Review: Slimme terrasverwarming met de Eurom Golden 2000 Amber Smart Rotary

16 september 2016 + 10 minuten 0 Reacties
Eurom Golden 2000 Amber Smart Rotary-3

In deze review kijken we naar één van de eerste slimme terrasverwarmers die met een app bediend kan worden; de Eurom Golden 2000 Amber Smart Rotary.

Of je het nu leuk vindt of niet, de winter komt er weer aan. De temperaturen gaan omlaag en buitenzitten is zeker in de avond geen pretje meer. Maar, met een buitenverwarming of terrasverwarming kan ook de koude winteravond in de buitenlucht doorgebracht worden. En ook die terrasverwarmers worden steeds slimmer. In deze review kijken we naar één van de eerste slimme terrasverwarmers; de Eurom Golden 2000 Amber Smart Rotary.

Wat is de Eurom Golden 2000 Amber Smart Rotary?

De Eurom Golden 2000 Amber Smart Rotary is in de basis een premium terrasverwarming voor thuis met alles dat je van een terrasverwarmer mag verwachten. De heater heeft een vermogen van maar liefst 2000 Watt en kan daarmee een oppervlakte van ongeveer 22 vierkante meter verwarmen. Daarbij is het apparaat zowel horizontaal als verticaal te draaien (vandaar de naam ‘Rotary’) en wordt er een afstandsbediening meegeleverd om de heater te bedienen. De terrasverwarming beschikt over een aluminium behuizing, kan ik zes standen voor verwarmen gezet worden, wordt met muurbeugels geleverd en weegt 2,75 kilogram.

Wat maakt deze terrasverwarming slim?

In deze review gaan we niet al te diep in op de technische onderdelen of de exacte warmteprestaties van het apparaat, we focussen ons op de smart-features. Daarbij moet wel gezegd worden dat ‘smart’ in deze productgroep nog relatief betrekkelijk is. De terrasverwarmers beginnen net aan het slimme tijdperk dus smart betekent in dit geval dat de verwarming middels een applicatie te bedienen is. Het betekent nog niet dat de heater ook te integreren is met andere smart home-producten. Het is dus vrij simpel; de Eurom Golden 2000 Amber Smart Rotary kan met een gratis app voor iOS en Android bediend worden.

Algemene indruk

Welke terrasverwarmer voor jou interessant is hangt af van vele factoren, waaronder het budget dat je hebt, de oppervlakte die je wilt verwarmen, de flexibiliteit die je wilt hebben bij montage en gebruik, het soort lamp dat je wilt gebruiken en het licht dat je in de ruimte wilt laten stralen. Wij hebben gekozen voor een terrasverwarmer met een ‘Amber’ infraroodlamp, wat inhoudt dat de lamp minder fel straalt en eigenlijk alleen een lichtgele/orange gloed verzorgt. Hierdoor krijg je naast wat warmte ook een gezellig sfeer en kleurt niet iedereen direct knalrood. Ook wordt de warmte van deze lamp niet beïnvloed door de wind die door onze overkapping kan waaien; ook met wat wind blijf je de warmte voelen. Daarbij is de heater IP65 gecertificeerd, wat inhoudt dat hij tegen spatwater en stof bestand is.

De Eurom Golden 2000 Amber Smart Rotary ziet er zeer gelikt uit, mede dankzij zijn aluminium behuizing. Het is een compact apparaat met een gewicht van nog geen drie kilo en dus is de montage ook vrij eenvoudig. Middels vier bouten schroef je de muursteun tegen de muur en je glijdt de standaard van de heater simpel tussen de muurbeugel en de muur. Een boutje of vleugelmoer zorgt ervoor dat de heater op zijn plek blijft zitten. Vervolgens is het een kwestie van de stroomkabel netjes wegwerken en je kunt aan de slag. Er zijn overigens ook accessoires beschikbaar waarmee de terrasverwarmer aan een parasol of plafond gehangen kan worden.

De bediening

Het draait ons in deze review natuurlijk vooral om de slimme mogelijkheden van de Eurom Golden 2000 Amber Smart Rotary. De heater kan bediend worden met de meegeleverde afstandsbediening maar als je klaar bent voor de ‘smart home-revolutie’ dan moet je natuurlijk de app voor iOS of Android installeren. Deze Eurom app kost je helemaal niets en laat je alle terrasverwarmers van het bedrijf (mocht je er meerdere hebben) vanuit één app bedienen.

Achterop de terrasverwarmer zien we een hele kleine antenne zitten en deze is van belang voor wanneer je de heater met de app wilt bedienen. De bluetooth-antenne zorgt immers voor de communicatie tussen je smartphone (of tablet) en de heater. De koppeling is een fluitje van een cent; start de app op, zet bluetooth op je smartphone aan, zet de heater aan (blauw lampje van bluetooth gaat branden) en laat de app naar terrasverwarmers zoeken. Eenmaal gevonden maak je een eigen wachtwoord voor de heater aan en je kunt aan de slag. Ware het niet dat we direct een melding kregen dat er een belangrijke firmware-update voor de heater klaarstond, wat altijd een goed teken is voor een slim apparaat.

De app van Eurom bestaat uit vijf hoofdonderdelen. Op de homepage (de meest linker tab) vind je een overzicht van alle heaters die gekoppeld zijn. Bij ons is dit er maar een dus dit overzicht hebben we voorlopig niet nodig. De basisbediening qua warmte is te vinden in de tweede tab. Hier kun je door te schuiven met percentages aangeven hoe hard de lamp moet stralen, en hoe warmer het dus wordt. In tegenstelling tot de normale afstandsbediening is dit traploos (geen zes stappen) en dus is de warmtestraling geheel naar eigen wens aan te passen. Ook kun je in deze tab op een heel klein icoontje naast de heater drukken om deze te laten oscilleren, oftewel naar links en rechts te laten draaien. Eenmaal gedrukt begint de heater te draaien, van helemaal naar links en helemaal naar rechts. Je kunt dit laten staan op bijvoorbeeld een feestje maar als je nog eens op de knop drukt stopt de heater op het punt waar hij dan is aangekomen. Op deze manier kun je de heater altijd richten op waar de mensen buiten zitten. Het duurde bij ons even voordat we deze knop gevonden hadden; hij is erg klein en bovendien is het niet meteen duidelijk dat het een knopje is. Daarbij hadden we graag gezien dat de heater ook verticaal te draaien was middels de app. Je kunt de heater verticaal draaien maar dat moet handmatig, na het even losdraaien van twee bouten. Die draai je vervolgens weer vast als het apparaat in de juiste hoek staat. Wellicht een idee voor de volgende generatie om dit middels de app mogelijk te maken zodat je nog vrijer en flexibeler bent.

De derde tab is een timer. Je kunt hier aangeven wanneer de Eurom Golden 2000 Amber Smart Rotary weer uitgezet mag worden. Het uitzetten zou je theoretisch gezien kunnen vergeten dus als je jezelf dit al ziet doen dan is de timer een handige functie. De vierde tab is er een die wij niet kunnen gebruiken want deze is alleen geschikt voor de Eurom Heat and Beat terrasverwarmer. Deze heater heeft als extraatje twee 3-inch speakers aan de zijden die via Bluetooth muziek kunnen weergeven, en bovendien zitten er leds achter de heater verwerkt die wat gezellige kleuren kunnen weergeven. In deze vierde tab kun je de kleuren voor deze leds bepalen.

De vijfde en laatste tab is de plek voor alle instellingen. Hier kun je het wachtwoord voor je heater wijzigen, de heater een eigen naam geven, de indicatieleds aan de voorzijde (blauw voor bluetooth) aan- of uitzetten, de signaalsterkte controleren, de firmware updaten en de heater opnieuw instellen. Er is ook een optie genaamd ‘Tilt sensitivity’ aanwezig, wat ons het idee gaf dat de heater ook verticaal automatisch zou moeten kunnen draaien, maar na wat research bleek dit de schokbeveiliging te zijn. Deze beveiliging schakelt de heater uit wanneer het een schok denkt te herkennen of/en wanneer de heater teveel kantelt, en deze optie maakt het mogelijk de gevoeligheid hiervoor aan te passen. Wij hebben de gevoeligheid laag gezet want bij meer dan 40 procent sloeg het apparaat alarm zodra we de functie voor oscilleren aanzetten, en dat terwijl de heater toch stevig vastzit.

De Eurom-app is een fraai vormgegeven applicatie, met een duidelijke structuur en een prima gebruiksgemak. Sommige opties, waaronder het oscilleren en de schokbeveiliging, mogen wat duidelijker getoond en uitgelegd worden maar over het algemeen kan iedereen hier snel mee overweg. Er is echter wel een belangrijker minpunt te vinden; je kunt de heater maar met één toestel koppelen. Wij zijn in huis met zijn tweeën en ik ben niet altijd aanwezig. Mijn vriendin zou de heater dus ook graag middels de app kunnen bedienen maar moet hiervoor per se de afstandsbediening gebruiken.

Prestaties

Qua prestaties kunnen we vrij kort zijn; de Eurom Golden 2000 Amber Smart Rotary is een krachtige terrasverwarmer die de ruimte onder onze overkapping (zo’n 18 vierkante meter) goed kan verwarmen. Binnen 3 meter van de heater is de warmte duidelijk voelbaar, ga je iets verder weg dan neemt de warmte sneller af. De heater is stevig aan de muur te hangen, eenvoudig te koppelen en zelfs wanneer het apparaat oscilleert hangt hij – ondanks een minimaal schommeleffect bij het omkeerpunt – zeer stevig.

Conclusie

Als we alles bij elkaar nemen dan moeten concluderen dat de Eurom Golden 2000 Amber Smart Rotary een goede eerste stap richting een slimme terrasverwarming is. De heater zelf is volledig uitgerust, van goede kwaliteit en presteert bovenal zeer goed. Het slimme gedeelte, de app, is fraai vormgegeven en overzichtelijk ingedeeld maar kan hier en daar wat verbeterd worden. Zo moet de functie voor oscilleren beter benadrukt worden, is de schokbeveiligingsfunctie niet helemaal duidelijk en zaait wellicht juist angst terwijl het niet nodig is, en is het jammer dat je een heater maar aan één smartphone kunt koppelen. Maar, voor een prijs van iets meer dan 300 euro heb je een volledig uitgeruste en slimme terrasverwarmer die je vanuit je luie en verwarmde stoel eenvoudig kunt bedienen.

Reacties (0)