Software voor je smart home: Crestron, Control4 en KNX vergeleken

01 april 2017 7 Minuten 6 Reacties
Crestron-1

In dit artikel vergelijken we drie geavanceerde systemen voor het automatiseren, installeren en besturen van je smart home: Crestron, Control4 en KNX.

In maart publiceerden we een introductieartikel met alle basics op het gebied van software voor je smarthome. Een essential voor iedereen die wat meer wil weten over de mogelijkheden van domotica in je huis. We volgden het daarom op met een drieluik rond een tiental merken en partijen die de geïnteresseerde consument daarmee van dienst kunnen zijn. Vandaag vergelijken we drie geavanceerde systemen voor het automatiseren en besturen van je smart home: Crestron, Control4 en KNX.

Crestron

Een veelgebruikte definitie van domotica is de ‘integratie van technologie en diensten voor een betere kwaliteit van wonen en leven’. Crestron neemt die omschrijving heel serieus, en brengt daarom duizenden verschillende oplossingen op de markt die individueel of natuurlijk bij voorkeur gezamenlijk voor een slimmer huis moeten zorgen. Ontworpen om behalve met elkaar te integreren ook informatie uit te wisselen om het baasje nog beter van dienst te zijn, en volgens collega Werner inmiddels een uitgebreid totaalsysteem dat zijn weerga niet kent.

Het prettige aan Crestron is het feit dat de complete verzameling aan domotica-gadgets netjes in één applicatie ondergebracht kan worden, wat natuurlijk goed is voor overzicht en onderlinge communicatie. Daarnaast is het totaalpakket modulair opgezet, waardoor je niet meteen het hele rataplan in huis hoeft te halen, maar stelselmatig uit kunt breiden naar gelang je wensen en behoeften.

Een derde pluspunt is het feit dat Crestron hard- en software aanbiedt. Efficiënte integratie met componenten die daadwerkelijk goed met elkaar communiceren is in de praktijk vaak lastig omdat je te maken krijgt met verschillende aanbieders. De software die je gebruikt voor de bediening is van een ander merk dan de fabrikant van de apparatuur. Bij Crestron is echter het gehele systeem ondergebracht, waardoor dat probleem wordt vermeden. Tot slot kende het Amerikaanse merk een ondervertegenwoordiging in het middensegment waar de laatste jaren wat verbeterende stappen in gezet zijn. Wel zo prettig dat je voor je smarthomewensen in een andere categorie dan de serieuze zakelijke oplossingen ook bij deze domoticagigant terecht kunt.

Een totaaloplossing van een van de wereldleiders op dit gebied komt natuurlijk met een prijskaartje, dat stijgt met iedere uitbreidende stap. Je kunt het zo goed niet bedenken of het is op maat te implementeren, met prijzen die oplopen tot 50.000 euro. Tegenwoordig is Crestron ook voor de toegankelijkere slimmigheden met een vriendelijker budget bereikbaar. Zoek van tevoren goed uit wat je wel en niet aan functionaliteit en mogelijkheden in je huis wil stoppen, en beperk de investering.

Control4

De keuze op de drie merken in dit stuk is niet toevallig gemaakt. Ook het snelgroeiende Control4 is één van de wereldmarktleiders op het gebied van slim wonen. En wat het een van de geavanceerdere partijen maakt, is het feit dat er bij aanschaf van Control4-goodies automatisch een stukje installatie komt kijken. Geen losse onderdelen voor de nieuwsgierige instapper, maar direct volop aan de slag met een op maat gemaakte oplossing.

De vier segmenten waar Control4 zich op richt, zijn entertainment, smart lighting, comfort & convenience en safety & security. Binnen deze categorieën biedt het merk instap-, uitbreidings- en totaaloplossingen die gezamenlijk in alle mogelijke behoeften kunnen voorzien. Ook hier geldt dat je de ‘versmarthomeïsering’ van je huis zo gek kunt maken als je zelf wilt. Zo eenvoudig als een slimme thermostaat of de volledige bediening van een home theater-ruimte, zo complex als een volwaardige beveiligingsmodule met verlichting die aan en uitgaat als je niet thuis bent, een deurbel die – wanneer ingedrukt na een bepaald tijdstip – klinkt als een stel waakhonden en een zelfregulerende bewakingscamera die indien nodig zelf de juiste partijen inschakelt.

Voordeel van een grote speler als (ook) Control4 is de specialisatie en doorontwikkeling. Een merk dat op zoek blijft naar slimme toevoegingen en ook de nodige aandacht besteedt aan zaken als gebruikersgemak en dagelijkse functionaliteit. De (integratie)problemen waar budgetsystemen vaak mee te maken krijgen, zeker op langere termijn en na meerdere uitbreidingen, zijn een stuk onwaarschijnlijker. Daar zorgt de service en monitoring voor met geregelde updates. Daarnaast is het platform als geheel universeler inzetbaar, doordat Control4 niet op eenkenninge partijen als Apple of Windows leunt, maar gebruik maakt van Linux en van daaruit apps voor zowel iOS als Android aanbiedt.

De installatieservice van Control4 volgt uit de filosofie dat er geen one-size-fits-all pakket bestaat op het gebied van domotica en home control. In overleg met de tussenpersoon en de installateur kies je een of meerdere oplossingen die niet alleen geschikt zijn voor de woning, maar ook voor je gewoontes, levensstijl en dagelijkse behoeften. Voordeel is echt maatwerk, nadeel is een prijskaartje dat daarbij past. Control ziet een budget van rond de 1500 euro als een instappakket voor bijvoorbeeld de woonkamer of de entertainmentruimte, terwijl meer dan de helft van de klanten een stevigere home control-oplossing van ruim drie tot vier keer dit bedrag in huis haalt, inclusief installatie. De meest geavanceerde installaties kosten tienduizenden euro’s. Duidelijk een geavanceerdere aanpak (en prijsniveau) dan een simpele HUE-lamp of een Amazon-speaker die op spraakbediening werkt.

KNX

KNX, of voluit de KNX-Association, is een samenwerkingsverband van drie organisaties die systemen voor gebouwautomatisering ontwikkelen. KNX is wereldwijd de enige open standaard voor de huis- en gebouwsysteemtechniek, en daarmee naar eigen zeggen sowieso dé standaard voor domotica. ‘Open standaard’ wil zeggen dat je KNX als basis inzet, maar dat uitbreidingen met andere merken en partijen mogelijk is.

Het voornaamste verschil tussen KNX en de andere merken in deze vergelijking is het feit dat je niet ‘zomaar’ aan een KNX-gefaciliteerd smart home begint, maar dat het de basis vormt voor serieuze – doorgaans zakelijke – implementatie. Denk aan het sturen van gebouwfuncties van onder andere verlichting, zonwering, verwarming, ventilatie, airconditioning, beveiliging, persoonlijke alarmering, watercontrole, energiebeheer en energiemeters, telecommunicatie én consumentenelektronica. Al moet gezegd worden dat KNX, zeker met de nieuwe ETS Inside, ook nette ‘instap’ oplossingen biedt voor modale woningen en eenvoudige bedrijfspanden. De KNX-organisatie biedt zelf geen producten aan, maar is gericht op de besturing van gebouwautomatisering. Een facilitator, eerder dan een fabrikant.

De ledenlijst van KNX omvat wereldwijd meer dan 370 bedrijven die KNX-compatibele apparaten en software ontwikkelen en verkopen. Door het enorme aanbod van merken en mogelijkheden onder die ‘KNX-paraplu’ is deze partij eigenlijk met name interessant voor de professionele installateur of ver gevorderde gebruiker. Kijk maar eens naar de online omgeving van de permanente showroom in Antwerpen, de zogeheten KNX Experience, waar je een indruk krijgt van de mogelijkheden. KNX kan aardig wat geld kosten, zoals ook deze villa uitwijst, misschien wel de slimste particuliere woning van Nederland. Zeker niet minder uitgebreid dan zijn concurrenten, maar wel een tikkeltje complexer voor de nog verder gevorderde gebruiker. Voordeel is het enorme aanbod dat onder KNX te vinden is, nadeel is het gegeven dat de investering door de omvang van de aanschaf en de installatie in principe met name interessant is voor professionele en gevorderde gebruikers.

Meer informatie

Voor meer tips en adviezen voor de aanschaf en het gebruik van smart home-apparatuur kun je terecht in onze tips-sectie en review-sectie.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (3)

Rob

Rob
01 april 2017 om 20:12

Wat een zwak artikel met een heleboel halve en hele onwaarheden, met name over KNX. Zo is KNX per definitie helemaal niet een duur systeem dat alleen voor commerciële partijen haalbaar is. Juist Crestron en Control4 zijn voornamelijk voor high end oplossingen terwijl KNX, zeker met de nieuwe ETS Inside ook hele goede oplossingen (instap) biedt voor modale woningen een eenvoudige bedrijfspanden. Het had de schrijver gesierd als hij wat meer en betere research had gedaan

Inloggen


01 april 2017 om 21:58

Ik zie dat je zelf ook over KNX schrijft. Alle input is welkom, dus als je (naast de aanvulling die je noemde) nog andere aanvullingen hebt hoor ik het graag.

Inloggen
John

John
21 april 2017 om 14:51

Ik ben het eens met Rob. Dit artikel slaat gewoon op niks!

Het zijn inderdaad zowel Creston als Control4 die boven het budget zitten van een typische gezinswoning. En hoewel KNX zeker ook niet de goedkoopste is, heb ik bij KNX wél een betaalbare oplossing gevonden. De keuze uit duizenden verschillende (onderling compatibele) producten van honderden verschillende producenten maakte KNX bovendien alleen maar interessanter, en maakte het voor mij interessanter dan goedkopere alternatieven als Niko Home Control of QBus. Zelf heb ik voor mijn eigen huis dan ook voor KNX gekozen. De prijs / kwaliteit verhouding stak gewoon ver boven de concurrentie uit!

Inloggen


21 april 2017 om 20:32

Volgens mij staat dat wat je zegt er nu ook gewoon. We geven ook niet aan dat KNX de vele duurdere optie is, maar het is natuurlijk hoe je het zelf aanpakt met de componenten.

Inloggen
John

John
22 april 2017 om 18:34

Het artikel stelt Control4 – met een instap van slechts 1500 Euro – als spotgoedkoop, terwijl een typische Control4-oplossing eerder ergens tussen de 5000 en de 30000 Euro zit. Een KNX-oplossing zit in dezelfde prijsklasse, terwijl een Creston-oplossing al snel oplopen tot een kostenplaatje van 50000 Euro en meer, en daarmee veruit de duurste domotica is die ik ben tegengekomen. Dat blijkt helemaal niet uit dit artikel. Bovendien kan ik evenmin uit dit artikel halen wat verder de voor- en nadelen zijn van de drie verschillende oplossingen. Waarom zou iemand moeten kiezen voor Creston? Waarom voor Control4? En waarom voor KNX? Wat kan de ene oplossing die de ander niet kan? Dat is wat ik verwacht van een dergelijk artikel, en dat kan ik er helemaal niet uit halen…

Inloggen
Rob

Rob
09 juni 2017 om 07:42

Het allerbelangrijkste argument waarom je een eindgebruiker NOOIT Crestron of Control4 moet aanbevelen, is omdat je dan een ‘lock-in’ aanbiedt. Iedereen die Crestron of Control4 kiest, zit gedurende de hele levensduur van het systeem vast aan deze fabrikanten. Bij KNX kun je producten kopen van meer dan 400 fabrikanten. Vind je de schakelaar of de visualisatie van fabrikant X niet mooi, of niet handig, dan koop je die van fabrikant Y of Z, of nog 50 andere. Kortom, KNX is de enige, fabrikantonafhankelijke systeem voor woning- en gebouwautomatisering. Dat had de kern van dit artikel moeten zijn. Dan help je de eindgebruiker!

Inloggen