HP Spectre Folio – specificaties
HP Spectre Folio | |
---|---|
Scherm | 13,3-inch, 3.840 bij 2.160 pixels |
Digitizer | Ja |
Processor | Intel Core i7-8500Y |
RAM | 16 GB |
Opslaggeheugen | 1 TB |
SD | Nee |
HDMI | Nee |
USB | Ja, usb-c |
GPS | Nee |
3G/4G | Ja |
Bluetooth | Ja, 4.2 |
NFC | Nee |
Camera | 1080p |
Accu | 54 Wh lithium-ion polymeer |
Specs en prestaties
Voor een bedrag van 2.500 euro mag je het één en ander verwachten van een laptop of convertible. Wat het apparaat onder andere zo duur maakt is natuurlijk het leren omhulsel. Onder de motorkap treffen we evenzo indrukwekkende onderdelen aan. Zo beschikt de HP Spectre Folio over 16 GB aan werkgeheugen en maar liefst 1 TB aan interne opslagruimte. HP heeft verder voor de Intel Core i7-8500Y-processor gekozen. Processors met een Y-in de naam zijn minder krachtige cpu’s, maar dat betekent niet dat er alleen maar nadelen zijn.
Het klopt dat deze processor minder krachtig zijn dan processor zonder de Y in de naam. Hier tegenover staan wel twee voordelen. De laptop in kwestie is lang niet zo dik als traditionele laptops, omdat er geen ventilator aanwezig hoeft te zijn voor het afkoelen. Daarnaast zijn de Y-processors veel energiezuiniger, waardoor je dus langer met de ingebouwde accu van 54 Wh kunt doen. Verder beschikt dit model over een simkaartsleuf, die heel netjes is weggewerkt, waardoor je dus ook zonder wifi gerust moet kunnen doorwerken op de Folio.
HP Spectre Folio – hardware en design
We hebben het hierboven al even genoemd: het eerste dat opvalt aan het design van de HP Spectre Folio is natuurlijk de lederen buitenkant. Dat kun je hartstikke mooi vinden of je bent er fel op tegen: iets daartussenin is er eigenlijk niet. Het is wel zo dat het de convertible een uniek design geeft, eentje die verdergaat dan ‘laptop met lederen elementen’. Tijdens het openklappen komt het ook wel eens voor dat je de geur van het apparaat meekrijgt. Dat ruikt naar authentiek leer. Het is wel iets waar je helemaal achter moet staan als product.
Aan de achterkant van het scherm, op het leer, zit een vouwlijn. Daarmee kun je de laptop in meerdere posities plaatsen, namelijk de inmiddels bekende presentatie- en tentmodus. Het scherm zit altijd aan het leer vast, waardoor je hem dus niet kunt loskoppelen. Desondanks is er wel een (soort van) tabletmodus aanwezig. Je klapt daarvoor het scherm naar achteren en de kickstand naar onderen. De HP Spectre Folio ligt dan niet helemaal plat, wat de gebruikservaring in elk geval niet in de weg ligt, gelukkig.
Wanneer je het scherm vervolgens omhoog duwt en hem in de positie laat staan, dan kun je in de basis van de kickstand een simkaartsleuf zien zitten. Die is dus helemaal mooi weggewerkt in de basis van de convertible, terwijl je hem toch prima kunt bereiken. Het toetsenbord beschikt niet over een nummerriek onderdeel, maar heeft gelukkig wel genoeg ruimte tussen de toetsen (daar later meer over). Onderaan het toetsenbord zit de trackpad met een flinke lederen oppervlakte. Het geheel oogt zakelijk, zeer strak en ontzettend luxueus.
Display
Het scherm is misschien wel het meest teleurstellende onderdeel van de HP Spectre Folio. Het is een scherm van 13,3-inch die beschikt over een maximale resolutie van 3.840 bij 2.160 pixels. Er is een beeldverhouding van 16:9, wat misschien een beetje gek is voor een laptop waar je primair op zult werken en weinige andere dingen op zult doen. De werkomgeving voelt een beetje beklemmend aan, omdat je in de hoogte minder ruimte hebt dan in de breedte. En voor het werk wil je juist hebben dat dit andersom is (zie de Microsoft Surface-producten).
Dit is nog niet eens het grootste probleem dat we hebben ervaring. Het scherm heeft namelijk erg veel last van ‘ghosting’. Dat betekent dat je bij (veelal snelle) bewegingen nog een artefact te zien krijgt van de beweging ervoor, enzovoorts. Dat is iets waar je in de loop der tijd mogelijk aan kunt wennen, maar het is in elk geval erg genoeg dat het direct opvalt. Video’s bekijken is daarom haast niet te doen, maar je kunt er nog steeds prima op werken. Het enige dat je dan echt zult opmerken is het spoor dat de muisaanwijzer achterlaat.
Daarnaast zorgt dit brede scherm ervoor dat er onderaan een dikke, zwarte rand zit. Dat had ook waarschijnlijk beter weggewerkt kunnen worden door voor een 3:2-schermverhouding te gaan. Ook valt op dat de lichtverdeling van de achtergrondverlichting niet overal gelijk is, maar gelukkig is dit niet te opvallend. De kleuren zien er wel goed uit en de stille of minder bewegelijke objecten zien er allemaal scherp uit. Verder is het scherm redelijk helder in te stellen. Kortom: we hebben betere displays voorbij zien komen op convertibles.
Connectiviteit
Omdat de Spectre Folio zo dun is, hoef je ook geen uitgebreid assortiment aan aansluitingen te verwachten. Gelukkig zijn er wel drie usb-c-poorten aanwezig (twee daarvan zijn Thunderbolt 3). Je kunt dus nog steeds van alles aansluiten, maar niet zonder adapter. Gelukkig wordt die meegeleverd door HP. Raak je die adapter echter kwijt, dan kun je voorlopig even niets koppelen. Verder is er bluetooth 4.2 aanwezig, wat op zich prima is, en mag je natuurlijk rekenen op wifi. De simkaartsleuf maakt de laptop extra breed inzetbaar onderweg.
Speakers
HP en Bang & Olufsen werken al jaren samen voor de speakers die aanwezig zijn op de verschillende HP Spectre-modellen. Ook hier is het zo dat het basgeluid nagenoeg afwezig is. Voor videoconferenties werken de aanwezige speakers overigens prima, omdat iedereen goed verstaanbaar is. De plaatsen van de speakers is mogelijk wat onhandig, zeker wanneer je de presentatiemodus gebruikt waarin je het scherm voorbij de speakers plaatst. Daardoor wordt het geluid dus afgeschermd, wat een licht dempend effect kan hebben op de kwaliteit.
Camera
De 1080p-camera die bovenaan het scherm zit, is ook niet jé-van-hét. De kwaliteit van de beelden is nogal korrelig, zeker als je bijvoorbeeld zwarte of donkere kleding aan hebt. De beelden ogen over het algemeen ook redelijk plat en flets, terwijl basale en felle kleuren gelukkig wel netjes in beeld worden gebracht. Iets anders dat ons opviel: wanneer je de camera in presentatiemodus gebruikt, dan kijkt degene aan de andere kant bijna je neus in. De camera staat dan in een vreemde hoek, waardoor er ook veel ruimte boven het hoofd aanwezig is.
Accuduur
De HP Spectre Folio heeft een beloofde batterijduur van achttien uur. Dat is een getal dat we nooit hebben kunnen halen tijdens het werken. Natuurlijk staat de convertible dan ook even aan als we even koffie aan het drinken waren. We hebben met gemak een complete werkdag kunnen doorwerken op het apparaat en hadden dan nog meestal twintig procent energie over. Dat is op zich al heel redelijk en een goede score, maar die beloofde achttien uur wordt vrijwel nooit behaald. We hebben vaak apps als Chrome, Slack, Photoshop en Spotify open.
Toetsenbord en trackpad
Het toetsenbord op de HP Spectre Folio werkt ontzettend lekker. Er zit genoeg ruimte tussen de toetsenbord waardoor je niet per ongeluk een andere toets aanraakt. Ook is de toetsafstand meer dan prima. Ondanks het dunne ontwerp van de laptop zit dit dus goed. De trackpad is een onderdeel waar we minder over te spreken zijn. De pad is smal en laag en we moesten constant onze vinger opnieuw op de trackpad positioneren omdat er dus weinig ruimte is. Het indrukken van de muisknoppen werkt daarentegen dan wel heel fijn.
HP Spectre Folio – software
Windows 10 is het besturingssysteem van de HP Spectre Folio en dat is wat ons betreft het enige systeem dat momenteel bij het meervoudige karakter van het apparaat past. Windows biedt inmiddels perfecte ondersteuning voor convertibles en reageert ontzettend vlot op veranderingen van de hardware. Bovendien draait de software snel en strak op deze hardware. Dit zijn geen aspecten die per se te danken zijn aan de hardware — Microsoft levert simpelweg goed werkt af met het os, dat inmiddels op allerlei soorten hardware goed werkt.
Daarnaast zijn we blij om te zien dat de HP Spectre Folio met een minimale hoeveelheid vooraf geïnstalleerde applicaties wordt geleverd. Apps die niet afkomstig zijn van Microsoft zijn Netflix, McAfee en HP Jumpstart en voor de rest kun je de standaard Microsoft-apps verwachten. Omdat het een apparaat is dat is gericht op de zakelijke gebruiker, heb je ook helemaal geen apps als Candy Crush of iets dergelijks nodig en het is fijn om te zien dat HP die er af gehaald heeft. Daarnaast is er nog wel een Dropbox-actie aanwezig.
HP Spectre Folio – in gebruik
De HP Spectre Folio is op verschillende manieren te gebruiken. Je kunt hem in de traditionele laptopstand zetten door simpelweg het scherm omhoog te klappen. Daarnaast is er een dubbele presentatiemodus (eentje waarbij je het scherm naar voren en over het toetsenbord schuift en eentje waarbij je het display naar achteren klapt) en de tabletstand. De laptop- en tabletmodus zijn de modi die we vaak hebben gebruikt, omdat dit altijd de twee meest handige modi zijn. De andere twee standen zijn wat minder bruikbaar.
Zo kan de eerstgenoemde presentatiestand ervoor zorgen dat het geluid wordt gedempt en de camera in een rare hoek terechtkomt, waardoor die dus vrij nutteloos is. Voor de andere modus moet je de laptop fysiek omdraaien of zelf aan de andere kant zitten, want ook niet altijd een mogelijkheid is. Het leer onder het toetsenbord werkt overigens wel enorm fijn (even los van de ethische bezwaren die je er tegen kan hebben): je polsen rusten op een zachte ondergrond en niet op een ondergrond gemaakt van warm plastic of koud metaal.
HP Spectre Folio – conclusie
Al met al vinden we dat de HP Spectre Folio in zijn huidige vorm de vraagprijs van 2.499 euro niet waard. Dat komt niet doordat het een slecht product is. Op veel verschillende punten scoort het apparaat goed, maar we zijn helaas meer dan genoeg dingen tegengekomen die de gebruikservaring wel degelijk in de weg kunnen zitten. Zo stelt de kwaliteit van het scherm teleur, ondanks die 4k-resolutie, en snappen we niet waarom er een beeldverhouding van 16:9 is in plaats van 3:2. Heel veel entertainment ga je hier niet op beleven.
Los van het feit dat het scherm last heeft van ‘ghosting’ is het ook zo dat de processor lang niet zo krachtig is voor een deel van de moderne games, waardoor dat dus ook geen echte optie is. Daarnaast dien je altijd een adapter te gebruiken voor oudere accessoires en stelt de ingebouwde webcam helaas ook niet veel voor. De trackpad willen we niet per se rampzalig noemen, maar we raden je wel aan een losse muis aan te schaffen wanneer je voor dit product gaat. Dit zijn kritische noten voor een laptop die gericht is op de zakelijke gebruiker.
Zijn er dan ook dingen waar we wel enthousiast van worden? Jazeker. De zachte verpakking onder het toetsenbord is enorm fijn voor de polsen die erop leunen. Daarnaast is het apparaat licht, maakt het geen geluid en kun je het in verschillende standen gebruiken. Het toetsenbord werkt heel fijn en er is meer dan genoeg werk- en opslaggeheugen. Als totaalpakket biedt de HP Spectre Folio de zakelijke gebruiker echter te veel obstakels aan om hem direct te kunnen aanbevelen, tenzij je natuurlijk heel graag écht leer om je laptop wil zien.
Beoordeling
- Echt leer
- 4k-resolutie
-
Werk- en opslaggeheugen
Scherm heeft last van ‘ghosting’
- Veel accessoires niet zonder adapter te gebruiken
- Processor
Reacties (0)