Apple Music officieel: dit is er allemaal mee mogelijk
Tijdens de WWDC-presentatie van Apple kwam Jimmy Iovine op het podium om officieel Apple Music uit de doeken te doen. Apple Music is een muziekstreamingdienst die allerlei belangrijke features wil combineren in een uitgebreid alles-in-één-pakket. Je kunt er natuurlijk muziek beluisteren, maar ook video’s bekijken, artiesten volgen, radio luisteren, speellijsten maken en nieuwe muzieksuggesties ontvangen op basis van je interesses, die je zowel handmatig invult als automatisch laat vaststellen door je luistergedrag.
En met automatisch bedoelen we niet dat Apple een simpel algoritme op je luistergedrag loslaat. Nee, het bedrijf uit Cupertino maakt gebruik van curators: experts op het gebied van muziek. De curators geven je handmatig nieuwe muzieksuggesties op de data die je beschikbaar stelt. Zo wil Apple ervoor zorgen dat die suggesties beter bij jezelf passen en die muziek ook echt weer persoonlijk aanvoelt. Soms kan een dienst als Spotify je nog wel eens aanbeveling doen die toch niet helemaal in je straatje ligt, ondanks het uitgebreide algoritme.
Een ander belangrijk onderdeel binnen Apple Music is Connect: een platform waar artiesten in contact kunnen komen met hun fans en dingen kunnen delen die zij willen: ongebruikte lyrics, achter-de-schermen-video’s van een nieuwe cd-opnames, vlogs, foto’s van memorable momenten (zoals het uitzicht vanaf het podium) of misschien gewoon grappige plaatjes: alles dat een artiest wil delen met de buitenwereld kan terechtkomen op Connect. En met je eigen account kun je straks op alles reageren dat die muzikant heeft gedeeld.
Daarnaast biedt Apple Music de internetradio Beats1 aan. Dat is een radiostation waar je 24/7 muziek en interviews te horen krijgen, vanuit drie steden op aarde: New York, Los Angeles en Londen. Deze dienst wordt geleid door echte muziekliefhebbers en populaire radio-dj’s en staat letterlijk in dienst van de passie voor muziek. Beats1 zal niet zozeer muziek draaien die extreem populair is of omdat het nieuw is. Nee, in plaats daarvan zal Beats1 zich concentreren op de muziek die echt goed is – laten we hopen dat het ook echt zo is.
Apple Music heeft een aantal uitgebreide features, waardoor je misschien het overzicht zou kunnen verliezen. Maar niet als het op de speler zelf aankomt: ten alle tijden zal er een minispeler aan de onderkant van je device te zien zijn, waardoor je snel kunt zien waar je naar luistert of kunt aangeven naar het volgende nummer te willen luisteren. Ook kan Siri je helpen bij het vinden en afspelen van muziek, door haar simpele stemcommando’s te geven. Uiteraard ben je ook in staat zelf speellijsten (offline beschikbaar) te maken.
Beschikbaarheid en prijzen
Vanaf 30 juni is Apple Music beschikbaar in honderd landen en de kans is groot dat Nederland wordt meegerekend. De dienst kost je tien dollar (en waarschijnlijk ook euro) per maand. Apple heeft ook een speciaal familieabonnement aangekondigd. Voor 14,99 dollar / euro per maand kun je in totaal zes mensen laten meegenieten van hetzelfde abonnement, zonder dat iedereens muzieksmaken door elkaar gaan lopen en je dus juist geen gepersonaliseerde muzieksuggesties meer kunt ontvangen; iedereen krijg z’n eigen account.
Daarnaast liet Apple nog twee opvallende ontwikkelingen weten: Apple Music krijgt inderdaad een gratis luisterperiode van drie maanden wanneer je je aanmeldt voor de muziekstreamingdienst en ook Android-eigenaren kunnen straks aan de slag met de dienst. Ondanks het feit dat we Apple Music al aan het einde van de maand mogen verwachten, moeten de Android-luisteraars nog wat langer wachten. Mogelijk komt die dienst pas in de herfst van 2015 uit, nadat Apple het nieuwe besturingssysteem iOS 9 heeft gelanceerd voor iOS-apparaten.
Reacties (0)