Nieuwe techniek kan 2D- en 3D-beelden tegelijkertijd tonen

15 juli 2013 1 Minuut 2 Reacties
AUO-3D-zonder-bril-display

Wetenschappers aan de Amerikaanse universiteit van Santa Cruz in Californië hebben hebben een techniek ontwikkeld waarmee 2D- en 3D-content tegelijkertijd op een tv getoond kan worden.

3D heeft de laatste tijd te maken met dalende interesse en als één van de belangrijkste argumenten wordt het gebruik van een 3D-bril genoemd. Het wachten is dan ook op de eerste brilvrije 3D tv’s die voor schappelijke prijzen in de markt gezet worden. Voordat het zover is kan een nieuwe techniek waarmee 2D- en 3D-content tegelijkertijd op een tv getoond kan worden wellicht helpen.

Wetenschappers aan de Amerikaanse universiteit van Santa Cruz in Californië hebben hebben een techniek ontwikkeld waarmee 3D-content weergegeven en bekeken met gebruik van een 3D-bril. Tot zover niks nieuws. Het unieke is echter dat tegelijkertijd ook 2D-content op dezelfde tv bekeken kan worden zonder een bril. Bij huidige 3D tv’s is dit niet mogelijk. Hierbij moet altijd gekozen worden tussen 2D-content voor iedereen of 3D-content voor iedereen.

De techniek werkt op papier vrij eenvoudig. Zo wordt net als bij huidige 3D tv’s voor de kijkers die naar 3D-materiaal kijken een rechter- en een linkerbeeld gegenereerd. Voor de kijkers zonder bril is alleen het linkerbeeld zichtbaar aangezien het rechterbeeld uitgedoofd wordt door een negatief van het rechterbeeld. Nadeel is dat de techniek momenteel alleen nog met projectors werkt en er ook twee projectors nodig zijn. De onderzoekers zijn van plan de nieuwe techniek tijdens SigGraph 2013 op 25 juli te tonen.

Via: Tweakers

Reacties (2)