Zo werken jouw smart home en gadget veiliger samen

20 april 2017 3 Minuten 0 Reacties
amazon-smart-home

Een smart home kan heel handig zijn, maar je wil wel dat jouw privacy en veiligheid gewaarborgd blijft. Met de tips in dit artikel kun je jouw smart home en jouw smartphone of tablet veiliger met elkaar samen laten werken.

Smart home-producten beginnen steeds populairder te worden, maar niet bij elk product hoef je je altijd veilig te voelen. In de afgelopen periode kwamen er regelmatig nieuwsberichten naar buiten waarin de veiligheid en kwetsbaarheid van de producten besproken werd. Zelf kun je via jouw tablet en smartphone ook het één en ander doen om jouw privacy en veiligheid te waarborgen. Haal je smartphone of tablet waarmee je jouw smart home-producten bedient alvast uit zijn hoes en bekijk de volgende opties eens.

Bekijk de apps

Om jouw smart home-producten van afstand te kunnen bedienen, heb je een tablet of smartphone nodig en vaak een applicatie van de fabrikant van het product. Daarnaast zijn er inmiddels ook meer dan genoeg third party apps op de markt waarmee je jouw slimme producten kunt bedienen. Je doet er hierbij wel altijd goed aan om in de gaten te houden of er wel rekening wordt gehouden met jouw privacy. Voor sommige apps moet je bijvoorbeeld toegang verlenen om onder meer gegevens met betrekking tot de locatie, de microfoon en de camera te delen. In sommige gevallen kan dit natuurlijk echt nodig zijn, maar niet als je bijvoorbeeld alleen aan de slag wilt met slimme verlichting. Mocht een app dan toch om die toegang vragen, kijk dan eens verder voor een andere app. Je weet tenslotte nooit hoe de maker van de app jouw verzamelde gegevens opslaat en wat hij ermee doet.

Daarnaast is het verstandig om bij het installeren van een app in de gaten te houden wanneer hij voor het laatst van een update is voorzien. Als dat recent is gebeurd, betekent dat in de meeste gevallen ook dat bugs en veiligheidslekken worden aangepakt. Als je inmiddels applicaties met betrekking tot je smart home geïnstalleerd hebt staan, is het ook verstandig om regelmatig te bekijken of de apps even geüpdatet moeten worden. Mocht er in de voorgaande versie dan een veiligheidslek zijn aangetroffen, dan ben jij daar na de update in ieder geval niet vatbaar meer voor. Haal je smartphone of tablet dan ook regelmatig tevoorschijn uit zijn telefoonhoesje of tablet cover om dat in de gaten te houden.

Advertentie

Wachtwoorden

Als je al eens aan de slag bent gegaan met smart home-producten, is het je vast weleens opgevallen dat je best wel vaak een account moet maken. Omdat je het wachtwoord dat je daar gebruikt liever niet kwijtraakt, is de eerste gedachte die in je opkomt misschien wel dat je er goed aan doet om een eenvoudig wachtwoord te kiezen en voor ieder slim apparaat hetzelfde wachtwoord. Dit moet je echter voorkomen. Het is altijd mogelijk dat één van jouw accounts gehackt wordt door bijvoorbeeld een beveiligingslek. Als je dan overal hetzelfde wachtwoord hebt gebruikt, kan men binnen no time aan de slag met al jouw smart home-producten. Zo wordt meekijken met een slimme babyfoon bijvoorbeeld een fluitje van een cent.

Ben je toch bang dat je jouw wachtwoorden vergeet, overweeg dan eens om gebruik te maken van Lastpass. Dat is een soort kluis waarin alle wachtwoorden voor de verschillende accounts worden opgeslagen. Tot slot moet je natuurlijk ook niet vergeten om jouw smartphone of tablet na het bedienen van een smart home-product op te bergen in een beschermende cover. Zo kun je jouw ‘afstandsbediening’ zonder problemen altijd en overal mee naartoe nemen.

Dit artikel is niet geschreven door onze redactie en wordt u aangeboden door één van onze mediapartners.

Reacties (0)