Aan goedkopere smartphones is er tegenwoordig geen gebrek meer. Het segment midrangers is uitgebreid, maar niet zo divers: veel toestellen lijken op elkaar, hebben veelal dezelfde specificaties en zijn vaak nog voorzien van eenzelfde prijskaartje. Echte verschillen zitten hem niet per se in de hardware, maar in het design en in de software. De HTC U12 Life heeft heel wat concurrentie om tegen op te boksen en de vraag is nu of het de Taiwanese fabrikant gaat lukken. We bekijken het in deze uitgebreide review van het apparaat.
HTC U12 Life – specificaties
HTC U12 Life | |
---|---|
Scherm | 6-inch, 2.160 bij 1.080 pixels |
Digitizer | Nee |
Processor | Qualcomm Snapdragon 636 |
RAM | 4 GB |
Opslaggeheugen | 64 GB |
SD | Ja |
HDMI | Nee |
USB | Ja, usb-c |
GPS | Ja |
3G/4G | Ja |
Bluetooth | Ja, 5.0 |
NFC | Ja |
Camera’s | Zestien en vijf megapixel achter, dertien megapixel voor |
Accu | 3.600 mAh Lithium Polymer |
Specs
Heel veel midrange smartphones van onder de 400 euro (meestal hebben ze een prijs van rond de 350 euro) hebben tenminste 4 GB aan werkgeheugen en 64 GB aan opslagruimte. Dat is dus ook hier het geval. Dit keer worden die specs echter vergezeld door de capabele Qualcomm Snapdragon 636-processor, evenals een accu met een vermogen 3.600 mAh. Dat zijn onderdelen waarmee HTC kan scoren, omdat vergelijkbare toestellen vaak minder accuvermogen en andere processors aan boord hebben.
HTC U12 Life – hardware en design
De tweevoudige afwerking op de HTC U12 Life geeft het toestel op z’n minst een opvallend uiterlijk. Zo zien we strepen op een metaalachtig ogende unibody van acrylglas, die er tevens voor moet zorgen dat je de smartphone niet snel zult laten vallen. Dat klinkt natuurlijk handig, maar dit design maakt de U12 Life er niet echt mooier op. Bovendien moet het ervoor dat je minder vingerafdrukken ziet. Dat is helaas niet waar, omdat je die vette plekken nog steeds ziet op de strepen. Daarnaast helpt de plaatsing van de vingerafdrukscanner ook niet.
Dat bedoelen we in het kader van het design van dit toestel, niet zozeer als we kijken naar functionaliteit. We prefereren een vingerafdrukscanner aan de achterkant boven eentje die aan de voorkant zit. Maar wanneer een fabrikant de belofte maakt dat een bepaald designelement moet voorkomen dat je die vingerafdrukken te zien krijgt, en vervolgens besloten is om de lezer op het glimmende gedeelte te plaatsen, dan snapt iemand ergens niet helemaal hoe het werkt. We zijn zelden zoveel vingerafdrukken tegengekomen als hier.
Verder valt de HTC U12 Life op door géén notch te hebben aan de bovenkant van het scherm. In plaats daarvan krijg je een traditioneel ogende smartphone met opvallende randen. De randen aan de zijkanten zijn relatief dun, maar boven en onder het scherm zijn ze juist opvallender. Dat hoeft natuurlijk geen probleem te zijn — je mag ook niet verwachten dat je een randloos design krijgt voor 349 euro. De randen zijn echter ook weer niet zo dik als op de Motorola G6 Plus bijvoorbeeld, waar je hier de recensie van kunt lezen.
Display
De HTC U12 Life beschikt over een 6″-scherm en maximale resolutie van 2.160 bij 1.080 pixels. Daarmee behaalt het apparaat een pixeldichtheid van 402 pixels per inch, wat scherpe beelden moet opleveren. Het is lager dan bijvoorbeeld op de Honor 10 of Motorola G6-familie, maar als gebruiker zul je daar weinig van merken. Over het algemeen zien de beelden er kleurrijk en vloeiend uit op dit toestel. Pas wanneer je verschillende smartphones naast elkaar legt, zou je verschil kunnen opmerken — maar dan moet je wel je best doen.
Connectiviteit
Met een HTC U12 Life op zak hoef je in elk geval niets in te leveren op het gebied van connectiviteit. Er zijn allerlei moderne verbindingen en sensoren aanwezig, waardoor je enorm veel met de telefoon kan. Betalingen verrichten met nfc, het geheugen uitbreiden met een micro-sd-kaart of je toestel ontgrendelen met je vingerafdruk — het kan allemaal met deze smartphone. Dat is en blijft toch belangrijk, zeker voor goedkopere toestellen. Deze smartphones doen wat dat betreft echt niet onder voor een gemiddeld vlaggenschip.
Speakers
De enkele speaker onderaan het toestel presteert zoals je zou verwachten dat die presteert. Het geluid klinkt helder, maar op hogere volumes kan het wel gaan kraken. De middelste tonen komen het beste tot hun recht, de hogere tonen komen er af en toe ook doorheen, maar de lagere tonen zijn zo goed als afwezig (of presenteren een doffe klank hier en daar). Het is prima voor simpele YouTube-video’s of videogesprekken, maar voor het beluisteren van muziek kun je toch echt beter een koptelefoon of speaker aansluiten.
Camera’s
Aan de achterkant van de HTC U12 Life zit een dubbele camera met twaalf en vijf megapixelsensoren. Deze camera’s maken op zich prima foto’s: veel details worden opgevangen, maar de kleuren kunnen nogal koel overkomen. Daarnaast is er een panoramamodus en kun je video’s in 4k opnemen. Helaas biedt de standaardapp voor de camera weinig andere functies aan. Zo is er geen pro-modus aanwezig, bijvoorbeeld. De frontcamera kan niet goed overweg gaan met lichte omgevingen, waardoor foto’s overbelicht zijn.
Accuduur
Het sterkste aspect van de HTC U12 Life is onbetwist de accu. Met een vermogen van maar liefst 3.800 mAh en het energiezuinige Android 8.1 Oreo ben je er zeker van dat je, bij normaal gebruik, twee dagen rondkomt. Ben je niet zo’n actieve gebruiker, dan zul je er waarschijnlijk nog langer mee kunnen doen. Het is in elk geval bijzonder fijn dat HTC zo’n grote accu in het toestel heeft gestopt, want het overtreft de concurrentie. Alleen de Mate 20 Lite, met vergelijkbare prijs, komt met 3.750 mAh aan vermogen in de buurt van deze smartphone.
HTC U12 Life – software
De HTC U12 Life draait op Android 8.1 Oreo en onduidelijk is momenteel nog of de Life de Pie-update zal gaan krijgen. Tot die tijd zit je echter gebakken met deze Android-versie. Ja, de software is alweer een paar maanden oud en mist dus enkele functies waar gebruikers van een OnePlus 6, Nokia 7 Plus of Pixel-smartphone al wel toegang tot hebben, maar binnen het midrange segment heb je vrijwel geen andere keuze (tenzij je een nog oudere Android-versie wil). De beveiligingspatch staat nog op 1 augustus, maar dat is vrij recent.
De skin van HTC is eigenlijk vrij eenvoudig te noemen. Het lijkt een beetje op Android One, maar dat is het niet. Het is een lichte variant van de eerdergenoemde skin, genaamd Sense. HTC-gebruikers zullen mogelijk wat functies en apps missen, maar dat zien we in dit geval als een voordeel. Vaak is die extra software overbodig of dubbel. Dat betekent niet dat er helemaal geen apps worden meegeleverd; je zult waarschijnlijk wat extra tijd kwijt zijn aan het personaliseren van de software. Maar het valt dus alleszins mee.
Waarom HTC dit keer niet voor Android One heeft gekozen, zoals het bedrijf vorig jaar wel deed met de HTC U11 Life, is ons een raadsel. Die softwarevariant van het Android-besturingssysteem is namelijk veel meer geschikt voor goedkopere toestellen, en tevens één van de redenen waarom de nieuwe Nokia-smartphones zo goed in de smaak vallen. Nu loopt dit toestel snelle en maandelijkse updates mis. Zo had de beveiligingspatch al wat hoger kunnen liggen, bijvoorbeeld. Gelukkig maakt dit OS het systeem niet traag.
HTC U12 Life – in gebruik
Omdat de software-ervaring dicht bij Android One in de buurt komt, heb je een zeer toegankelijke gebruikservaring met de HTC U12 Life (dat neemt echter niet weg dat we toch liever One hadden gezien op het toestel). De software is overzichtelijk en het toestel ligt verder lekker in de hand. De ribbels aan de achterkant zorgen er daadwerkelijk voor dat het toestel beter in de hand blijft liggen, waardoor die dus ook niet snel uit je handen geluid. Verder zijn de knoppen goed bereiken en reageert het toestel snel en vlot op je input.
Prestaties
De Qualcomm Snapdragon 636 is een zeer capabele midrange processor. Het is een ietwat betere variant van de chipset die we aantreffen in de Motorola Moto G6 Plus en over die prestaties waren we gelukkig te spreken — dus in dit geval kunnen we gelukkig ook positief zijn. De software maakt het toestel ook niet langzaam. Houd er rekening mee dat niet elke game goed zal werken op deze telefoon, aangezien de processor dus niet heel krachtig is. Met 4 GB aan werkgeheugen kun je trouwens ook prima multitasken op het apparaat.
HTC U12 Life – conclusie
De concurrentie op de midrange markt is momenteel moordend. Daarom moet je van goede huize komen om de consument voor je te winnen. Meestal gebeurt dat in de vorm van een gimmick of een designelement waarmee je jezelf kunt onderscheiden van de concurrentie. HTC heeft bijvoorbeeld gekozen voor een geribbelde achterkant, waardoor het toestel stevig in de hand blijft liggen. Daarnaast is de software ietwat anders op deze telefoon, maar dat hoef je nou niet per se als een groot pluspunt te ervaren, natuurlijk.
Voor de rest is het simpelweg een degelijk toestel voor de prijs die het draagt. De HTC U12 Life is niet bijzonder en heeft verder ook geen rare gimmicks. De dubbele camera is niet uniek, de vingerafdrukscanner tilt het toestel ook niet naar een hoger niveau en de usb-c-poort kun je tegenwoordig ook al als een standaard zien op goedkopere modellen. Het enige wat je nog echt over de streep kan trekken, is het gebrek aan een inkeping aan de bovenkant van het scherm — dat traditionele uiterlijk maakt de U12 Life namelijk bíjna uniek.
Beoordeling
- Software is snel
- Normaal scherm
-
Geen bijzonderheden
Geen Android One
- Vingerafdrukken op buitenkant
- Geen bijzonderheden
Reacties (0)