Veel mensen denken er misschien te gemakkelijk over: (slimme) verlichting in huis installeren. Het is niet zo dat je gewoon een lamp kunt kopen, die ergens in draait en dat alles op magische wijze precies oogt zoals je in je hoofd had zitten. Je moet hier daadwerkelijk wat aandacht aan besteden, want anders zit je met een sfeer in huis opgescheept waar je niet gelukkig van wordt. Lampen kunnen een sfeer in huis maken of breken; neem daarom de onderstaande fouten goed door.
Goede (slimme) verlichting in huis hebben is belangrijk, daarom kun je het beste rekening houden met deze veelvoorkomende fouten.
Verkeerde of te weinig (slimme) verlichting
Of het nu gaat om domme of slimme verlichting, dat maakt niet uit: je moet altijd de juiste fitting uitkiezen. Soms heb je een mooie lamp of armatuur op het oog, die niet helemaal bij de indeling of grootte van de kamer past. Het kan zijn dat daardoor de hoeveelheid licht overweldigend is voor de woonkamer, waardoor je een koude, kille sfeer creëert, of dat je niet genoeg licht hebt in de keuken. Beide situaties kun je voorkomen door te investeren in de juiste fitting.
Wanneer je let op een bepaalde fitting, dan zijn daar gelukkig stelregels voor. Zo kun je er bijvoorbeeld het beste voor zorgen dat een lamp niet breder is dan de eettafel en dat die zelfs ongeveer dertig centimeter minder breed is. En als je in een andere kamer een slimme lamp ophangt aan het plafond, zorg er dan voor dat die niet veel ruimte inneemt. Je kunt hiervoor als stelregel gebruiken dat de diameter van de armatuur maximaal tien procent van de kamerafmeting inneemt.
Over een enkele lichtbron gesproken: dat is niet in alle gevallen handig. Wanneer je slecht één lamp ergens ophangt, dan bestaat de kans dat een deel van de kamer het zonder licht moet doen. Is dit een kamer waar je werkt? Zorg er dan voor dat je ook een bureaulamp neerzet, bijvoorbeeld. Merk je in de keuken dat je steeds in je eigen schaduw staat te werken? Hang dan een extra (breed) lampen op onder de keukenkastjes, zodat je ziet wat je aan het snijden bent op het aanrecht.
Gelaagdheid en rekening houden met hoogten
Wanneer je meerdere (slimme) lampen in dezelfde ruimte installeert, dan moet je rekening houden met twee belangrijke aspecten: laagjes en hoogten. Wil je effect gebruikmaken van alle lichtbronnen in huis, denk dan goed na over de positie. Zo kun je dus bijvoorbeeld dat lampje boven het aanrecht hangen, of een leeslamp plaatsen naast de bank. Daarnaast kun je een bureaulamp gebruiken, zodat je ook in de avond nog wat werk kunt verzetten of je hobby kunt uitvoeren.
Klink allemaal logisch, maar heb je wel eens nagedacht over de lagen die dan ontstaan? Elke laag moet een functie hebben. De belangrijkste laag heeft betrekking op de sfeer, en dan komen er zaken als helderheid en warmte bij kijken (daar later meer over). Ook moet je ervoor zorgen dat er functionele lampen zijn, bijvoorbeeld voor het aanrecht of het bureau) en tot slot kun je speciale lampen ophangen om ergens de aandacht op te vestigen (zoals een schilderij).
Doe je dit een beetje willekeurig, dan kan de kamer al gauw rommelig overkomen. Daarom raden experts aan om die verschillende lagen op redelijk gelijk hoogten op te hangen of neer te zetten. Heb je een vloerlamp aan de ene kant van de bank staan en plaats je aan de andere kant een leeslampje? Zorg er dan voor dat dat tweede lampje op gelijk hoogte staat met de eerste. Vooral in woon- en slaapkamers is dit belangrijk, en mogelijk ook op een thuiskantoor.
Sfeer, helderheid en warmte
Dan komen we aan bij de laatste dingen die mensen nog wel eens fout doen. Hangt en staat alles goed en heb je inmiddels overal de juiste lampen geïnstalleerd? Dan is het tijd om te kijken naar drie andere pilaren: sfeer, helderheid en warmte. Voorkom dat je te veel inbouwspots inbouwt, bijvoorbeeld. Zelfs wanneer je daar de warmte en helderheid van kunt aanpassen, middels een dimmer of app, komt het voor dat je een gebrek aan warmte en karakter in huis hebt.
Je kunt beter gebruikmaken van lampen die het licht reflecteren vanaf de muur en het liefste met een warme temperatuur. Lichtwarmte wordt gemeten in Kelvin (K) en de meest voorkomende soorten zijn warm wit, koel wit en daglicht. Warm wit (tot 3000 K) is prima voor woon-, slaap- en eetkamers, terwijl koel wit (tot 4500 K) geschikt is voor keuken, werkkamers en badkamers. Daglicht (tot 6500 K) is echt bedoeld voor kantoren, maar kun je ook binnen je thuiskantoor hanteren.
Het aantal Kelvin kun je vaak instellen binnen de app van je slimme verlichting. Op de verpakking van een slimme lamp staat tot hoeveel K het product kan gaan. Wil je niet constant in de app hoeven rommelen, vergeet dan niet dat je ook dimmers kunt installeren. Dan kun je met een handomdraai de perfecte temperatuur instellen en daarmee voor warmte of juiste wat koelte zorgen. Hangen alle lampen op de juiste hoogte, dan zorgt dat sowieso heel snel voor een aangenaam effect.
Meer lezen?
Wil je meer tips en advies over smarthome en slimme verlichting? Kijk daarvoor bij Tips en Advies. Ben je op zoek naar de nieuwste smarthome-producten? We testen iedere week de nieuwste producten. Lees er alles over bij Reviews.
Reacties (0)