Lifx presenteert met de Z Ledstrip een manier om meer sfeer te geven aan je huis. Je kunt beginnen met het starterspakket, dat voor ongeveer 75 euro wordt verkocht. In dit pakket zitten twee ledstrips die je aan elkaar kunt koppelen. De strips zijn één meter per stuk, dus in totaal heb je twee meter tot je beschikking. Ook zit er een speciale adapter in de doos waarmee je de strips van stroom en wifi voorziet. Op die adapter zit tevens een koppelknop voor extra aan te schaffen led-strips. Losse strips kosten ongeveer dertig euro per stuk.
Lifx Z Ledstrip – installatie
Het installeren van de Lifx Z Ledstrip kost niet heel veel tijd. Als eerste doe je er goed aan te kijken of de plek die je hebt uitgekozen ook echt een goede plek is. Dat doe je door de ledstrip daar even neer te leggen of door iemand hem te laten vasthouden, zodat je kunt checken wat deze plek doet met de sfeer in huis. Vervolgens is het belangrijk om te kijken of de stroomkabel lang genoeg is; mogelijk heb je een verlengkabel nodig wanneer er in de buurt geen stopcontact is van de plek waar je de strip toch per se wil ophangen.
Daarna kun je ervoor kiezen één of twee meter te gebruiken uit de starterskit. Wanneer je de tweede meter wil gebruiken, sluit je de strip aan op de andere strip en druk je op het knopje van de meegeleverde adapter. Dan is het zaak om de strip met het internet te verbinden. Er is geen hub aanwezig, dus je zult het starterspakket handmatig moeten verbinden met je wifi-netwerk. Gelukkig hoef je dit maar één keer te doen per adapter; gebruik je meerdere adapters met meters aan ledstrips in huis, dan moet je die opnieuw installeren.
Het is dan de bedoeling dat je je smartphone, met de Lifx-app, loskoppelt van je huidige wifi-netwerk en direct verbindt met de ledstrip. Vervolgens ga je naar de app en kun je de adapter in kwestie gaan installeren. Daarna dien je wederom verbinding te maken met je eigen wifi-netwerk, zodat het Lifx-systeem en je smartphone hun werk kunnen doen. Een ontzettend ingewikkeld proces is het niet, maar het wordt ook niet goed uitgelegd. Gelukkig wisten wij waar we aan begonnen, maar dat geldt natuurlijk niet voor iedereen.
Lifx Z Ledstrip – in gebruik
De Lifx Z Ledstrip in gebruik nemen gaat gelukkig in één keer goed, net zoals dat geldt voor de andere producten die we van het merk hebben getest. Wanneer de strip op zijn plaats hangt (door de papieren bescherming weg te halen en de strip op de gewenste plek aan te drukken), dan kun je meteen beginnen met het vormgeven van de sfeer in huis. Afhankelijk van de positie en het idee achter de strip stel je al snel de kleur en helderheid (of eventueel een thema) in en zorg je dus al heel snel voor meer sfeer in de kamer waar de strip hangt.
De ledstrip komt het beste tot z’n recht wanneer je hem een paar centimeter vanaf de muur ophangt en de led-lampjes op de muur richt. Denk bijvoorbeeld aan Ambilight van Philips: wanneer je televisie niet helemaal tegen de muur aanstaat, dan kunnen de lampen achterop het scherm een veel groter oppervlak van kleur voorzien. Dat geldt dus ook voor de ledstrip van Lifx. Je kunt kiezen één kleur uit te stralen, maar kunt middels beschikbare thema’s ook meerdere kleuren weergeven. Bovendien is het fijn dat de helderheid in te stellen is.
We hebben wel gemerkt dat de aansluitingen op de strips best fragiel zijn. Aan één kan van de strip zitten vier pennetjes waarmee je de strips op elkaar of op een adapter aansluit. Omdat wij de ledstrip vaak hebben verplaatst voor uit kiezen van een plek, en we dus die koppeling constant moesten verbreken, kwamen we al gauw tot de conclusie dat één van de pennetjes scheef begon te staan. Daarnaast laten ze ook snel los wanneer je nog even aan het friemelen bent met de juiste hoek of positie, waardoor de lampen uitgaan tijdens het uitproberen.
Als de lampen eenmaal hangen, dan hoef je ze als het goed is ook niet meer te verplaatsen. Dan blijven de aansluitingen gewoon goed vastzitten en zullen ze ook zeker niet zomaar loskomen. Verder is het systeem behoorlijk flexibel en kun je de Lifx Z Ledstrip in hoeken van negentig graden vouwen. In de praktijk komt dat neer op naar voren of achteren vouwen, waardoor je ze dus om hoeken van bijvoorbeeld en bank of kast heen kunt laten gaan. Hang je ze plat op aan de muur, dan kun je ze helaas niet gaan verbuigen.
Lifx Z Ledstrip – applicatie
Je kunt de Lifx Z Ledstrip natuurlijk gebruiken hoe je wil. Je kunt ze gebruiken als normale lampen, maar ook als sfeermakers. Wij hebben de ledstrips vooral gebruikt als sfeermakers of manieren om ergens licht aan te brengen waar dat voorheen minder gemakkelijk was. Daardoor concentreren we ons binnen de app dan ook meer op de kleuren, thema’s en effecten en minder op de praktische bruikbaarheid zoals je dat bijvoorbeeld zou verwachten wanneer we gewone lampen testen (zoals de Day & Dusk- en Lifx+-modellen).
Het is mogelijk routines in te stellen voor je ledstrip. Dat kun je bijvoorbeeld doen wanneer je in de avond mooie kleuren ergens in huis wil presenteren en elke avond diezelfde kleuren wil zien. Er zijn daarvoor twee manieren. Je kunt het simpel voor jezelf houden door één van de twee te gebruiken, want beide methoden door elkaar gebruiken levert onnodige verwarring op. Het grote verschil tussen Day & Dusk en de standaardmanier is dat Day & Dusk je in staat stelt heel de dag in één keer kunt instellen met standaardtijden.
Maar zodoende kun je geen rekening houden met bijvoorbeeld zonsopgang of -ondergang. Belangrijker is daarom de handmatige bediening. Binnen de app kun je op de ledstrip tappen en direct de kleuren instellen. Voor het aanpassen van de kleuren en de tinten zijn er twee schijven beschikbaar, waar je aan kunt draaien totdat je de juiste instellingen gevonden hebt. Vervolgens is er nog een andere methode beschikbaar waarmee je de helderheid aanpast. Dit spreekt gelukkig allemaal voor zich, waardoor dit onderdeel simpel is.
Een ander onderdeel van de applicatie zijn de eerdergenoemde thema’s. Je kunt één thema selecteren en daardoor al verschillende kleuren te zien krijgen. Maar je kunt nu ook thema’s combineren, aangezien je veel meer ruimte hebt voor kleur in vergelijking met een enkele lamp. Op deze manier kun je heel snel een eigen kleurencombinatie vormen die bij je past of voor veel sfeer zorgt. Het is fijn om te zien dat je niet per se vast zit aan vooraf ingestelde thema’s en dat je dus ook kunt combineren; zo geef je net dat extra beetje persoonlijkheid mee.
Lifx Z Ledstrip – integraties
Alle producten van het merk Lifx bieden een integratie aan met verschillende externe diensten en spraakassistenten. Maar je kunt bijvoorbeeld ook fysieke producten combineren met de lampen of ledstrip. IFTTT, een inmiddels zeer bekende dienst voor het automatiseren van processen in huis, geeft toegang tot een groot scala aan mogelijkheden en de Logitech Pop zorgt voor een fysieke bediening van de lampen (handig, want er zijn geen fysieke knoppen aanwezig zoals wel het geval is bij Philips Hue).
Verder is er ondersteuning voor Google Assistent, Amazon Alexa en Apple Homekit, waardoor je de lampen ook met je stem kunt aansturen. Met je stem kun je de lampen in- en uitschakelen en de kleur, helderheid en temperatuur aanpassen. Helaas kan het toevoegen van de lampen wel voor een drempel zorgen. Doordat er geen hub aanwezig is, dien je de lampen stuk voor stuk toe te voegen. Ook is het zo dat de slimme assistenten niet beschikken over de uitgebreidere bediening, waardoor je toch op de app bent aangewezen.
Lifx Z Ledstrip – conclusie
Al met al is de Lifx Z Ledstrip een prima product. Helemaal wanneer je precies van tevoren bedenkt waar je hem nou eigenlijk wil ophangen, zodat je het probleem van de fragiele aansluitingen niet zult tegenkomen. Ook hier geldt dat de installatie beter verduidelijkt kan worden; mocht dit niet je eerste Lifx-product zijn dan weet je inmiddels wel wat er precies van je wordt verwacht. Voor andere mensen geldt dat ze misschien even moeten googlen wat nou precies de bedoeling is en dat staat het gebruikersgemak toch een beetje in de weg.
De hoge instapprijs van het starterspakket helpt daarbij ook niet, maar je moet natuurlijk ergens beginnen met zo’n systeem. In dit pakket zitten twee strips en een speciale adapter waarmee je extra strips kunt aansluiten, dus je bent er wel meteen helemaal klaar voor. Het goede nieuws is dat je hier wederom geen hub voor nodig hebt, de kleuren ontzettend mooi zijn en het systeem zowel modulair als flexibel is. Het pakket kan daadwerkelijk voor sfeer in huis zorgen, zonder dat je bent aangewezen op traditionele of andere slimme lampen.
Beoordeling
- Geen hub
- Veel en mooie kleuren
- Modulair en flexibel
Aansluitingen zijn nogal fragiel
- Installatie kan verduidelijkt worden
- Hoge instapprijs
Reacties (0)