Review: TP-Link Wifi-lampen (LB130, LB120 en LB110)

11 februari 2017 + 10 minuten 1 Reacties
IMG_3229

Van TP-Link ontvingen we de nieuwe LB130, LB120 en LB110 wifi-lampen. Elk model met zijn eigen unieke features. Tijd om ze eens uit te proberen.

Een eerste stap die veel mensen maken bij het creëren van een smart home is het aanschaffen van slimme verlichting. Hoewel het Hue-systeem van Philips veruit het bekendst is, zijn er natuurlijk meerdere merken die een dergelijke oplossing aanbieden. Met hun nieuwe serie smart bulbs is TP-Link daar één van. De serie, die op het moment bestaat uit vier modellen, bekijken we in deze review.

De TP-Link LB130, LB120 en LB110

Laten we beginnen met de LB130. Het is de enige multicolor lamp van TP-Link en met een prijs van €59,99 is het ook gelijk het topmodel uit de serie. De lamp heeft 800 lumen (net als de LB120 en LB110) en ondersteunt maar liefst 16 miljoen kleuren, welke bovendien traploos dimbaar zijn. Dat zorgt ervoor dat de LB130 barst van de mogelijkheden, van gezellig goudachtig licht tot een knalroze, feestachtige verlichting.

Maar stel nou dat je geen behoefte hebt aan 16 miljoen kleuren – knalgroen, fel rood en ijzig blauw zijn waarschijnlijk geen kleuren die je dagelijks gebruikt. Dan heeft TP-Link de LB120, die 20 euro minder kost dan het topmodel uit de serie: €39,99. Deze lamp is op dezelfde manier dimbaar, maar is alleen uitgerust met verschillende wittinten. Van warm gelig (2700k) tot neutraal blauwachtig (6500k) licht.

Als je zelfs niet op zoek bent naar verschillende wittinten, is de LB110 (€29,99) wellicht een optie voor jou. Deze lamp biedt alleen een warm licht, 2700k kleurtemperatuur, vergelijkbaar met een ‘normaal’ 60 Watt LED-peertje. De LB110 kan uiteraard wel gedimd worden. In dezelfde serie biedt TP-Link ook de LP100 aan. Deze is hetzelfde als de LB110, maar dan met een wat lagere helderheid; 600 tegenover 800 lumen.

TP-Link stuurt duidelijk aan op het feit dat de LB-serie te gebruiken is in combinatie met Alexa. Helaas is de digitale assistent van Amazon nog niet te gebruiken in Nederland, dus die integratie hebben we nog niet kunnen testen. Het lijkt in ieder geval een groot pluspunt, want spraakbesturing via Alexa zou betekenen dat je de app eigenlijk volledig links kan laten liggen. En al je slimme apparaten in huis via spraak besturen klinkt toch wel erg aantrekkelijk.

Snel aan de slag

Toen we de smart bulbs van TP-Link ontvingen zat er geen gebruiksaanwijzing bij. Drie doosjes met peertjes en that’s it. Even was de vraag of dat tot problemen of onduidelijkheden zou leiden, maar dat bleek niet zo te zijn. Je hoeft alleen het peertje in de fitting te draaien, de schakelaar om te zetten en de stappen in de gratis te downloaden Kasa-app te volgen. Deze app is te gebruiken op elk Android (4.1 of hoger) en iOS (iOS 8 of hoger) apparaat en bedient naast de lampen ook andere slimme producten van het merk. Denk bijvoorbeeld aan smart plugs en smart switches.

In tegenstelling tot Philips’ Hue-systeem maakt TP-Link voor hun lampen geen gebruik van een extra bridge. De bulbs zijn na het toevoegen aan de app direct aangesloten op je netwerk. Houd er dus bij het aansluiten van de lampen wel rekening mee dat je het wachtwoord van je netwerk bij de hand hebt – deze moet je bij elke lamp opnieuw invoeren. Kopiëren en plakken is gewoon mogelijk, dus dat hoeft je ook geen uren werk te kosten. Onze drie lampen waren binnen tien minuten gebruiksklaar.

Bediening via de Kasa-app

Na het installeren laten we de app open staan, want deze wordt natuurlijk ook gebruikt voor het bedienen van de lampen. In ieder geval totdat Alexa ook in Nederland te gebruiken is. Gelukkig is het gebruiken van Kasa geen straf, want de app werkt erg intuïtief en overzichtelijk. Kasa ondersteunt overigens niet de Nederlandse taal, alleen Engels is een optie. Wat ons betreft geen probleem, maar toch een puntje om te vermelden. Op het homescreen vind je een duidelijk overzicht van je geïnstalleerde apparaten en de belangrijkste (huidige) instellingen daarvan. Zo wordt bijvoorbeeld duidelijk aangegeven op welke kleur de lampen ingesteld staan, hoe fel ze staan en wanneer ze automatisch aan of uit gaan.

Scheduling

Je kunt de lampen gelukkig automatisch aan en uit laten gaan. Per lamp kun je een schema samenstellen, zo uitgebreid als je zelf wilt. Tijden dat de lamp aan gaat, bijvoorbeeld ’s ochtends vroeg. Of tijden dat de lamp zichzelf uitschakelt, als je naar je werk gaat. Qua instellingen voor het schema biedt de app je eigenlijk alles wat je nodig hebt. Je kunt aangeven welke kleur de lamp om een bepaalde tijd moet krijgen en ook dagelijks herhalen is een optie. Je hoeft dus niet elke dag hetzelfde schema opnieuw in te stellen – godzijdank.

Kleurinstellingen en helderheid kiezen

Het kiezen van een kleur (bij de LB130) of een wittint (bij de LB120) gaat vrij eenvoudig. Je krijgt een uitgebreid kleurenpalet waarbij je heel simpel kunt aangeven welke kleur of wittint je wil. Bij de LB130 zijn de wittinten en het kleurenpalet gelukkig gescheiden. Dat maakt het een stuk eenvoudiger om een enigszins neutrale kleur te vinden – zonder een vleugje rood of groen, bijvoorbeeld.

Het dimmen van de drie lampen gaat makkelijk dankzij een slider, waarmee je de helderheid tot op een procent nauwkeurig kunt instellen. Voor de neuroten onder ons. Verder vind je bij de LB120 en LB130 de ‘Circadian’ instelling. Selecteer je deze, dan kiest de lamp automatisch de juiste kleur en helderheid voor elk moment. Helemaal perfect werkt het niet – de lamp weet tenslotte niet precies hoe donker het is – maar als je geen zin hebt om continu bezig te zijn met het bijstellen is het een erg handige optie.

Scenes

Wat vrij snel opviel was het gebrek aan een ‘master switch’; een schakelaar in de app waarmee je alle lampen in een kamer tegelijk kunt uitschakelen. Maar daar heeft TP-Link wel een omslachtige oplossing voor. Je kunt namelijk verschillende presets aanmaken, die in de Kasa-app ‘scenes’ worden genoemd. Hierbij kun je per lamp de instellingen aangeven.

Zo hebben wij de ‘TV’ setting, waarbij de woonkamer- en eettafellampen beiden een licht gelig licht afgeven, gedimd tot 5 procent. Dat zorgt voor een sfeervolle kamer, zonder dat je teveel last hebt van het licht. Ga je naar bed, dan selecteer je bijvoorbeeld de ‘Bedtijd’ scene. De lampen in de woonkamer gaan dan uit, terwijl die in de slaapkamer tegelijkertijd aan springt. En zo is het dus uiteraard ook mogelijk een “Alles uit” scene te creëren, waarbij je alle lampen tegelijkertijd uit laat gaan. Zoals we zeiden: enigszins omslachtig, maar wel handig!

Verbruik

De app geeft je bovendien inzicht in het verbruik van de lampen. Naast de Schedule-knop kun je kiezen voor Usage, waar je een handig overzicht krijgt. In dit overzicht zie je hoe lang de lamp die dag aan heeft gestaan en wat hij verbruikt heeft. Swipe je naar links, dan zie je ook het gemiddelde dagelijkse verbruik van de afgelopen week en de afgelopen 30 dagen. Onderaan vind je tenslotte wat je bespaard hebt ten opzichte van een standaard 60 Watt peertje. En besparen doen we in Nederland graag, natuurlijk.

Geen verbinding?

Het vervelendste punt van dit hele systeem is dat de app (zonder duidelijke reden) af en toe volledig de verbinding met één of meerdere lampen verliest. Van het een op het andere moment kun je de lamp dan niet meer bedienen. Even wachten of de lamp resetten (drie keer uit- en aanzetten) helpt dan over het algemeen, maar je wilt (en verwacht) natuurlijk dat de lampen probleemloos werken. Geluk bij een ongeluk: de lamp blijft in de laatst gebruikte stand staan, ook als je de ‘normale’ schakelaar aan de muur of je lamp gebruikt.

Je zou kunnen denken dat de verbinding met het netwerk bij ons gewoon niet goed werkt, maar alle andere apparaten in dezelfde ruimte (o.a. een Xbox One en een Sonos-systeem) zijn ook draadloos met het netwerk verbonden en vertonen eigenlijk nooit kuren. Toch een serieus minpunt dat af en toe voor enige frustratie zorgde, dus. Hier zou eenzelfde soort systeem als Philips gebruikt, dus mét een hub of bridge, wellicht uitkomst bieden.

Smart home-ondersteuning

Als je besloten heb slimme lampen aan te schaffen is het natuurlijk belangrijk om te weten of de lampen goed samenwerken met de rest van je smart home. Daar schieten de TP-Links toch wat tekort. Dat de lampen samenwerken met Alexa is theoretisch gezien een pluspunt omdat steeds meer slimme apparaten samenwerken met de digitale assistent van Amazon. Maar deze dienst is in Nederland nog niet beschikbaar en dus heb je er op het moment weinig aan. We zullen het voor nu even houden op een investering in de toekomst – al begrepen we dat Alexa de lampen nog niet van kleur kan laten wisselen.

Daarnaast wordt op het moment alleen de eigen app, Kasa, ondersteund. Van TP-Link kregen we al wel te horen dat ondersteuning voor IFTTT en Google Home de komende maanden zal worden toegevoegd. Een mooi vooruitzicht, maar hou er rekening mee dat je (in ieder geval voorlopig) een aparte, dedicated app moet blijven gebruiken.

Conclusie

TP-Link heeft met deze slimme lampen een serie in huis die voor eigenlijk iedereen wat te bieden heeft – in welke prijsklasse je ook zoekt. De lampen geven een aangenaam licht af en de kleuren van de LB130 zijn levendiger dan je zou verwachten. Het installeren van de lampen gaat moeiteloos en ook de bediening werkt handig en intuïtief.

Tenminste, als de lampen verbonden zijn. Want daar ligt het grootste probleem van deze serie. Het is namelijk vrij vervelend om de app te moeten herstarten, een lamp te moeten resetten of een paar minuten te wachten tot je de lampen wél weer kunt bedienen. Laten we hopen dat dit door middel van een software-update snel opgelost wordt.

Hoewel de verbindingsproblemen veruit het grootste euvel zijn, zijn er nog wat andere dingen die je in overweging zou moeten nemen. Zo biedt TP-Link nog niet zoveel ondersteuning voor third party toepassingen (zoals IFTTT en Google Home) als bijvoorbeeld Philips, terwijl ze elkaar qua prijs nauwelijks ontlopen. Vind je het geen probleem om even te wachten tot deze functionaliteit wél wordt toegevoegd, dan zijn de LB130, LB120 en LB110 een prima keuze.

7.5

Beoordeling

Pluspunten
  • Handige app met veel functies
  • Aangenaam licht
  • Goede optie voor iedere prijsklasse

Minpunten
  • App verliest regelmatig verbinding met lampen

  • Niet compatibel met andere apparaten/diensten

Reacties (1)