Het grootste nieuws kwam tijdens de CES 2011 van LG. Het merk maakte bekend dat ze in 2011 ongeveer 70 procent van de totale 3D LCD TV markt in handen wil hebben met haar nieuwe Cinema 3D passieve 3D techniek. LG doet voorlopig nog geen afstand van active shutter 3D TV’s, maar wil de aandacht wel verschuiven de komende jaren. Simpel gezegd komt het door de ontwikkeling van een nieuw filmlaag voor de TV’s, gemaamd FPR. Deze maakt passieve 3D TV’s veel goedkoper om te produceren.
Passieve vs. active shutter 3D TV’s
LG gaf aan dat de hoge kosten, oncomfortabele brillen, flickering in het beeld en mogelijke gezondheidsrisico’s van active shutter 3D TV’s belangrijke redenen zijn waarom de passieve 3D techniek beter is, maar LG is niet het enige merk dat een omslag wil maken.
Vizio’s passieve 3D TV
Vizio, een groot Amerikaans LCD TV merk komt ook met passieve 3D TV’s. Volgens Vizio is het een groot voordeel dat de brillen van passieve 3D TV’s stukken goedkoper zijn. Zo kun je voor de hele familie een 3D bril aanschaffen. Ook zegt Vizio dat active shutter 3D brillen slecht zijn voor de ogen.
Philips en Toshiba
Hoewel LG Displays tipte dat Philips in Europa snel zou volgen zegt ons ‘eigen’ merk dat het alle manieren om 3D naar de consument te brengen zal ontwikkelen, zowel active, passive als zonder bril. Toshiba, aan de andere kant, gaat de omslag wel zeker maken, in de US althans. Het merk gebruik alleen niet de standaard termen, maar Natural 3D (passief 3D) en Dynamic 3D (active shutter 3D). De eerstgenoemde is volgens Toshiba voor mensen die een betaalbare 3D TV willen voor lange kijk perioden en 3D gaming. De laatstgenoemde zou zijn voor de videofiel die niet wil inleveren in beeldkwaliteit in 2D of 3D modus.
Het overgaan op de passieve 3D techniek maakt 3D TV’s inderdaad goedkoper, maar het nadeel is dat dit ten koste gaat van de Full HD resolutie. Is dat een probleem? Volgens experts gaan we het verschil nauwelijks zien, want ons brein zou het gemis in resolutie zelf aanvullen. De waargenomen resolutie is dus hetzelfde. Het gemis van de Full HD resolutie zou opgelost kunnen worden wanneer fabrikanten overstappen naar 4K2K displays (Quad HD). Hierdoor kun je met een passieve 3D TV toch een Full HD resolutie bekijken.
Andere 3D TV fabrikanten
Er zijn ook fabrikanten die zich helemaal niks aantrekken van de passieve 3D techniek, zoals Samsung, Sony, Sharp en Panasonic. Geen van deze merken heeft nog een passieve 3D TV getoond. Samsung maakt wel een stap in de goede richting met de lancering van haar ultra lichte 3D brillen, wat een irritatie over de zware en dikke brillen van active shutter 3D TV’s bij mensen wegneemt.
Samsung ultra lichte active shutter 3D bril
Zoals altijd zal de markt bepalen welke richting we opgaan, maar we verwachten wel dat nog wat merken de active shutter 3D techniek links laten liggen en zich gaan focussen op het goedkopere passive 3D. Als je het ons vraagt is het een goede ontwikkeling. 3D TV’s worden goedkoper en verliezen – hopelijk – geen kwaliteit. Voor diegenen die veel liever 3D uitzendingen in SD resolutie bekijken in plaats van knipperende (flickering) animaties op 3D Blu-ray is de passieve 3D techniek zeker een uitkomst.
Veel zal afhangen van de prijzen van deze ‘nieuwe’ passieve 3D TV’, maar we verwachten wel dat de active shutter 3D techniek altijd een high-end optie blijft die de home cinema huiskamers zal veroveren zodra er meer content beschikbaar is.
Reacties (8)