Camera’s en privacy: wat mag wel en wat mag niet?

22 maart 2020 6 Minuten 13 Reacties
WoonVeilig-camera-buiten-1

Steeds vaker installeren mensen bewakingscamera’s in en rondom het huis. De voordelen zijn duidelijk, maar is een camera wel toegestaan?

Steeds vaker installeren mensen bewakingscamera’s in en rondom het huis. Vroeger werd dat vooral bij dure panden vol luxe goederen werd gedaan. Inmiddels is dat mede door de prijsverlaging van camera’s steeds vaker ook het geval bij andere panden. Er zijn vaak geen draden meer nodig. Dankzij smartphones en connectiviteit krijg je direct een melding op je telefoon als er een persoon wordt gespot door de camera. De voordelen zijn duidelijk, maar in hoeverre is zo’n camera in Nederland toegestaan?

Niet alleen grote beveiligingscamera’s

Een camera hoeft allang niet meer een aparte, grote beveiligingscamera zijn. Het hoeft zelfs helemaal geen professionele apparatuur te zijn. Zelfs een bel waarbij je kan zien wie er voor de deur staat valt al onder een beveiligingscamera. Het doel maakt hierin niet uit: of je nu je auto op de oprit filmt of wie er voor de deur staat. Wat er wordt gefilmd op en rond je huis is van toepassing. Goed nieuws: het is niet verboden om een camera aan je pand te bevestigen. Het is ook niet verboden om hem te gebruiken of de beelden ervan op te slaan. Dat klinkt heel vrij, maar dat is het niet per definitie.

Hoewel een camera zo is gekocht, is het verstandig die niet meteen aan je gevel te bevestigen. Bedenk eerst waar en hoe je hem ophangt. Je mag namelijk niet zomaar overal een camera op richten. Je moet rekening houden met de privacy van andere mensen. Niet alleen jouw bezoekers, maar ook mensen die nietsvermoedend op straat lopen. Je bent zelfs wettelijk verplicht om geen mensen op de openbare weg of stoep te filmen.

Advertentie

Een camera aan je gevel mag, als deze maar alleen filmt wat er op jouw eigendom plaatsvindt. Dus je kunt je oprit filmen, of je auto, zolang die maar op jouw eigen grond staat. Je mag jouw eigendommen beschermen met een camera, daar heeft niemand iets over te zeggen. Het wordt echter anders als er iets in beeld is dat niet van jou is. Stel dat je auto geparkeerd staat voor je huis. Zodra er tussen je woning en de auto een stoep ligt die eigendom is van de gemeente mag je je auto niet filmen.

AVG

Hetzelfde geldt voor de tuin van de buren. Als er ook maar een klein stukje van de tuin van je buren op het beeld te zien is, dan ben je in overtreding. Echter heeft niet iedereen een stuk grond om zijn huis. Als je bijvoorbeeld een appartement hebt, dan is de kans dat je buiten je huis de openbare weg filmt erg groot. Dat is ook het geval bij voorbijgangers. Zolang die zich niet op jouw terrein bevinden mag je ze volgens de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) niet filmen. Doe je dit wel, dan maak je inbreuk op de privacy van die persoon.

Maar, hoe kun je dan toch je huis met een camera bewaken, of gebruikmaken van een handige slimme deurbel? De wet is hierin niet onverbiddelijk: je moet vooral je best doen om de privacy van anderen zo min mogelijk te schenden. Dat kan bijvoorbeeld door de beelden slechts heel kort (of helemaal niet) op te slaan. Het wordt als een ergere inbreuk op privacy gezien als je beelden voor altijd bewaart dan bijvoorbeeld 24 uur. Het is een grijs gebied om aan te tonen dat je er alles aan doet om het schenden van de privacy binnen de perken te houden, maar het is mogelijk.

Wat het op zich makkelijker maakt om dit aan te tonen, is bijvoorbeeld als er in jouw wijk recent veel inbraken zijn geweest. Als zich zo’n veiligheidsprobleem voordoet, dan is het eerder toegestaan om wel een gedeelte van openbare weg of van je buurmans eigendom te filmen. Je moet hiervoor echter wel bewijs kunnen overleggen: is er data beschikbaar over een toename van criminaliteit in je buurt, of is het slechts van wat je hebt horen zeggen door een buurvrouw?

Grijs gebied

Bovendien zit er ook een verschil tussen het filmen van 10 centimeter van je buurmans tuin of oprit, of 10 meter. Als je er ook in die omstandigheden maar alles aan doet om de privacy zo min mogelijk te schenden. Dat kan ook met een simpele camera. Misschien gebruik je je camera niet als bewakingscamera, maar wil je alleen zien wie er voor de deur staat als er wordt aangebeld. Je kunt dan overwegen om helemaal geen opnamen te maken, dan gebruik je de camera alleen live als er ook daadwerkelijk iets gebeurt.

Investeer eventueel in een steun voor de camera. Dan kun je hem wel aan je gevel, bevestigen, maar richt je hem dat er zoveel mogelijk jouw eigendom wordt gefilmd versus de openbare weg. Film je toch wel een gedeelte van die openbare ruimte, dan ben je verplicht om mensen hierover te informeren. Zeker als het gaat om je buren, zorg dat je altijd open communiceert over de aanwezigheid van de camera, wat je precies filmt, wat je opslaat en voor hoe lang. Een groot deel van de mensen vindt het vooral moeilijk te bepalen wat het doel is van een camera en hoe lang de beelden worden bewaard, dus wees hier te allen tijde eerlijk over.

Houd bepaalde gebieden buiten beeld

Sommige camera’s bieden de mogelijkheid om stukken van het beeld uit te sluiten, bijvoorbeeld met een zwart vlak. Dit is handig wanneer je je camera deels op de tuin van de buren of de straat gericht hebt. Helaas heeft het merendeel van de slimme camera’s die optie niet en dus ben je aangewezen op je eigen verstand, de wet en je creativiteit qua plaatsing.

Sticker

Plak een sticker op je deurraam of op je hek waar je oprit begint om mensen op de hoogte te stellen van het feit dat ze worden gefilmd. Hierdoor kunnen ze zelf een afgewogen beslissing maken of ze gefilmd willen worden. Of dat ze liever niet op je camerabeelden te zien zijn. Zo komen zij – en uiteindelijk ook jij – niet voor onaangename verrassingen te staan.

Met of zonder abonnement?

Slimme camera’s kun je tegenwoordig met of zonder abonnement gebruiken. Beiden opties hebben hun voordelen en nadelen. Voor alles hierover lees je ons artikel over slimme camera’s met en zonder abonnement.

Reacties (13)