat. Neem bijvoorbeeld een tv. Je kiest dan de Woox Smart Universal IR Remote uit, kiest het plaatje van de tv (dit wijst gelukkig allemaal voor zich hoor, wanneer je de app voor je hebt) en zoekt vervolgens het merk uit. Hier staat een Philips-tv, dus we kozen voor het merk Philips. Binnen enkele seconden krijg je dan een digitale afstandsbediening te zien waarmee je het apparaat bedienen kunt. De remote zelf hoeft overigens niet in beeld te staan, maar het is wel handig als je er snel bij kunt.

De lijst met producten die je kunt toevoegen is immens. In totaal gaat het om een database van achtduizend producten, verdeeld over tweeduizend merken. Staat je merk er niet tussen? Dan kun je altijd proberen de afstandsbediening zelf toe te voegen. Daar heb je de Woox Smart Universal IR Remote fysiek voor nodig. Je plaats de toe te voegen remote voor de IR Remote en begint in de app het koppelproces. Kan de app er wat mee? Mooi. Kan de app er niets mee? Helaas, pindakaas — dan kun je dat apparaat dus niet toevoegen.

Hier hebben we bijvoorbeeld nog een soundbar van Teufel proberen toe te voegen, maar dat ging helaas niet. Het merk staat niet in de omvangrijke lijst en is ook niet handmatig toe te voegen. Daarnaast werkt zowel de nieuwe als de oude Nvidia Shield, die hier beiden staan, met bluetoothafstandsbedieningen, waardoor die dus ook niet toegevoegd kunnen worden. Gelukkig hebben we nog de magie van hdmi: de Shield is gekoppeld aan de Teufel en de Teufel via hdmi-arc aan de tv, waardoor bediening via de app nog steeds mogelijk is.

Dan krijgen we dus een semi-ingewikkelde situatie waar je in de praktijk helemaal niets van merkt. De onlangs gelanceerde Nvidia Shield is via hdmi aan de Teufel-soundbar gekoppeld en kan dus met de digitale afstandsbediening via de Woox-app bediend worden. Dat kan op dezelfde manier zoals dat ook met de fysieke Philips-afstandsbediening zou gaan; je krijgt dus geen toegang tot functies die exclusief voor de Shield Remote beschikbaar zijn. En datzelfde geldt voor de Teufel-soundbar, die eveneens exclusieve remotefuncties heeft.

Voor andere apparaten is de installatie en het gebruik niet zo ingewikkeld. Stel je bijvoorbeeld een airco in, dan kun je hem gewoon aan- en uitzetten via de app en met je stem (daar later meer over). En datzelfde geldt eigenlijk voor alle andere apparaten met een infraroodsensor: denk dan aan een dvd-speler, blu-ray-speler, av-receiver, audiospeler, mediaspeler, mediabox, satellietontvanger, projector of een soundbar van andere merken, zoals bijvoorbeeld Sony, JBL (die hebben we hier ook staan en werkt wel met de app) en Panasonic.

Woox Smart Universal IR Remote – app en stemassistenten

De applicatie van Woox is behoorlijk overzichtelijk. Het is simpel en doeltreffend, waardoor je snel vind wat je nodig hebt. Wil je een apparaat toevoegen? Dan druk je snel op de plusknop, rechts bovenin. Wil je een apparaat bedienen, zoals de tv, dan tap je daarop. Vervolgens krijg je een digitale afstandsbediening te zien (datzelfde geldt voor andere apparaten die je toevoegt). Opvallend is dat we niet toegang krijgen tot alle functies van de fysieke afstandsbediening, waardoor we hem dus alsnog niet helemaal konden wegleggen.

Daarnaast vind je in de applicatie nog wat algemene instellingen voor je huis, waarmee je de ervaring personaliseert, Een mooi onderdeel is de Berichtgeving. Die vind je onder het kopje Ik (onderin de balk) en Informatiecentrum. Als je twee keer naar links veegt dan kom je aan bij enkele notificaties, waar je onder meer kunt zien dat er iemand ingelogd is op je account. Binnen het Woox-systeem kun je ook camera’s opnemen. En het is fijn om te weten dat we in elk geval zelf kunnen zien wanneer er ongenode gasten in ons account zitten.

Verder zijn er optie met betrekking tot automatisering, wat dan weer handig is als je meer Woox-producten in huis haalt. Ook is er een integratie met de Google Assistent en Amazon Alexa. Apparaten toevoegen gaat op de inmiddels bekende manier en werkt na het doorlopen van de stappen meteen. Opvallend is dat de IP Remote aangeduid wordt als een soort slimme stekker. Daardoor kun je het gekoppelde apparaat alleen in- en uitschakelen. De extra opties zijn niet beschikbaar via de app; alleen dan via afstandsbediening.

Woox Smart Universal IR Remote – conclusie

De Woox Smart Universal IR Remote is in de basis een handige accessoire. Voor sommige apparaten geldt dat het maar wat handig is wanneer je die van een afstand, dus ook buitenshuis, kunt bedienen, wat mogelijk is dankzij de wifiverbinding. Denk dan aan bijvoorbeeld je airconditioning. Voor alle andere (offline) apparaten is de stembediening dan weer een handige toevoeging, al komt het er in alle gevallen op neer dat je een apparaat alleen kunt inschakelen en uitschakelen. Maar voor die paar tientjes is dat een mooie toevoeging.

7.0
Woox R4294 1

Beoordeling
Woox Smart Universal IR Remote

Pluspunten
  • Betaalbare accessoire
  • Stembediening toegevoegde waarde
  • Overzichtelijke app
Minpunten
  • Apparaten alleen in- en uitschakelen met stem
  • Niet alle functies staan in de app
  • Niet elk apparaat wordt ondersteund

Beoordeling Woox Smart Universal IR Remote

De Woox Smart Universal IR Remote is in de basis een handige accessoire. Voor sommige apparaten geldt dat het maar wat handig is wanneer je die van een afstand, dus ook buitenshuis, kunt bedienen, wat mogelijk is dankzij de wifiverbinding. Denk dan aan bijvoorbeeld je airconditioning. Voor alle andere (offline) apparaten is de stembediening dan weer een handige toevoeging, al komt het er in alle gevallen op neer dat je een apparaat alleen kunt inschakelen en uitschakelen. Maar voor die paar tientjes is dat een mooie toevoeging.

Prijsvergelijker Woox Smart Universal IR Remote

Reacties (1)