Zo kun je de kerstverlichting slim maken met stekkers en lampen

23 november 2017 5 Minuten 4 Reacties
kerstverlichting slim

De feestdagen zijn in aantocht. Hoe ga jij je huis versieren dit jaar? Heb je ook geen zin om met veel verschillende stekkers en lampen aan de gang te moeten? Maak het jezelf gemakkelijk en denk eens aan smart home-producten om kerstverlichting slim te maken.

De feestdagen komen er weer aan en het is bijna tijd om het huis om te toveren in die magische kerstsfeer. De kerstboom zetten we weer in de woonkamer en de kerstverlichting kan weer aan. Natuurlijk kun je ouderwets de stekker in het stopcontact drukken om het huis in de juiste sfeer te krijgen. Hoe meer verlichting je gebruikt, des te groter is de klus om deze elke ochtend en avond weer aan en uit te zetten. Gelukkig voorziet de smart home ons van veel gemakken, ook op het gebied van kerstverlichting. In dit artikel vertellen we je wat je nodig hebt om je kerstverlichting slim te maken.

Slimme stekkers

De eerste stap op weg naar een smart home is het aanschaffen van slimme stekkers. Er zijn slimme stekkers van veel verschillende merken op de markt en tevens vaak in een versie met energiemonitoring of zonder. Een slimme stekker werkt als een plug tussen de stekker en het stopcontact en schakelt als het ware de stroom naar wens aan en uit.

De stekker van de kerstboomverlichting werken we vaak vakkundig weg, zodat deze voor het oog niet zichtbaar is. Het nadeel is dan meestal dat we ons in de meest vreemde bochten moeten wringen om elke morgen de stekker in het stopcontact te drukken. Het is dan ook een hele kunst om de kerstboom hierbij niet om te gooien. Bij een slimme stekker hoeft dit niet meer. Via de bijbehorende app of via stembediening schakel je de verlichting gemakkelijk aan en uit vanaf de smartphone. Je kunt ook een schema aanmaken dat de stroom automatisch wordt ingeschakeld op een bepaald tijdstip in de ochtend en weer uitgeschakeld wordt op een tijdstip in de avond. Zo wordt de kerstverlichting geheel automatisch geregeld.

Advertentie

Slimme stekkers werken niet alleen samen met de kerstverlichting in de boom, maar ook met andere verlichting en apparaten in het stopcontact. Je hoeft niet meer het hele huis door om alles aan te zetten, maar kunt dit gewoon doen vanaf de bank.

Slimme verlichting

Slimme stekkers zijn natuurlijk een goede oplossing om kerstverlichting slim te maken, maar je kunt ook kiezen voor compleet slimme verlichting. Hiermee open je de deuren tot veel meer verschillende mogelijkheden om de ultieme kerstsfeer in huis te creëren.

Philips Hue

Koploper op dit gebied is Philips met de Philips Hue. Deze lampen zijn verkrijgbaar in wit (voor normaal gebruik) en in kleur (Color Ambiance). De kleurlampen kunnen in 16 miljoen verschillende kleuren ingesteld worden, waardoor er altijd een goede kleur voor de kerstdagen te vinden is. Via de Philips Hue Bridge kun je tot vijftig verschillende lampen tegelijk aansluiten op hetzelfde systeem. Via de bijbehorende app kun je de Philips Hue-lampen makkelijk bedienen. Dit proces is ook te automatiseren, waardoor de verlichting op een vooraf ingesteld tijdstip automatisch aan of uit zal gaan. Bijkomend voordeel is dat Philips Hue ook werkt met Apple HomeKit en stembediening via Siri.

Philips Hue-lampen zijn verkrijgbaar in gewone lampen, lightstrips en armaturen. Via Google Play en iTunes zijn er kerstverlichting-apps te vinden die samenwerken met de Hue-lampen. Hiermee zal de verlichting automatisch kerstkleuren tonen. Tevens zijn er apps verkrijgbaar die de Hue-lampen synchroniseren met muziek voor een lichtshow. Zet kerstmuziek op en jouw slimme verlichting zal reageren. Download hiervoor bijvoorbeeld de Hue Disco-app en kies voor subtiele overgangen en geschikte kerstkleuren.

Hue Disco

De praktijk met Philips Hue-lampen en een muziek-app zie je in onderstaande video:

IKEA TRÅDFRI

Niet alleen Philips heeft slimme verlichting in het assortiment. Ook de Zweedse meubelgigant IKEA timmert stevig aan de weg met de slimme TRÅDFRI-lampen. De slimme lampen werken samen met Google Home, Amazon Alexa en Apple HomeKit. De IKEA TRÅDFRI-lampen werken ook samen met het Philips Hue-systeem, waardoor het een goedkoper alternatief is dan de lampen van Philips.

Twinkly

Twinkly begon als Kickstarter-project en haalde al snel voldoende geld op om het product uit te kunnen brengen. Twinkly is kerstboomverlichting dat te besturen is met de smartphone. Het bestaat uit een reeks met 105 of 175 led-lampjes. Ieder lampje heeft een eigen chip aan boord dat in verbinding staat met jouw smartphone. Via de gratis Twinkly-app kun je helemaal losgaan met eigen creaties of bestaande effecten gebruiken.

Kerstverlichting slim: de praktijk

Nu jij je kerstverlichting slim hebt gemaakt kun je via stembediening, de smartphone of de bijbehorende afstandsbediening gemakkelijk de verlichting regelen. Je hoeft natuurlijk niet alleen binnenshuis de ultieme kerstsfeer te creëren. Dankzij slimme verlichting kun je ook buitenshuis aan de slag. De slimme verlichting maakt elke creatie mogelijk, zoals te zien in de onderstaande video:

Maak jij ook gebruik van smart home-producten voor de feestdagen? Laat in de reacties weten welke slimme verlichting jij gebruikt.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (3)

Ilja Rex Ijsendijk

Ilja Rex Ijsendijk
26 november 2017 om 06:08

met de smartphone Het Licht v.d. Kerstboom aan/uit zetten .. hahahaha .. decadentie & luiheid ten top
de digitale wereld rukt op en alles met 1 afstandsbediening 1 app .. mijn smartphone 🤗
heeeeee .. heb een idee .. mijn leven configureren …. 🎓… en als je nu je appje kwijt bent ? (smartphone) .. 🤔

Inloggen


27 november 2017 om 09:17

Toen de mobiele telefoon net verscheen kwamen er vergelijkbare reacties.. over een paar jaar weten we niet beter. 🙂

Inloggen
Rob

Rob
29 november 2017 om 15:13

Wel mooi, maar voor mij nog allemaal te duur.
Ik hou het voorlopig alleen bij een Klik aan, Klik uit setje voor de kerstboom en buiten verlichting.

Inloggen
Betje

Betje
26 november 2020 om 20:42

Mijn verlichting heeft meerdere standen.er zit een soort kastje tussen waarmee je het aan of op een andere stand moet zetten.. Hierdoor werkt dekking aan klik uit niet….iemand suggesties?

Inloggen