Slimme make-over: Kleine eerste stappen om een smarthome te maken

08 april 2020 8 Minuten 1 Reacties
smarthome

Verveel je je in deze tijd waarin je zoveel mogelijk thuis moet blijven? Denk dan eens aan een slimme make-over van je huis. Hoe kun je nu het beste beginnen met een smarthome? In dit artikel bekijken we verschillende productcategorieën.

In deze huidige crisistijd moeten we zoveel mogelijk binnenblijven. Wanneer je Netflix al hebt uitgespeeld, je al je boeken al drie keer hebt uitgelezen en je al je andere gezinsleden inmiddels wel achter het behang kunt plakken, is het tijd voor iets nieuws. Denk in dat geval eens aan een make-over van je huis. Heb je nog geen smarthome en ben je benieuwd hoe je moet beginnen? In dit artikel kijken we naar de kleine eerste stappen om een smarthome te maken.

Het maken van een slim huis is niet moeilijk. Wie denkt aan ingewikkelde domotica-systemen bij een smarthome heeft het mis. Het kan natuurlijk wel, maar voor de eerste stappen kun je ook heel goed losse producten gebruiken die in principe plug-and-play zijn. Denk bijvoorbeeld aan slimme verlichting, een slimme stekker of zelfs een thermostaat die allemaal relatief eenvoudig te plaatsen zijn. Voeg daar een slimme speaker als een Google Nest Mini aan toe en de eerste stappen op weg naar een smarthome zijn gemaakt.

Waarom een smarthome?

Waarom zou je een smarthome willen maken? Allereerst natuurlijk het gemak. Normale handelingen als een lichtknopje indrukken, de stekker in het stopcontact drukken of de thermostaat een graadje warmer zetten hoef je met een smarthome niet meer handmatig te doen. Dit kun je via een app doen, maar ook middels routines automatisch laten verlopen. En daarmee bespaar je ook automatisch geld. Wanneer je routines instelt zal het licht niet langer aanstaan dan nodig is, de temperatuur van de thermostaat kan automatisch omlaag gaan wanneer je niet thuis bent en laat je toch die stekker in het stopcontact zitten? Via de app zet je deze gemakkelijk weer uit. Een smarthome bespaart niet alleen geld en maakt je het leven gemakkelijk, ook kan het meer comfort bieden en veiliger zijn. Middels een slim beveiligingssysteem maak je het ongewenste gasten ook nog eens vele malen moeilijker.

Slimme verlichting

Veel mensen starten met een smarthome middels slimme verlichting. De lampen in je huidige armaturen vervang je gemakkelijk met een slim exemplaar. Merken als Philips Hue, IKEA Trådfri, KlikAanKlikUit, Innr, LSC Smart Connect (Action) of Lifx zijn zowel online als in de winkel goed beschikbaar. Hiermee tover je jouw verlichting in een handomdraai om in slimme verlichting. Het verschilt per merk of je hiervoor een speciale hub nodig hebt die je aansluit op je router. In de basis werken ze echter hetzelfde. Je kunt nu je lampen bedienen via een app op je smartphone of tablet. Hiermee kun je lampen individueel, maar ook per groep in- of uitschakelen. Ook heb je vaak de mogelijkheid om bepaalde routines in te schakelen. Gaat de zon onder? De lampen zullen automatisch inschakelen. Is het tijd om naar bed te gaan? Stel dan in dat de lampen rond jouw bedtijd weer uitschakelen. Middels bewegingssensoren op het toilet, in de kelder of op de overloop zorg je ervoor dat het licht automatisch ingeschakeld wordt voor een bepaalde periode als jij je in die ruimte begeeft. Zo kun je met een relatief goedkope aankoop direct de eerste stappen zetten om je huis slim te maken.

Slimme stekkers

Een slimme stekker schakelt apparaten in zonder dat je er zelf heen hoeft te lopen. Dit is met name gemakkelijk voor plekken in het huis waar je zelf moeilijk bij kunt komen. Denk bijvoorbeeld aan de kerstboomverlichting of aquariumverlichting, maar eigenlijk kun je ieder apparaat met een stekker hiermee inschakelen. De stekker zit met een slimme schakelaar namelijk altijd in het stopcontact, maar via de slimme schakelaar geef je aan of er daadwerkelijk stroom doorgegeven moet worden of niet. Slimme stekkers zijn zeer betaalbaar en al verkrijgbaar vanaf tien euro. Denk aan de slimme stekker van LSC Smart Connect (Action), KlikAanKlikUit of de Philips Hue Smart Plug, IKEA Smart Plug of de TP-Link Smart Plug.

Slim beveiligingssysteem

Een slim beveiligingssysteem is een gemakkelijke manier om je huis, bezittingen en natuurlijk je geliefden beter te beschermen. Met een slim beveiligingssysteem kun je het zo duur maken als je zelf wilt. Een slimme beveiligingscamera heb je al vanaf een paar tientjes, maar dit kun je uitbreiden met bewegingssensoren, een alarmsysteem of bijvoorbeeld deur- en raamsensoren. Vrijwel alle slimme beveiligingssystemen voor consumenten geven direct een notificatie op je smartphone door als er iets aan de hand is. Je kunt de beelden via je smartphone live bekijken, maar meestal worden de beelden ook direct opgeslagen via de cloud of een geheugenkaart. Merken als Arlo, D-Link, Nest, Netatmo of Ring hebben veel opties beschikbaar.

Slimme thermostaat

Een slimme thermostaat brengt veel mensen voor het eerst in aanraking met smarthome, al dan niet in combinatie met een aangeboden slimme thermostaat vanuit de energiemaatschappij. Een slimme thermostaat geeft je inzicht in je energieverbruik en stelt je in staat om de temperatuur te wijzigen vanaf je smartphone. Ben je dus op bezoek bij familie, maar ben je vergeten de thermostaat lager te zetten? Dit doe je gemakkelijk vanaf je smartphone, waar dan ook ter wereld. Een aantal slimme thermostaten leert daarnaast je dagelijkse ritme kennen. Zo staat de kachel niet meer te loeien als het niet hoeft. Naast dat een slimme thermostaat gemak biedt kun je dus ook besparen op je energiekosten. Denk eens aan producten als de Nest Thermostat E, Bosch EasyControl CT200 of de Tado V3+.

Slimme deurbel

Ben je niet thuis en mis je de pakketbezorger? Via een slimme deurbel kun je aangeven dat de bezorger het pakketje gewoon bij de buren mag bezorgen. Of heb je een colporteur voor de deur waar je echt geen zin in hebt? Via je smartphone zie je met een slimme deurbel direct wie er voor de deur staat. Heb je geen zin om open te doen, dan praat je gewoon via je smartphone en je deurbel met diegene voor de deur. Voorbeelden van slimme deurbellen zijn de Ring Door View Cam, Nest Hello of de EZVIZ DP1 Smart Doorbell.

Slimme speaker

Een betaalbare aankoop en een waardevolle toevoeging in ieder smarthome is een slimme speaker. De goedkoopste en gemakkelijkste optie is de Google Nest Mini, mede omdat de slimme assistent van Google ook goed in het Nederlands te gebruiken is. Deze kleine slimme speaker heeft een adviesprijs van 59 euro, maar is regelmatig voor een lager bedrag te vinden. Niet alleen kan deze speaker je favoriete muziek afspelen, maar de slimme assistent aan boord kun je ook allerlei vragen stellen. Je activeert de slimme speaker via het commando: ‘Hey Google’, of ‘Ok Google’. Vervolgens kun je iedere vraag stellen die in je opkomt en de slimme assistent geeft antwoord. Daarnaast kun je jouw slimme apparaten in huis ermee bedienen. Vraag bijvoorbeeld om het licht in de woonkamer aan te zetten, de thermostaat een graadje warmer te zetten of om een slimme schakelaar in te schakelen. Veel slimme producten werken met de stembediening van de Google Nest Mini. Wil je weten of jouw product ondersteund wordt? Kijk op het logo ‘Works with the Google Assistent’ op de doos van het slimme product.

Meer informatie

De bovenstaande producten zijn relatief eenvoudig om mee te starten. Verveel je je in deze tijden waarin iedereen zoveel mogelijk thuis moet blijven? Start dan eens met een smarthome en ontdek het gemak en het comfort van het moderne huis. Wil je meer informatie over smarthome, kijk dan eens in ons uitgebreide archief met tips en advies of lees de nieuwste reviews op het gebied van smarthome. Zo is de volgende stap bijvoorbeeld het creëren van scenario’s waarmee je al die slimme producten samen laat werken en je huis echt slim maakt.

Reacties (1)