Ring Video Doorbell 2 versus Ring Video Doorbell 3: dit zijn de verschillen

15 mei 2020 7 Minuten 4 Reacties
ring-video-doorbell-3-plus-1

Je bent eruit. Je wilt graag een slimme deurbelcamera kopen, zodat je te allen tijden weet wie er voor de deur staat. Maar welke moet je kiezen? Het aanbod wordt steeds groter en ook binnen het assortiment van één bepaalde fabrikant zijn er soms verschillende keuzes. Zo ook in de Ring-familie van Amazon. In dit artikel kijken we naar de verschillen tussen Ring’s meest recente aanwinst, de Video Doorbell 3, en diens voorganger de Video Doorbell 2.

Ring Video Doorbell 2 vs 3: de overeenkomsten

Om te kunnen overwegen welk model het beste bij jou past, is het misschien handig om eerst te weten welke functies ze met elkaar in overeenkomst hebben. Zo weet je of de primaire specificaties van de Video Doorbell 2 toereikend zullen zijn voor jouw gebruik. Allereerst de resolutie waarin de camera video opneemt. Waar de originele Video Doorbell het nog moest doen met een HD-resolutie van 1280 bij 720 pixels, nemen zowel de Doorbell 2 als de Doorbell 3 op in de Full HD-resolutie van 1920 bij 1080 pixels. De kijkhoeken zijn met 160° wel iets kleiner dan die van het eerste model, dat een kijkhoek van 180° had.

Ook hebben beide modellen een uitneembare batterij. Daardoor hoef je niet elke keer de hele deurbel los te schroeven wanneer de accu leeg is. Het is overigens geen overbodige luxe om bij de aanschaf meteen een extra accu erbij te kopen. Waar Ring adverteert met een batterijduur van een paar maanden, blijkt dit in de praktijk vaak slechts een paar weken te zijn. Daarnaast duurt het opladen vrij lang, dus als je niet te lang de functionaliteit van je deurbel wilt missen kun je zo de accu’s blijven omwisselen. De apparaten kunnen trouwens ook aangesloten worden op een deurbelsysteem met VAC-transformator van 8 tot 24 volt voor continue stroomvoorziening.

Beide modellen worden zonder extra accessoires of functies buiten het Ring Protect-abonnement om geleverd. Zo ontbreekt bijvoorbeeld de Ring Chime, een extra ontvanger die ook fungeert als deurbelgong en standaard wordt geleverd bij de Ring Pro-modellen. In de doos vind je alleen het apparaatje zelf, de montagebeugel en een oplaadkabel.

Advertentie

Ring Video Doorbell 2 vs 3: de verschillen

Dan is het tijd om te kijken naar de punten waarop beide apparaatjes verschillen. Een van de eerste zaken waar de meesten op zullen letten is het prijspunt. De Video Doorbell 3 is met zijn adviesprijs van 200 euro dubbel zo duur als de Video Doorbell 2. Het is dus handig om zeker te weten dat je de verbeteringen die zijn doorgevoerd bij het nieuwste model ook echt nodig gaat hebben.

Eén van de grootste verbeteringen die zijn doorgevoerd is de toevoeging van ondersteuning voor wifi over de 5 GHz-band. Op deze bandbreedte zijn doorgaans veel minder apparaten actief dan op de 2,4 GHz-band. Het grote voordeel daarvan is dat de verbinding met je Video Doorbell 3 een stuk sneller en stabieler zal zijn. Ook maakt de 5 GHz-frequentie geen gebruik van kanalen die elkaar overlappen, waardoor je niet in de instellingen van je modem of router hoeft te duiken om het meest stabiele kanaal te vinden. Het enige grote nadeel aan deze frequentie is dat het bereik ervan een stuk beperkter is. Daarom moet het apparaat zo dicht mogelijk in de buurt geplaatst worden van een wifi-zender. Voor mensen wiens router in de meterkast bij de voordeur hangt moet dit geen problemen opleveren.

Daarnaast is het bereik voor de bewegingszone een stuk groter. De bewegingszone is het gebied waarin een bezoeker zich moet bevinden om de deurbelcamera het signaal te geven dat er melding van moet worden gemaakt. Bij de Video Doorbell 2 kun je de bewegingszone instellen op een afstand van 4,5 tot 9 meter van het apparaat. De minimumafstand is bij de Video Doorbell 3 verlaagd naar 1,5 meter. Dat komt erg van pas bij mensen die geen voortuin of oprit voor hun deur hebben liggen. Bij woningen die aan de straat liggen of in flats met nauwe gangen worden gebruikers dus niet meer constant overstelpt met meldingen over toevallige voorbijgangers.

De bewegingszone kan bij de Doorbell 3 ook nauwkeurig worden ingesteld door de verbeterde bewegingsdetectie, een functie die bij de Doorbell 2 ontbreekt.  Er kunnen ook gebieden binnen het blikveld van de Doorbell 3 worden uitgesloten van opname, bijvoorbeeld als er een deel van je woning is dat je liever niet wilt opnemen. Ring noemt deze gebieden Privacy Zones, en de functie is het gevolg van de bezwaren van ongeruste voorvechters van privacybescherming.

Tenslotte is de bouwkwaliteit ten opzichte van het vorige model verbeterd. De montageplaat en de schroeven zijn dusdanig ontworpen dat de deurbel steviger vastzit aan de muur.

Aangezien de Video Doorbell 3 de directe opvolger en plaatsvervanger van de Video Doorbell 2 is, lijkt het niet ondenkbaar dat deze laatste op de korte of lange termijn uit de verkoop gaat. Ring presenteerde recent nog de tweede generatie van de originele Ring Video Doorbell, die waarschijnlijk beschikbaar zal blijven als de budgetoptie. Voor eigenaren van de originele versie zal de vraag dus zijn óf en naar welk model ze dan willen upgraden, de Ring Video Doorbell (2de generatie) of de Ring Video Doorbell 3.

In sommige markten is er ook een Video Doorbell 3 Plus verkrijgbaar. Het enige verschil met de reguliere variant is de aanwezigheid van de zogenaamde Foresight-technologie. Daarmee wordt beeldmateriaal voorafgaand aan een melding tot 4 seconden verder terug opgenomen. Dat gebeurd dan in zwartwit om de accu te besparen.

Over Ring

Ring is een Amerikaanse fabrikant van slimme camera’s, waaronder beveiligingscamera’s, videodeurbellen en deurspionnen. Het bedrijf werd in 2018 overgenomen door e-commercegigant Amazon. Sindsdien is het aantal producten en diensten van Ring flink toegenomen. Zo is er het Ring Protect-abonnement. Met dit abonnement zijn opnames tot 30 dagen terug te bekijken, omdat ze worden opgenomen in de cloud. Ring Protect kost 3 euro per maand per apparaat, maar er is ook een optie om 10 euro per maand neer te leggen voor ondersteuning van een onbeperkt aantal Ring-apparaten. Dan heb je nog Ring Protect Plus, waarmee je de garantie van je apparaten kunt verlengen.

Vanwege de band met het moederbedrijf werken de producten van Ring veruit het beste samen met Amazon’s Alexa. Deze digitale assistent is nog niet beschikbaar in het Nederlands, waardoor je tot dusver nog commando’s in het Engels moet geven. Roep je bijvoorbeeld “Alexa, answer the door”, dan laat je Ring-product zien wie er bij je voor de deur staat. Er is ook (beperkte) ondersteuning voor bijvoorbeeld de Google Assistent. Daarnaast is er ondersteuning voor enkele smarthomesystemen, zoals IFTTT en Z-Wave.

Het bedrijf is wel een aantal keren negatief in het nieuws geweest, onder andere nadat inloggegevens van meer dan 5000 gebruikers op straat kwamen te liggen. Daarnaast kwam boven water dat Ring gebruiksgegevens deelt met adverteerders als Facebook en Google.

Meer lezen?

Wil je meer lezen over de producten van Ring? Neem dan eens een kijkje in ons overzicht met artikelen over deze fabrikant. Houd daarnaast natuurlijk altijd ons laatste nieuws, onze reviews en tips & adviezen in de gaten.

Reacties (4)