Denon DHT-S216 – specs en design
Omdat televisies die op pootjes staan mettertijd staat lager worden, moeten fabrikanten van soundbars daarop inspelen door de soundbars ook laag te houden. Dat brengt uitdagingen met zich mee: een kleine klankkast staat niet altijd garant voor een groots geluid. De Denon DHT-S216 is 6 centimeter hoog en past daardoor onder het gros van tv’s die op zijn eigen pootjes staat. Het compacte, doch complete systeem heeft twee naar beneden gerichte subwoofers van 3-inch, twee midrange dual drivers en twee tweeters van 1-inch.
De DHT-S216 is ook voorzien van een Pure-modus. Deze vermindert de surroundverwerking en voorkomt aanpassingen in de film-, muziek- of nachtmodus — je krijgt het geluid zoals het opgenomen is. Met de keuze uit drie verschillende geluidsmodi (film, nacht en muziek), kun je het geluid afstemmen op de gelegenheid. Je kunt ook je smartphone of tablet koppelen aan de soundbar met behulp van bluetooth om je favoriete muziek te streamen. Naast DTS Virtual:X beschikt de soundbar over Dolby Digital Decoding.
De soundbar kan aan de muur worden gemonteerd of op een kast geplaatst worden. Je krijgt hiervoor alle benodigdheden. Hij biedt ondersteuning voor 4k op 60 Hz, hdcp 2.2 en hdmi audio return channel (een ingang en een uitgang met arc). Eenmaal aangesloten via hdmi arc, kan de soundbar worden bediend met de afstandsbediening van een tv; anders ben je aangewezen op de optische aansluiting. Er wordt een hdmi-kabel meegeleverd, maar de soundbar heeft geen subwoofer. Die zou je nog wel los kunnen aansluiten.
Denon DHT-S216 – installatie en gebruik
De Denon DHT-S216 aansluiten en in gebruik nemen is totaal niet moeilijk. Je kunt de soundbar op twee manieren koppelen aan je televisie en allebei de manieren spreken voor zich. Als je ervoor kiest de optische kabel te gebruiken, vergeet dan niet even de speakers op je tv uit te schakelen. Kies je voor de hdmi-kabel, dan hoef je daar niet over na te denken; dan is het van belang dat je de tv-poort uitkiest met hdmi-arc aan boord. Zodoende kun je de soundbar bedienen met de afstandsbediening van je tv. Handig voor de volumebediening.
Het systeem wisselt automatisch tussen het geluid uit de tv en de hdmi-poort, bijvoorbeeld, waardoor je daar de afstandsbediening niet voor nodig hebt. Wil je muziek afspelen via bluetooth of van geluidsmodus wisselen, dan druk je simpelweg op de daarvoor bestemde knop. De afstandsbediening zelf oog verder niet heel aantrekkelijk en ligt ook niet ontzettend lekker in de hand, maar je kunt er prima mee uit de voeten. De knoppen zijn groot genoeg en staan ver uit elkaar, waardoor je nooit per ongeluk op de verkeerde knop drukt.
Het meest vervelende aan een soundbar zoals de Denon DHT-S216, een soortgelijke concurrenten, is dat er geen display aanwezig is. Nu moet je het doen met kleine led-lampjes die laten zien hoe hoog het volume staat en welke bron er geselecteerd is. Maar in veel gevallen is het niet meteen duidelijk en is het moeilijk in te schatten hoe hard het geluid staat. Daardoor komt het voor dat je ineens keihard geluid hoort wanneer je van bron wisselt, omdat je niet goed van te voren het volume kunt aanpassen. Die kleine led-lampjes geven te weinig feedback.
Denon DHT-S216 – audiokwaliteit
Je kunt een hoop zeggen over het bereik van kleine, smalle of slanke soundbars. Maar wanneer ze in staat zijn kippenvel over te brengen van je favoriete nummers of muziek, dan concluderen we heel snel dat het met de kwaliteit wel goed zit. Tijdens de lange gitaarsolo van Halo of Fire van Metallica hebben we meerdere keren zitten genieten van de details die we hebben gehoord op zowel de voor- als achtergrond, terwijl het volume steeds hoger ging. We hebben geen kraak of piep gehoord, maar merkten wel een beperking op.
Als het geluid te hard staat of de muziek te druk wordt, dan lijkt het alsof verschillende tonen beginnen te vechten om aandacht, waardoor het in sommige gevallen (bij Halo of Fire viel dat minder op) heel druk kan klinken. Drukker dan muzikanten bedoeld hebben. Dat is iets waar je nou eenmaal rekening mee moet houden wanneer je kiest voor kleinere audioproducten, aangezien het geluid letterlijk niet genoeg ruimte heeft om op dat moment goed ten gehore te komen. Vind je dat vervelend, dan moet je dieper in de buidel tasten.
In dit geval stond de Denon DHT-S216 niet in de muziekmodus. Dat is één van de modi die je tot je beschikking hebt, waarmee je heel gemakkelijk de geluidsweergave kunt instellen op basis van de content waar je naar kijkt of luistert. Er is ook een filmmodus, waarmee er meer nadruk gelegd wordt op bas en stemmen, en een avondmodus, waarmee de algehele output van het geluid bewust beperkt wordt. Dat kan handig zijn om bijvoorbeeld de kinderen niet wakker te maken in de avond. Of om de buren wat rust te gunnen.
Echter, geen van die modi overtuigt. Het geluid wordt vaak dusdanig vervormd dat er geen sprake is van een duidelijke verbetering. Dat is niet erg, want die modi heb je helemaal niet nodig wanneer je op de Pure-knop drukt. De Pure-modus is er namelijk eentje die het geluid onbewerkt en onvervormd door de speakers stuurt en dat is in veel gevallen het beste. De geluidsweergave is wellicht iets minder breed, in de letterlijke zin, maar het balans tussen de verschillende tonen en kanalen is veel, maar dan ook echt veel beter.
Daarnaast heeft de Denon DHT-S216 nog twee troeven in handen: de dialog enhancer en het aanpassen van het basvolume. Die eerste is belangrijk wanneer je niet goed verstaat wat er gezegd wordt. Helaas is zo dat het stemgeluid overduidelijk gecompartimenteerd wordt, waardoor andere geluiden minder ruimte krijgen. En ondanks het feit dat er geen aparte subwoofer is, heeft de soundbar toch behoorlijk wat in z’n mars. Maar een te hoge output kan zorgen voor een lelijk geluid, dus is het prettig er zelf invloed op te hebben.
Denon DHT-S216 – conclusie
In de soundbarsegment onder de 400 euro is de concurrentie moordend. Dat blijkt uit ons dossier, waar we de hoofdprijs uitgereikt hebben aan de Panasonic SC-HTB510. Dat is niet alleen vanwege het aantal opties dat je tot je beschikking hebt, maar zeker ook vanwege de geluidskwaliteit. De Denon DHT-S216 is ietwat goedkoper, maar onderaan de streep scheelt het (afhankelijk van de winkel) een paar tientjes. De vraag is meer dan eens: wat zoek je precies? Wil je meer opties of wil je een betere audiokwaliteit?
Dat is in de hogere segmenten vaak geen gedoe meer. Wanneer je bereid bent meer dan 600 euro uit te geven, dan kun je het in veel gevallen allemaal hebben (we noemen bewust dat bedrag, vanwege de JBL Bar 5.1 Surround). Daaronder maak je vaak afwegingen: wat lever ik in als ik voor soundbar x ga ten opzichte van de soundbar die ik nu heb of soundbar y? Vind je het belangrijk dat er wifi aan boord zit of heb je liever hdmi-in? En wat vind je van een soundbar zonder subwoofer? Allemaal belangrijke vragen voordat je een soundbar koopt.
We kunnen stellen dat de Denon DHT-S216 in vergelijking met de Panasonic SC-HT510 een behoorlijke audiokwaliteit kan aanbieden voor de relatief lage bedragen. Daarnaast is het fijn dat er een extra hdmi-poort aanwezig is, waardoor je er een ander apparaat op kunt aansluiten. De vele audiomodi zijn niet overtuigend, maar de optie het geluid her en der toch handmatig aan te kunnen passen (ook in de Pure-modus), stemt ons gerust. Vind je wifi niet zo belangrijk, dan is de Denon DHT-S216 een meer dan prima optie voor je.
Reacties (0)