Ah, tijd om een film te bekijken. Geen probleem, één druk op de knop en de gordijnen gaan dicht, het licht dimt, het projectscherm rolt naar beneden, de projector schiet in actie, de receiver schakelt in en selecteert de Movie-modus met de Blu-rayspeler als bron, en de verwarming/airco gaat naar een gezellige 21° C. Jij hoeft enkel in de stoel te ploffen en de film van de avond te kiezen. Press play en je bent in de zevende hemel.
Misschien is dit niet de droom van iedereen. Maar als je graag wél meer dingen wil automatiseren in je woonkamer slash thuiscinema, dan kan dat vaak wel. In dit artikel gaan we onderzoeken wat mogelijk is qua av en de integratie daarvan met je smarthome.
De meerwaarde van automatiseren
Heel wat scenario’s die te maken hebben met av en automatisatie houden in dat jij iets doet – zoals een stemcommando geven of op een knop drukken. Voor velen is op één toets op een remote drukken waarna alle toestellen in paraatheid worden gebracht al voldoende. Maar automatisatie is vaak net indrukwekkender en handiger als het autonoom functioneert. Wat bedoelen we daarmee? Stel dat je een toegewijde thuisbioscoop in je huis hebt en je de gewoonte hebt om elke vrijdag een filmavond te houden. Waarom dan niet een routine instellen zodat de kamer op de juiste temperatuur wordt gebracht en alles in gereedheid wordt gebracht zodat je om 20u meteen kunt beginnen kijken? Of activeer alles met presence-sensors (zoals een bewegingsdetector) zodra je door de deur van je eigen filmnirwana stapt.
De boodschap is eigenlijk dat integratie meer mogelijk maakt dan je denkt. Het gaat gewoon soms meer om automatisatie dan bediening. Omdat alles gefragmenteerd is, zie je misschien nog niet meteen alle potentieel. Maar misschien ga je na wat research verrast zijn over wat je allemaal al kan. Misschien heb je al meer in huis dat je met elkaar kunt integreren dan je denkt!
In een integratieverhaal hoort ergens een hub thuis. Een hub heeft twee functies: controle (via software om apparaten aan te sturen, routines draaien, scènes activeren) en verbinden (de connectie met alle apparaten, wat op een varia van manieren kan, incluis draadloze protocollen als Z-Wave en Zigbee). Een hub kan een gespecialiseerde kastje zijn (zoals de Devolo Centrale of Samsung SmartThings Hub), maar kan via een computer of NUC met software als openHAB. Heb je enkel toestellen die via WiFi werken, dan kan die hub zelfs een app of een webdienst (zoals Alexa) zijn.
Je tv als smarthome hub
Vooraleer ons echt te storten op integratie in de context van een echte thuisbioscoop, is het ook wel de moeite om te kijken naar wat kan op een basisniveau. Misschien vind je het gewoon al leuk dat je de tv kunt inschakelen en de lichten in de woonkamer naar het juiste niveau en kleur te brengen. Ook dat is smarthome: het comfortniveau verhogen door op kleinere schaal te automatiseren, bijvoorbeeld met Philips Hue voor je verlichting. Dat is de tegenpool van een groots project waarbij een installateur heel je huis automatiseert met Creston, KNX of één van de andere grote domoticaplatforms.
Smarthome en av groeien wel naar elkaar toe. Het is opvallend dat zowel LG als Samsung in hun televisies modeljaar 2018 op automatisering inzetten. Alle Samsung-tv’s krijgen bijvoorbeeld dit jaar de SmartThings-functie, waardoor het tv-toestel in theorie een hub wordt om allerlei smarthome-toestellen aan te sturen. Dit is geen nieuw terrein voor de Koreanen. Samsung nam enkele jaren geleden SmartThings over en heeft in een aantal landen een smarthome-hub uitgebracht. Niet in de Benelux helaas, al kan je hem wel bijvoorbeeld bestellen in Duitsland of het V.K. Dat een tv een smart home-hub wordt is best interessant, vooral omdat SmartThings een zeer volwassen platform is met een levendige community en met heel veel smarthome-toestellen kan praten. Helaas lijkt het er niet op dat de hub-functie op Samsung-tv’s echt hetzelfde is als op de officiële Hub, die naast WiFi ook Bluetooth, Z-Wave en Zigbee aan boord heeft. Bij eerste demo’s die onze redactie kreeg, kon er enkel slimme Samsung-apparaten worden gelinkt aan de nieuwe tv-modellen. Mogelijk komt er hier nog verandering als de 2018-toestellen de markt bereiken en de software verder ontwikkeld wordt. De kans bestaat echter dat fabrikanten de tv eerder zien als een plaats voor een smarthome-dashboard dan als het toestel dat zou dubbelen als hub. Zo is die tv niet beter of anders dan een app op je telefoon waarmee je een smarthome-hub bedient.
Een tv-merk dat heel ver staat op vlak van integratie is Bang & Olufsen. Ze verkopen de Beolink Gateway waardoor BeoLink-apparaten (nagenoeg alle B&O-tv’s en audio-apparaten) gelinkt kunnen worden met smarthome-toestellen en –platforms van derden. Dit maakt het mogelijk om met een BeoRemote scènes te activeren waarbij bijvoorbeeld verlichting wordt aangepast en rolluiken sluiten. Op de BeoVision-televisies zelf zijn smarthome-toestellen via het tv-menu ook in te stellen en te bedienen.
Bediening met de stem
Integratie houdt in dat je allerlei toestellen met elkaar kunt verbinden. Dat is niet helemaal wat stemassistenten als Alexa of Google Assistant bieden, al kun je via deze diensten wel al een hoge mate van integratie bekomen. Zo heeft Alexa een Smart Home-luik waaronder je toestellen kunt groeperen en scènes kunt creëren. Dat geeft je al aardig wat mogelijkheden dingen te automatiseren in je woonkamer of thuisbioscoop. Alexa is de momenteel het meest beloftevol omdat Amazon de meeste ‘skills’ of integraties met toestellen biedt. Helaas, voorlopig moet je wel Engels, Duits of Frans spreken tegen Alexa. Als je die drempel kunt overwinnen, dan kun je onder andere av-receivers (van Denon, Marantz en Yamaha), tv’s (Samsung en Sony), multiroomspeakers (Bose, Samsung, Sonos en anderen), verlichting (Philips Hue, Osram Lightify en Sengled) bedienen.
Google Assistant zal binnenkort wel Nederlands spreken. Vooralsnog biedt de Google-dienst nog niet zoveel bruggen naar toestellen van derden, maar Google Assistent wordt wel in steeds meer av-toestellen geïntegreerd. Dat het aanwezig is in televisies die Android TV draaien, verrast wellicht niet. Maar ook LG gaat de Google Assistent in zijn nieuwe toestellen voorzien. Google Assistant zit weliswaar in heel wat draagbare speakers en hoofdtelefoons, maar dat is wat minder relevant voor thuisgebruik. Wel nuttig is de aanwezigheid van Google Assistent in Android Wear. Zo kunnen je gesproken bevelen door je smartwatch worden opgevangen en doorgestuurd. Dat lijkt ons natuurlijker dan je smartphone gaan zoeken en er tegen te praten.
Bij Alexa en Google Assistant kun je er niet aan ontsnappen dat er een manier vereist is om je stem door te sturen naar de cloud. Sommige toestellen hebben daarom een microfoon ingebouwd. Maar mocht dat bij jouw apparaten ontbreken, dan is een Echo Dot van Amazon een betaalbare optie. Het is een toestel ter grootte van een puck dat je ergens in de kamer kunt plaatsen en dat dankzij een microfoon-array zelfs op grotere afstand je zal verstaan. De Home Mini is iets vergelijkbaar van Google. Officieel liggen beide producten bij ons niet in de winkel, maar je kunt ze vrij makkelijk online bestellen in het nabije buitenland.
Lees meer in ons dossier over spraakbediening.
IFTTT
Mocht Alexa of Google Assistant niet in staat zijn om al je apparaten te verbinden, dan heb je nog de optie van IFTTT. Deze webdienst speelt de rol van brug tussen toestellen die anders niet met elkaar kunnen praten. Zo hebben we in onze woning Alexa kunnen koppelen met onze slimme thermostaat van Vaillant, hoewel die laatste niet voorzien is op spraaksturing. Alexa en de thermostaat koppelen echter wel met IFTTT. Het is was een klusje van nog geen minuut om via een wizard op de IFTTT-site een spraakbevel te koppelen aan de verwarming. IFTTT kan dus een redder in nood zijn, al is de dienst verre van perfect. Het reageert niet altijd pijlsnel, wat in een thuiscinema minder leuk is. Als je lichten wil dimmen, wil je niet enkele minuten wachten. Je kunt ook niet meerdere acties koppelen met één trigger of commando. Lichten dimmen, tv inschakelen en de Blu-rayspeler starten kan dus niet met één woord.
IFTTT is vooral goed om een connectie te realiseren met smarthome-apparaten, want de ondersteuning voor av-apparatuur is bescheiden. De grote uitzondering hierop is AnyMote, een zeer veelzijdige remote-app voor iOS en Android. Deze app kan zowel via infrarood als via IP en WiFi heel wat av-apparaten besturen. Tot voor kort kon je ook gebruiken met een aparte IR-blaster die via Bluetooth met je mobiel toestel verbond, maar recent kondigde AnyMote aan hiermee te stoppen. De app en IR-commando’s blijven echter beschikbaar. Via IFTTT kun je zo bijvoorbeeld met een stemcommando via Alexa of een druk op een Logitech Pop een av-toestel inschakelen of een bevel (zoals ‘verhoog volume’ of ‘ga naar het home-scherm’) sturen. Als het op de afstandsbediening van je toestel staat, dan kan het ook via AnyMote. Voorwaarde is wel dat de IR-blaster in het zicht staat van je AV-toestel.
Lees ook meer over al je homecinema-apparaten met één afstandsbediening bedienen.
Via IP of RS232
Sommige av-toestellen bieden nog een manier om ze op afstand te bedienen en te integreren: IP Control. Het is een optie die je bij betere av-receivers en bepaalde HiFi-apparaten (zoals de Hegel Röst) vindt en ook soms bij tv-schermen. Onder meer Samsung en Sony bieden het. IP Control betekent gewoon dat er commando’s over het netwerk worden gestuurd. Je kunt dat vaak zelfs doen op je computer, via Telnet op Windows of Terminal op je Mac. Leuk om te experimenteren, maar het opent vooral de deur naar automatisatie via smarthome-hubs die scripts toelaten. Er zijn ook heel wat apps die je toelaten om via je smartphone een IP Control-remote op te zetten. iRule is een heel bekende, maar er zijn er nog.
Het voordeel van IP Control is dat het werkt met bestaande netwerkkabels. RS-232 is een ouder maar nog veel voorkomend systeem met zijn eigen trapeziumvormige stekker en kabels. Bij heel wat av-apparaten is het nu nog de enige optie als je op afstand wil bedienen. Om te integreren met smarthome-apparaten zal dan op zijn minst een interface nodig zijn. Zo’n kastje vertaalt IP-commando’s naar RS-232-signalen.
Het is zo rudimentair dat veel mensen het vergeten, maar veel receivers hebben ook een 12V-triggerfunctie. Echt complexe dingen doe je hier niet mee, maar je kunt dit wel gebruiken om bijvoorbeeld een projectorscherm te laten uitrollen of een projector in te schakelen.
Conclusie
Als je er echt induikt, blijken er heel veel mogelijkheden te bestaan op vlak van av en smarthome-integratie. Een realistisch plan houdt wel in dat je het nodige research doet. Er is niet één oplossing die alles doet. Wie niet in toegewijde software als openHAB of een platform als SmartThings wil duiken, kan zijn heil zoeken bij een AI-assistent en/of IFTTT. De kansen zijn dat je uiteindelijk meerdere zaken gaat moeten gebruiken om alles geautomatiseerd te krijgen. Dat is lastiger om te bouwen, maar als het uiteindelijk allemaal werkt hoeft dat niet op te vallen.
Meer over de mogelijkheden van een smarthome lees je op SmarthomeMagazine.nl.
Reacties (1)