Review: Synology RT2600ac router

20 mei 2017 8 Minuten 0 Reacties
Review- Synology RT2600ac router-2

De Synology RT2600ac is een router met alle opties die je maar kunt wensen; snel draadloos internet tot 2,53 Gbps, maar ook een gebruikersinterface die zeer gebruiksvriendelijk is.

Een perfecte basis voor een stevig thuis- of klein zakelijk netwerk.

Synology RT2600ac router

Om maar met de deur in huis te vallen: de gebruikersinterface van deze router zou je bekend voor kunnen komen. Het besturingssysteem van de Synology RT2600ac is namelijk gebaseerd op hetzelfde OS als je ook in de NASsen van dit merk aantreft. Heb je toevallig een Synology NAS staan, dan voel je je direct helemaal thuis op de router. De basis van het apparaat wordt gevormd door een 1,7 GHz dual core-processor. Een deel van de netwerktaken is gewapend met hardwareversnelling. Aan de achterkant van de router tref je 4 Gigabit-poorten en één Gigabit WAN-poort aan. Je sluit de RT2600ac via deze laatstgenoemde poort aan op het modem of de router van je provider. Aan de draadloze kant heeft Synology gekozen voor WiFi ac (802.11ac, ook de oudere standaarden a, b, g en N worden ondersteund). Uiteindelijk zijn snelheden mogelijk tot 800 Mbps op 2,4 Ghz en 1,73 Gbps op de 5 Ghz frequentieband. Combineren van beide banden levert de al genoemde maximale snelheid van 2,53 Gbps op.

Slim schakelen

Als vanzelfsprekend haal je de genoemde maximum draadloze netwerksnelheid alleen in de buurt van de router. Neemt de afstand toe of komen er betonnen vloeren en muren tussen router en je (mobiele) device te staan, dan neemt de snelheid af. Daarbij geldt dat er op een zeker moment een bepaald omslagpunt is, waarbij de signaalsterkte (en dus ook de doorvoersnelheid) van een 5 GHz signaal veel sneller afneemt dan een 2,4 GHz signaal. Lagere frequenties dragen namelijk verder, dat is een vast natuurkundig gegeven. De RT2600ac beschikt daarom over een ‘slimme detectie’. Zodra de 5 GHz-band echt te langzaam wordt, wordt volautomatisch overgeschakeld naar een 2,4 GHz-verbinding met het gekoppelde draadloze apparaat. Zo kun je jezelf zorgeloos met tablet of via WiFi verbonden smartphone door het hele huis bewegen en toch overal genieten van een optimale netwerksnelheid.

Advertentie

Router als netwerkopslag

De RT2600ac beschikt over een USB 3.0-poort. Hierop kan een externe harde schijf worden aangesloten, waarmee je ook NAS-functionaliteit aan de router toevoegt. Omdat het besturingssysteem van de router zoals gezegd op dat van de Synology NASsen is gebaseerd, kunnen apps uit die hoek ingezet worden voor bijvoorbeeld het maken van back-ups. Via de app CloudStation synchroniseer je gegevens op al je apparaten. In real-time zelfs, dus als je zowel de app op de router instelt én de bijbehorende (gratis) tool op de computer hoef je je over een goede reservekopie geen zorgen meer te maken. Ook is de extern aangesloten schijf gewoon als netwerkshare beschikbaar. Extra opslagruimte dus voor alle op het netwerk aangesloten apparaten. Omdat ook DLNA wordt ondersteund, behoort streaming van muziek en video eveneens tot de mogelijkheden. Interessant is het SD kaartslot, hiermee zorg je voor netwerkopslagcapaciteit zonder dat een externe harde schijf nodig is. Met de huidige lage prijzen van geheugenkaartjes een interessante optie. Zeker als je niet van plan bent om terabytes aan bestanden centraal te bewaren, maar bijvoorbeeld slechts een selectie aan noodzakelijke tools of een bescheiden bestandsback-up.

Printserver

Naast de USB 3.0-poort tref je op de RT2600ac ook een tweetal USB 2.0-poorten aan. Daar zijn natuurlijk eveneens harde schijven op aan te sluiten, maar de doorvoersnelheid tijdens het lezen en schrijven van bestanden ligt dan wel een heel stuk lager. Op deze poorten zijn echter ook USB-printers aan te sluiten. Daarmee maak je van iedere standaard USB-printer een netwerkprinter die vanaf elke (op het netwerk aangesloten) computer is te gebruiken. De router ondersteunt een scala aan printers en printer-emulaties, dus het moet wel heel gek lopen als je jouw printer niet aan de praat krijgt.

Mobiel internet en (of) een extra provider

Op de al genoemde USB 2.0-poorten kan ook een 3G/4G dongle aangesloten worden. Mocht je voor bijvoorbeeld de dagelijkse werkzaamheden volledig afhankelijk zijn van een internetverbinding, dan bouw je hiermee een extra back-up voor internet in. Is er onverhoopt een storing bij je provider van kabel, glasvezel of ADSL, dan schakelt de router desgewenst over naar mobiel internet en kan er gewoon verder gewerkt worden. Ook is het mogelijk om twee WAN-poorten te definiëren op deze router. Je raadt het al: eveneens bedoeld voor een secundaire internetverbinding. Misschien – al was het maar vanwege de extra abonnementskosten bij een andere provider – niet zo interessant voor thuisgebruikers. Maar wel voor bedrijven of eenpitters waarbij een niet-werkende internetverbinding simpelweg geld kost.

Controle

Zoals te verwachten beschikt een uitgebreide router als deze over eveneens uitgebreide mogelijkheden om het beestje naar je hand te zetten. Ten eerste is het voorzien in ‘verkeerscontrole’ ofwel QoS. Hiermee kun je aangeven welke netwerkactiviteiten voorrang hebben en welke minder belangrijk zijn. Stel je bent fervent downloader van torrents (uiteraard alleen de legale bestanden daarvan afkomstig). Op het moment dat er een serie stevige downloads loopt, wordt het ophalen van je mail of het surfen over internet daardoor verschrikkelijk traag. Ook het downloaden van bijvoorbeeld een Windows update kan door het volledig dichttrekken van je internetverbinding erg lang gaan duren. Door via QoS het torrent-downloadprotocol een zeer lage prioriteit te geven los je dat probleem op. Zodra de router andere internetactiviteiten detecteert, krijgen die voorrang en wordt het downloadverkeer geremd. Op dezelfde manier is aan bepaalde andere cloudactiviteiten een prioriteit toe te kennen. Wil je bijvoorbeeld verzekerd zijn van een optimale beeld- en geluidsverbinding via bijvoorbeeld Skype, dan geef je deze app voorrang.

Veilig

Om te voorkomen dat anderen op je (thuis)netwerk of router inbreken is de RT2600ac voorzien van een scala aan beveiligingsmogelijkheden. Ten eerste is er een uitgebreide firewall, waarmee het gespuis buiten de deur wordt gehouden. Ook inlogbeveiligingen zijn aanwezig, zodat bijvoorbeeld na drie keer inloggen met een fout wachtwoord een IP-adres wordt geblokkeerd. Desondanks adviseren we met klem om ook déze router – hoe goed beveiligd ook – qua gebruikersinterface niet via de cloud bereikbaar te maken. Áls een hacker een achterdeurtje ontdekt krijgt hij of zij via deze centrale spil toegang tot jouw compleet achterliggende netwerk en alle daarop aangesloten apparaten. Geen best scenario! Voor de liefhebbers geldt dat de router tevens voorzien is in uitgebreide VPN-mogelijkheden. Hiervoor installeer je via het Package Center (de appstore van de router) de daarvoor bedoelde app. Met VPN bouw je een veilige, versleutelde verbinding tussen uw (thuis)netwerk en een willekeurige verbinding vanuit de cloud op. Zo werk je ook vanaf je vakantieadres in Benidorm gewoon met al je netwerkmappen- en apparaten zoals je thuis achter het bureau zou zitten.

WiFi, de cijfertjes

Voor liefhebbers van cijfertjes zetten we de draadloze mogelijkheden van de RT2600ac even op een rijtje. Het 802.11a/b/g/n/ac-protocol in deze router maakt hoge doorvoersnelheden mogelijk. Dat is mede te danken aan MU-MIMO, een techniek waarbij meerdere gekoppelde apparaten via meerdere antennes een optimale datasnelheid voorgeschoteld krijgen. Daarnaast wordt in deze router gebruik gemaakt van ‘beam forming’. Ofwel: er wordt een gericht signaal naar een gekoppeld apparaat uitgestraald. Het zijn allemaal technieken die voor een meer stabiele en snellere draadloze netwerkverbinding moeten zorgen. Mocht je het willen, dan is WPS een mogelijkheid. Hiermee is via een druk op de knop (zowel op de router als het te koppelen apparaat) verbinding te maken zonder het invoeren van een WiFi-wachtwoord. De prijs van dit alles; 254 euro.

Geschreven door: Ronald Smit

Reacties (0)