Review: Panasonic SC-HTB510 – slimme budgetsoundbar met goed geluid

02 juni 2019 7 Minuten 4 Reacties
panasonic-sc-htb510-foto-1

Panasonic brengt met de SC-HTB510 een budgetsoundbar op de markt waar de concurrentie nog een flinke kluif aan heeft. Het apparaat beschikt over een hdmi-uit-aansluiting en heeft wifi aan boord, waardoor er dus flink wat mogelijkheden zijn waar we enthousiast over zijn.

Het apparaat heeft een adviesprijs van 299 euro.

Panasonic SC-HTB510 – design en specificaties

De Panasonic SC-HTB510 is een slanke en smalle soundbar met een maximaal vermogen van 240 Watt. In vergelijking met bijvoorbeeld de LG SL4Y is dat een stuk minder, maar die soundbar heeft goed laten zien waarom vermogen lang niet alles is. Het 2.1-kanaals geluid wordt verspreid over de twee full range-speakers van 4,5 bij twaalf centimeter en een draadloze subwoofer. De soundbar biedt ondersteuning aan voor Dolby Digital en DTS, heeft een hdmi-uit en optische aansluiting aan de achterkant en beschikt zelfs over wifi.

En vooral dat laatste elementen komen we bijna niet tegen op budgetsoundbars, dus hiermee heeft de HTB510 meteen een streepje voor op de concurrentie. Verder is er natuurlijk bluetooth aanwezig en kun je meteen muziek afspelen via Chromecast built-in. Deze Panasonic-soundbar is bovendien compatible met de Google Assistent, waardoor je hem ook in je smarthome moet kunnen gebruiken. Al met al zijn de eerste indrukken positief te noemen over de brede speaker, voornamelijk omdat er uit de doos meteen heel veel mogelijk is.

Panasonic SC-HTB510 – installatie

Je kunt de Panasonic SC-HTB510 op verschillende manieren gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld een optische audiokabel aansluiten, waarna je nog even de speakers van de televisie moet uitschakelen. Ook kun je een hdmi-kabel pakken en die tussen de tv en soundbar leggen, waardoor je bijvoorbeeld toegang krijgt tot de arc-functionaliteit. De soundbar gaat dan aan op het moment dat de tv aangaat en gaat ook uit wanneer je de tv uitschakelt. Dat zijn van die kleine, maar fijne dingen die niet altijd aanwezig zijn op goedkopere modellen.

Het is tevens mogelijk de soundbar draadloos te gebruiken voor het beluisteren van muziek. Dat komt doordat je de HTB510 kan laten opnemen in je wifi-netwerk, waardoor er een scala aan mogelijkheden bestaan. Zo kun je vanaf je telefoon of tablet meteen muziek afspelen middels een streamingdienst die Google Cast ondersteunt. Ook kun je de speaker groeperen met andere slimme speakers. Het installeren en instellen van deze mogelijkheden gaan via de Google Home-applicatie, die je stap voor stap langs de installatiemogelijkheden zal leiden.

Panasonic SC-HTB510 – gebruik

Het apparaat in gebruik nemen is nog gemakkelijk dan het installeren. Wanneer je de hdmi-kabel gebruikt, dan gaan er een hoop dingen vanzelf. Zo heb je ook maar één afstandsbediening nodig voor het volumebeheer en het in- en uitschakelen van het apparaat en de bediening van je televisie, aangezien dit allebei via de afstandsbediening van de tv kan. Muziek afspelen via wifi gaat ook met een simpele druk op de knop via een mobiel apparaat, dus daarover valt helemaal niets te klagen. Helaas zit er wel een ander ding de ervaring in de weg.

Of beter gezegd: het gebrek eraan. We missen namelijk een led-display (of een lcd-display) op de soundbar, waardoor we niet altijd weten hoe de bar precies ingesteld is. Bovenop zitten enkele led-lampen die bijvoorbeeld de audiostand of input aangeven, maar je kunt van een afstand niet lezen waar die nou precies op staat. Daarnaast is dit ook vervelend voor de volumeregeling, aangezien je nooit precies ziet hoe hard die staat. Daardoor kan het gebeuren dat je de verkeerde instellingen hebt of dat het volume veel te hard ingesteld is.

Nu zijn dit misschien kleine dingen die mettertijd zullen wennen, maar dat geldt helaas niet voor allebei de onderdelen die de positieve gebruikservaring in de weg zitten. Op een gegeven moment weet je wel wanneer die staat ingesteld op hdmi of optical (en anders druk je nog even voor de zekerheid op de knoppen op de remote), maar niet kunnen zien hoe hard of zacht die ingesteld is, is echt een groot nadeel. Voor verschillende dingen heb je afwijkende volumes nodig: Netflix moet soms veel harder aanstaan dan bijvoorbeeld je PlayStation.

Panasonic SC-HTB510 – audiokwaliteit

Gelukkig zijn we zeer te spreken over de audiokwaliteit van de Panasonic SC-HTB510. Deze soundbar zet wat ons betreft een prachtige standaard neer voor soundbars van rond de 300 euro. Toegegeven, er zijn soms momenten geweest waarop we het limiet van de soundbar hebben bereikt, maar dat was voornamelijk tijdens gamingsessies wanneer we bezig waren met één van de vele, drukke gevechten in de game Kingdom Hearts 3. Tijdens andere momenten is het vrijwel niet meer voorgekomen; het is ons in elk geval niet opgevallen.

De SC-HTB510 heeft een geluidsweergave die breder is dan gemiddeld in deze prijsklasse. Daardoor komen veel details goed naar voren, of het nu gaat om de hogere of lagere tonen, en het brede audioveld trekt je meer in de film of een muziekstuk. Het klinkt nergens als een kakofonie en we hebben bijna niet het idee gehad dat de soundbar iets niet aankan. Ook dialogen worden nagenoeg perfect en helder weergegeven, met voldoende emotie en dynamiek. De subwoofer zou je alleen zelf nog even handmatig in moeten stellen. Er zijn vier geluidsniveau’s beschikbaar en met de afstandsbediening bepaal je hoe krachtig die klinkt. Soms kan het zijn dat de basweergave een beetje uit balans is.

En die onbalans merk je meteen op. Tijdens het luisteren van muziek misschien nog niet eens zo. Het ligt er natuurlijk ook aan wat voor muziek je luistert: maar als het niet opvalt tijdens house- en dancenummers, dan valt het dus bijna niet op. Tijdens het kijken van films en series hebben we nog wel eens de neiging gehad om de subwoofer in kracht af te laten nemen, totdat we op het eerste niveau zijn aangekomen en er achter zijn gekomen dat het niet lager ingesteld kan worden. Dat is toch een kleine smet op deze verder mooie soundbar.

Panasonic SC-HTB510 – conclusie

Voor een prijs van 299 euro kun je vandaag de dag een hoop soundbars kopen. Wat ons betreft staat de Panasonic SC-HTB510 bovenaan met zijn prestaties en gebruiksgemak. Voor deze prijs vind je misschien soundbars met meer vermogen, maar een hoop van die producten bieden verder niet zo’n compleet pakket aan als Panasonic nu heeft gedaan. De audioprestaties zijn over het algemeen zeer mooi en het geluidsveld klinkt heel breed. Het enige nadeel is de onbalans van de subwoofer, maar die is in niveau’s gelukkig nog bij te stellen.

Verder moet je er rekening mee houden dat je geen led-schermpje op de soundbar hebt zitten en dat je het moet doen met de led-lampjes aan de bovenkant van het systeem. Daardoor wordt het instellen van de juiste volume soms problematisch, omdat je niet kunt zien hoe hard het apparaat staat. De wifiverbinding en de hdmi-uitgang maken echter een hoop goed. Samen met de optische aansluiting zijn er genoeg mogelijkheden om apparaten erop aan te sluiten. Daarmee vormt de HTB510 een zeer complete soundbar, voor een mooie prijs.

8.5

Beoordeling

Pluspunten
  • Wifi aan boord
  • Overtuigend geluid
  • Compleet pakket

Minpunten
  • Geen display

  • Basgeluid soms uit balans

 

Reacties (4)