Homecinema

Sonos Playbar / Sub / 2X Play:1 vs Samsung HW-Q90R Dolby Atmos soundbar + satellieten?

Hi,

ik heb pakweg drie jaar geleden het bovenomschreven Sonos systeem gekocht als home cinema set. Dik tevreden met het geluid, het bedieningsgemak en het design. Sinds vorige week hangt de Samsung 2019 65″ Frame, en die heb ik met een omweg aan de praat gekregen met de Sonos zonder een line of sight verbinding te hoeven houden met de One Connect Box. Alle bronnen (PS4, Ziggo Next, Apple TV) die 5.1 kunnen produceren pompen dat nu ook naar de Sonos, maar heel blij door werd ik niet van de compatibiliteitsproblemen. Atmos ondersteunt Sonos in ieder geval niet.

Nu zag ik de Samsung bar die ik boven noem, en die net uit is, met een erg goeie review van deze site. Ik ga er eigenlijk vanuit dat deze bar dikke vriendjes is met de 2019 Frame. Ik kan mijn hele Sonos setup nog erg goed verkopen omdat er erg veel vraag naar is, dus waarschijnlijk zou ik helemaal niets hoeven toeleggen op een eventuele aankoop van dat nieuwe (en best dure) Samsung systeem. Mijn vraag is: is die Samsung bar heel veel beter dan de Sonos set die ik nu heb? Of win ik er alleen Atmos mee?

Een antwoord toevoegen

Je mag geen antwoorden toevoegen!

Antwoorden (4)

Jamie Biesemans
02 oktober 2019 om 21:51

Hallo!

Ik heb de Q90R getest met een iets oudere Samsung-tv (2017), en dat werkte perfect samen. Het smart tv-gedeelte identificeerde de soundbar meteen als de Q90R, een verdere vorm van integratie dan met een doorsnee soundbar van een ander merk. Aangezien The Frame bij mijn weten hetzelfde smart tv-platform draait, vermoed ik dat de setup even eenvoudig gaat zijn. Ik zou aanraden om met HDMI te werken, niet met Bluetooth of optical.

In jouw setup zou ik zeker de Apple TV rechtstreeks op de HW-Q90R aansluiten, zodat je zeker een Atmos-soundtrack binnenkrijgt van Netflix en bij films die je aankoopt via Apple. Als je een echte Atmos-soundtrack hoort en de opstelling is goed, dan zet je echt een grote stap qua beleving. Het kwam al eerder aan bod in andere reviews: mi is de meerwaarde van Atmos niet dat je opeens spectaculaire effecten boven je hoort, zoals vliegtuigen, maar wel dat het geluidsveld driedimensioneel wordt. Dit vooropgesteld dat de soundtrack effectief goed gemixt is - een leuk experiment op dit vlak is 'Roma' bekijken in 5.1 en dan in Atmos (wat enkel kan via een Apple TV, Windows 10-pc of Xbox One).

En dan de vergelijking met de Sonos: als het puur gaat om de beleving bij het tv-kijken, dan is de Samsung HW-Q90R voor mij superieur aan de Sonos Playbar met Sub en twee Play:1's (of Sonos Ones). Een voorwaarde is wel dat je de tijd neemt om de rear-speakers van de Samsung goed te plaatsen (bv op gelijke afstand van je zitplaats) en de volumeniveaus naar smaak af te regelen.

Luister je veel muziek via je Playbar, dan moet je even goed nadenken. Spotify is geen probleem voor de Samsung, maar als je graag streamt via andere diensten wordt het toch wat minder handig. Sonos is voor muziek duidelijk gebruiksvriendelijker, en in het algemeen ook iets intuïtiever in qua setup ed.

0

Sir oled
03 oktober 2019 om 09:34

Beste,

Bij bovenstaande kan ik weinig toevoegen ' Jamie nailed it perfectly ' !

Mvg,

0

Anoniem
06 oktober 2019 om 11:15

Jamie, heel veel dank! Aan dat advies heb ik erg veel. Mijn Sonos gaat in de verkoop, en ik ga achter deze soundbar aan!

 

Gr, Jason

0

Anoniem
17 mei 2020 om 11:37

Ik gebruik zelf de q90r sondbar op mijn philips 65oled854 en dat werkt ook perfect.  dolby vision, hdr en atmos via netflix is geen enkel probleem ik zelf heb de sonos ook overwogen maar vond het qua muziek prima maar qua surround een stuk minder. En dan Zeker toekomstgericht vind ik de playbar ver achterlopen. Nu de nieuwe sonos arc uitkomt wordt het een ander verhaal uiteraard.

0