Maar niet iedereen wil veel geld uitgeven aan zo’n ding en ook niet iedereen zit te wachten op een groot, breed object voor de televisie met functies die niemand gaat gebruiken.
Vergelijking: drie goedkope soundbars getest
Soms mag het allemaal wat simpeler en ook dáár zijn prima soundbars voor te vinden. Deze soundbars zijn vaak goedkoper, terwijl ze beschikken over dezelfde voordelen als een dure soundbar. Je sluit het apparaat aan met één kabel (hdmi of optisch) en hoort al meteen verschil, vanaf het eerste moment. Niet alle soundbars in deze prijsklasse worden geleverd met een subwoofer, dus dat is ook iets om rekening mee te houden. Meestal zorgt de sub voor wat extra dynamiek.
Naast een goed geluid is het ook belangrijk om op de aansluitingen te letten. Vandaag de dag worden vrijwel alle soundbars uitgerust met bluetooth, waardoor je draadloos muziek kunt streamen naar het apparaat. Ook zien we steeds vaker dat de goedkopere modellen worden uitgerust met tenminste één hdmi-aansluiting (hdmi-arc), waardoor je dus niet afhankelijk bent van de optische audiokabel (een aansluiting die je niet altijd meer aantreft op een televisie).
Dat zijn dingen waar we onder meer op letten in deze vergelijkende artikelen. Daarnaast houden we natuurlijk rekening met de prijzen, de (al dan niet meegeleverde) afstandsbediening en natuurlijk het design. Want als je een soundbar in huis neerzet waar je constant tegenaan kijkt, dan mag je ook op dat gebied het één en ander verwachten. En natuurlijk het belangrijkste: hoe klinken ze?
Lees meer over de voordelen en nadelen van een soundbar. In dit artikel leggen we je uit wanneer een soundbar wel en niet geschikt is voor jouw situatie.
Panasonic SC-HTB254 – conclusie
Of je het design van een soundbar nou mooi vindt of niet, dat is een kwestie van smaak. Panasonic heeft in elk geval een strak en compact vormgegeven soundbar op de markt uitgebracht die prima in staat is het geluid van de tv naar het volgende niveau te brengen. Daarbij plaatsen we wel dat je de Panasonic SC-HTB254 niet in elke kamer kunt plaatsen en dat-ie het beste tot z’n recht komt in kleinere omgevingen. Het geluid klinkt over het algemeen, ongeacht de kamer, gelukkig wel helder, verstaanbaar en fijn — op enkele situaties na dan.
Dat mag ook wel, aangezien Panasonic ervoor gekozen heeft een subwoofer mee te leveren. Daardoor komt de bas veel beter tot z’n recht en dat merk je wanneer je er goed voor zit. Het is wel jammer dat we de usb-poort niet voor eigen muziekbronnen kunnen gebruiken, dat er verder geen netwerkmogelijkheden zijn (maar dan ga je ongetwijfeld weer naar een andere prijsklasse, maar het is toch het vermelden waard) en dat de afstandsbediening een beetje klein is. Maar op het gebied van geluid scoort de soundbar gelukkig wel goed.
Lees de complete review.
Beoordeling
- … maar klinkt over het algemeen helder
- Meegeleverde subwoofer
- Twee aansluitmogelijkheden
Afstandsbediening is te klein
- Usb-poort alleen voor updates te gebruiken
- Geluid klinkt compact…
Sony HT-SF150 – conclusie
Sony doet een hoop dingen goed met de Sony HT-SF150. Het is een goedkope soundbar die vooral in het teken staat van gebruiksgemak. Het simpele plug-and-play principe komt goed naar voren. Helaas levert Sony een optische, in plaats van een hdmi-kabel mee in de doos, maar met een kleine investering heb je zo een goede hdmi-kabel te pakken. De soundbar is zo aangesloten en ingesteld, waardoor je al heel snel aan de slag kunt gaan met het apparaat. Ook de meegeleverde afstandsbediening ligt lekker in de hand.
Echter, voor het bedrag van 129 tot 150 euro hoef je niet ontzettend veel te verwachten van het geluid. Zo zijn we niet onder de indruk van de verschillende modi en klinken geluiden soms kakofonisch wanneer het te druk wordt. Dat gezegd hebbende is het wel zo dat het geluid hoogstwaarschijnlijk (tenzij je een ingebouwde soundbar hebt) beter klinkt dan via de ingebouwde speakers van je televisie.
Het ligt er ook maar net aan in wat voor situatie je deze soundbar gaat gebruiken. Omdat de soundbar gelukkig wel degelijk in staat is het geluid breed de kamer in te sturen, kan het ietwat beter klinken wanneer je de Sony HT-SF150 in een kleinere kamer gebruikt. Bovendien kan het een prettige aanvulling zijn op je kijkervaring wanneer je veel naar tv-programma’s kijkt, omdat de audioweergave over het algemeen vrij helder en strak is. Maar het apparaat komt niet in de buurt van een bioscoopervaring – wat je er ook niet van mag verwachten.
Lees de complete review.
Beoordeling
- Meegeleverde afstandsbediening
- Geluid klinkt beter dan standaard tv-speakers
- Plug-and-play
Geluid klinkt soms kakofonisch
- Geen extra hdmi-in
- Geen goede basweergave
Samsung HW-N400 – conclusie
Over het algemeen zijn we positief gestemd over de Samsung HW-N400, zeker als we naar de prijs kijken. We zijn soms een beetje streng als het om de geluidservaring gaat, maar aan het einde van de dag is de kwaliteit van het geluid wat ons betreft de doorslaggevende factor als het om soundbars (en speakers in het algemeen) gaat. Voor 249 euro vind je niet snel een soundbar die hoge en midden tonen zo helder, nauwkeurig en dynamisch weergeeft als de N400. Dat de subwoofer zit ingebouwd betekent direct dat de lage tonen minder goed uit de verf komen, maar dat heeft dus z’n kanttekeningen.
Zet je het geluid niet te hard en de instellingen niet te voluit, dan heb je tijdens het kijken naar films en series of tijdens het gamen een prima maatje aan de TV mate. We gebruiken zo’n soundbar ook dagelijks voor het beluisteren van muziek, maar daar is deze wat minder voor geschikt. Wellicht had de laagweergave beter kunnen zijn wanneer er een aparte subwoofer zou worden meegeleverd, maar dan had de prijs waarschijnlijk ook omhoog gegaan. Het is dus maar net waar je een soundbar voor zoekt: televisie of muziekbeleving.
Naast een mooie geluidsweergave van midden en hoge tonen, levert Samsung verder ook een redelijk compleet pakket af als het gaat om mogelijkheden. Door de toevoeging van een hdmi-in mis je geen hdmi-aansluiting op je televisie en door de usb-poort kun je ook direct muziek afspelen via het apparaat. Daarnaast is het gewoon fijn dat er bluetooth aanwezig is en dat je het apparaat kunt bedienen met je eigen afstandsbediening. Het is een apparaat voor gemak en dat straalt er aan alle kanten van af – en dat is meer dan prima.
Verwacht overigens niet dat je hier je 4k-apparaten op kunt aansluiten, aangezien er geen 4k-doorgave is. Voor dit bedrag is dat ook helemaal geen vereiste, maar dat is wel iets om rekening mee te houden met het groeiende aantal 4k-apparaten. Ook is er geen ondersteuning voor high dynamic range. Maar, nogmaals, dat vinden we vanwege het lage bedrag geen groot nadeel. Wat niet had misstaan was zoiets als Google Cast, want dat had de ervaring nét wat beter kunnen maken. Ondanks het kleine formaat, komt er groots geluid uit de N400.
Lees de complete review.
Beoordeling
- Midden en hoge tonen klinken helder
- Gemakkelijke installatie en bediening
- Voldoende aansluitingen
Lage tonen klinken dof
- Geen netwerkmogelijkheden
Conclusie
Als het om geluidskwaliteit gaat, kun je wat ons betreft niet streng genoeg zijn. Naast een prettig beeld, is een prettig geluid ook ontzettend belangrijk. Niet iedereen wil daar echter de hoofdprijs voor betalen en dat kunnen we begrijpen – en daarom kunnen we ook de Samsung HW-N400 als beste goedkope soundbar aanbevelen. Voor 249 euro vind je niet snel een soundbar die hoge en midden tonen zo helder, nauwkeurig en dynamisch weergeeft als de N400.
Voor films, series en games werkt de soundbar uitstekend, maar voor het beluisteren van muziek iets minder. Verder valt op dat Samsung een compleet pakket aflevert, met een extra hdmi-aansluiting zodat je die niet hoeft te missen op je televisie. Dat doen de Panasonic SC-HTB254 en Sony Sony HT-SF150 de NW400 niet na. Dat gezegd hebbende klinkt het basgeluid wel beter op de Panasonic, maar die wordt dan ook geleverd met een aparte, uit het zicht te plaatsen subwoofer.
Reacties (3)