Slimme Samsung-en LG-televisies en witgoed komen straks uit Amerika

02 februari 2017 1 Minuut 0 Reacties
Samsung-Tizen-smart-tv-2015-full

Slimme Samsung en LG-televisies komen straks uit Amerika. En waarschijnlijk ook witgoed. De Koreaanse elektronicafabrikant Samsung begint een fabriek voor huishoudelijke apparaten, en wellicht meer producten, in Amerika.

Het bedrijf wil de importheffingen voor buitenlandse producten op die manier ontlopen.

Weg uit de lagelonenlanden

President Trump heeft in zijn verkiezingscampagne erop gehamerd dat er meer productie in Amerika moet plaatsvinden. Amerikaanse bedrijven hebben de laatste decennia steeds meer productie verplaatst naar lagelonenlanden. Dat is Trump een doorn in het oog. Hij heeft bedrijven ertoe gemaand om bijvoorbeeld de iPhone weer in Amerika zelf te gaan maken in plaats van in China. Goed voor de Amerikaanse werkgelegenheid.

Importheffingen

Sommige Amerikaanse bedrijven hebben hiernaar gehandeld, zo hebben General Motors en Amazon al aangekondigd dat ze meer banen naar de Verenigde Staten gaan verplaatsen. Maar ook Samsung heeft geluisterd. De aangekondigde importheffingen voor in het buitenland geproduceerde producten kunnen nadelig zijn voor de concurrentiepositie. Dus ook Samsung heeft interesse in de vestiging van een fabriek in Amerika. Geheel volgens de stijl van de nieuwe president werd Samsung door Trump in een tweet verwelkomd in Amerika. Overigens is ook LG bezig met een soortgelijke move. Voor een LG-televisiefabriek wordt nu rondgekeken in de staat Tenessee.

Apple gaat naar India

Terwijl deze bewegingen plaatsvinden, schuift Apple notoir de andere kant op. Het bedrijf laat nu al zijn iPhones en iPads maken in China. Al in de biografie van Steve Jobs valt te lezen dat de enorme schaal van productie van deze apparaten in Amerika niet is te halen; daar heb je China voor nodig. Maar Apple is China blijkbaar ook niet groot genoeg. Voor uitbreiding van iPhone-productiefaciliteiten wordt nu naar India gekeken. In bevolkingsaantal is dat na China het tweede land van de wereld, dus potentiƫle werknemers genoeg.

Reacties (0)