Op het gebied van domoticasystemen is de keuze de afgelopen jaren flink uitgebreid. Niet alleen wat merken en specifieke producten betreft maar ook de manier waarop ze communiceren met elkaar. Naast Zigbee en Z-Wave wint ook WiFi steeds meer aan populariteit, met name omdat producten op basis van WiFi steeds goedkoper en compacter geproduceerd kunnen worden. Shelly is een bedrijf dat zich volledig richt op domotica op basis van WiFi en in deze review bekijken we het ecosysteem en de functionaliteit van het platform.
In deze review kijken we naar een aantal goedkope smarthome-producten van Shelly en het Shelly ecosysteem met app en smarthome-mogelijkheden.
Wat is Shelly?
Shelly is onderdeel van Allterco Robotics, een Bulgaars bedrijf dat inmiddels al even aan de weg timmert in smarthomeland. Het bedrijf richt zich volledig op slimme producten die communiceren middels WiFi en middels de Shelly Cloud-app aangestuurd en ingesteld kunnen worden. Naast de eigen app biedt Shelly de mogelijkheid alle producten middels onder meer MQTT, http-requests en een REST-api te laten werken met eigen software en systemen. De Shelly-producten zijn relatief betaalbaar maar vereisen net wat meer kennis van zaken voor installatie en gebruik dan bijvoorbeeld Philips Hue of KlikAanKlikUit.
Het assortiment van Shelly-producten is in de afgelopen maanden flink uitgebreid. Zo heeft het bedrijf diverse inbouwdimmers en schakelaars in het aanbod. Deze plaats je achter bestaande schakelaars en maken het dus mogelijk je verlichting (of andere aangesloten apparatuur) op afstand of geautomatiseerd aan te sturen. Met bepaalde Shelly relays kun je ook energie meten en weer andere modellen kunnen gebruikt worden om apparaten slim te maken. Daarnaast heeft Shelly een aantal plug-and-play-oplossingen, zoals een slimme stekker, slimme lampen en een knop waarmee verschillende producten bediend kunnen worden. Op het gebied van sensoren heeft Shelly temperatuur- en luchtvochtigheidsensoren, een watersensor, een rooksensor, een gassensor en een deur/raamsensor. Kortom, met het assortiment van Shelly zou je nagenoeg je complete huis slim kunnen maken, zonder tussenkomst van een hub.
Voor deze review hebben we gebruikgemaakt van de Shelly H&T temperatuur- en luchtvochtigheidsensor (25 euro), de Shelly 2.5 relay (25 euro), de Shelly 1PM relay (20 euro), de Shelly Dimmer 2 (22 euro), de Shelly Button 2 (22 euro) en de Shelly Door/Window sensor 2 (22 euro). We kijken in deze review vooral naar het totale ecosysteem en duiken niet in de details van de specifieke producten. Dit doen we in een vervolgreview.
Design en installatie
De meeste producten van Shelly zijn ervoor bedoeld om weg te werken, achter een schakelaar, in een meterkast, in een apparaat of achter een stopcontact. Shelly heeft er dan ook voor gezorgd dat de afmetingen zeer compact zijn waardoor de inbouwmodules zonder problemen in zowel oude als nieuwe inbouwdozen passen. Afhankelijk van het model en de toepassing die je wilt bedienen kunnen de afmetingen iets groter of kleiner zijn, maar wij hebben in een bestaand huis (jaren ’70) alle modules zonder problemen in kunnen bouwen. Zo hebben we de Dimmer 2 ingezet voor de verlichting op de slaapkamer en de Shelly 2.5 voor het bedienen van de rolluiken. Het zijn allemaal plastic inbouwmodules die niet heel spannend zijn. Ze moeten immers gewoon werken. Mocht je geen verstand van elektra hebben is het aan te raden ze door een elektricien te laten installeren. De installatie is niet heel moeilijk, maar veiligheid gaat voor alles en je moet even weten welke draden op welke inputs en outputs aangesloten moeten worden. Eenmaal aangesloten druk je de inbouwmodules in de inbouwdoos en plaats je de schakelaar of het stopcontact weer op zijn plek.
De Button 2, Door/Window sensor 2 en de H&T zijn producten die wat vaker in het zicht kunnen staan of hangen. Allen zijn ook weer volledig van plastic gemaakt en niet de meest strakke sensoren of knoppen die we ooit gezien hebben, maar gezien de lage prijzen klagen we daar niet over. De Door/Window sensor 2 is eenvoudig te plaatsen op een deurkozijn en kan direct in gebruik genomen worden. De H&T is wat lastiger te plaatsen aangezien je deze door zijn ronde vorm niet even snel ergens opplakt. De sensor is dan ook bedoeld om neer te zetten, bijvoorbeeld op een kast. De Button 2 is een eenvoudige knop die je bijvoorbeeld op je nachtkastje kunt plaatsen. Let wel dat al deze producten zonder batterijen geleverd worden. Deze moet je dus zelf nog aanschaffen.
Shelly Cloud-app
Voor alle beginnende gebruikers is de Shelly-app het startpunt. Deze gratis app voor iOS en Android laat je alle Shelly-producten koppelen en dienst als hub om de producten aan te sturen en in te stellen. Let wel dat de app vooralsnog niet in het Nederlands beschikbaar is. Je bent dus toegewezen op de engelse versie.
Om de Shelly-app te gebruiken moet je een account aanmaken. Dit zorgt er ook voor dat je de producten op afstand kunt bedienen, via de Shelly Cloud. Overigens worden alle instellingen en scenario’s lokaal, op de Shelly devices zelf opgeslagen waardoor een internetverbinding geen must is om alles te laten werken.
Shelly apparaten toevoegen
Eenmaal een account aangemaakt kun je ruimtes aan gaan maken. Via de app kies je ‘Add room’ en doorloop je de instellingen om de ruimte vorm te geven. Voor elke ruimte in huis maak je zo een sectie aan. De volgende stap is het toevoegen van Shelly-producten aan de app, via ‘Add device’. De apparaten die je aangesloten of geactiveerd hebt maken een eigen hotspot aan en worden via je telefoon gezocht. Wanneer een apparaat gevonden wordt kun je hem ‘includen’ (toevoegen) en wordt er contact gehad met de Shelly Cloud om het apparaat aan te melden. Hier kan het nogal eens fout gaan. In 50 procent van de gevallen mislukte één van deze stappen, maar de aanhouder wint. Je blijft het proces doorlopen totdat een apparaat toegevoegd is. Vervolgens moet je 30 seconden wachten en zou het apparaat bij ‘Discovered devices’ moeten verschijnen. Ook dit gebeurt soms wel en soms niet. En soms is dit venster wel tevoorschijn te toveren en soms niet. Het opnieuw opstarten van de app of het apparaat zelf werkt in veel gevallen als oplossing. Helemaal soepel gaat de installatie dus niet. Het kan hier en daar nogal frustrerend zijn om een apparaat toegevoegd te krijgen.
Maar, eenmaal zichtbaar in de app blijft alles ook zichtbaar en bereikbaar. Je voegt de apparaten aan de gewenste ruimten toe en kunt ze direct bedienen. Bij een switch kun je de knop direct aan- of uitzetten en bij een dimmer kun je direct dimmen. De status (aan/uit, temperatuur, open/dicht, etc.) is ook vanuit het homescherm van de betreffende ruimte te bekijken, inclusief (wanneer van toepassing) het energieverbruik.
Timers, schema’s en scenes
Bediening via de app is leuk, maar je wilt je huis natuurlijk slimmer maken. Elk WiFi-device van Shelly is simpel gezegd een controller en kan dus regels opslaan en uitvoeren. Je kunt via de app-instellingen aan de slag met timers, schema’s en scenes.
Een timer is een eenvoudige manier om een apparaat of lamp na een X-aantal seconden weer aan of uit te zetten. Een schema is een mogelijkheid om een apparaat of lamp op een bepaald tijdstip op een bepaalde dag in- of uit te schakelen. Je kunt ook kiezen voor zonsopgang of zonsondergang. Scenes kun je aanmaken om zaken nog verder te automatiseren. Bijvoorbeeld; wanneer het donker is (na zonsondergang) en deur gaat kopen (deursensor), zet dan lamp X aan (Dimmer 2). Er zijn tal van mogelijkheden om zelf scenes vorm te geven, maar het blijft vrij basic zonder de mogelijkheid variabelen te gebruiken.
Shelly Cloud homescreen
Het homescherm van de Shelly-app geeft een overzicht van alle ruimten, met een extra tab voor groepen en een voor scenes. Klik je op een ruimte dan zie je de apparaten van die betreffende ruimte en ook weer tabs voor groepen in die ruimte en scenes in die ruimte. Vanuit de scenes-tab kun je door een scene aan te klikken en op het play-icoontje te tikken een scene handmatig activeren. Een manier om even snel een scene te starten vanuit het homescherm ontbreekt. Wat ook even wennen is, is de manier waarop je zaken aanpast. Dit doe je door naar het uitklapmenu te gaan en op het potloodje te tikken. Let wel dat je dan alleen zaken kunt aanpassen die op dat moment in het scherm te zien zijn. Wil je de ruimtes aanpassen dan moet je dit dus doen vanuit het homescherm.
Instellingen en settings
Waar het nog wat onoverzichtelijker en lastiger wordt zijn de instellingen per apparaat. Er zijn er zoveel dat je als beginnende gebruiker even goed moet zoeken wat je nu eigenlijk nodig hebt. Een handleiding voor de app ontbreekt dus lees vooral fora en gebruik Google. Een aantal belangrijke zaken lichten we uit.
Allereerst het homescherm van elk apparaat. hier vind je de data die je meteen de status laten zien. Afhankelijk van het soort apparaat is dit bijvoorbeeld het stroomverbruik, dimniveau, luchtvochtigheid, temperatuur en de status van open of dicht. Middels handige grafieken wordt data als stroomverbruik en temperatuur getoond. Ook de batterijstatus zie je in dit scherm terug. Onderin het homescherm krijg je toegang tot alle instellingen. Ook weer afhankelijk van het apparaat zijn dit de sensorinstellingen, timer, weekly schedule, night mode, applicatie-instellingen, internet/veiligheid instellingen, de Actions en de algemene instellingen.
Bij de sensorinstellingen kun je de sensoren kalibreren en aangeven wat de verandering moet zijn per sensor voordat er een update gegeven wordt. Ook kun je bepaalde sensoren uitschakelen indien gewenst. De applicatie-instellingen geven je onder andere de mogelijkheid events van het apparaat uit te sluiten van het log of apparaten uit te sluiten van het totale stroomgebruik. In de internet/veiligheid instellingen kun je elk apparaat een vast ip-adres geven (aan te raden!) en kun je elk apparaat een WiFi Access Point maken. Bij de Actions kun je updates via http laten versturen, bijvoorbeeld naar een eigen domoticasysteem. De algemene instellingen geven toegang tot firmware-updates, een reset en de informatie over het apparaat. Daarnaast kun je hier voor dimmers/switches onder meer opties voor kalibratie, warm-up, het soort knop (pulsdrukker bijvoorbeeld) en de standaard startmodus vinden. Voor actoren heb je daarnaast instellingen voor timers, schema’s en een nachtmodus. Het zijn dus een hoop instellingen, waarvan je de meeste als beginnende gebruiker niet zult aanpassen. Voor die beginnende gebruikers zou een eenvoudige handleiding wel een welkome toevoeging zijn.
Gebruiksgemak
Hoewel Shelly betaalbare producten heeft die in nagenoeg alle behoeften van een slim huis kunnen voorzien is het voor de beginnende gebruiker toch een wat lastig en soms frustrerend systeem. De user interface is op bepaalde plekken niet logisch, sommige opties zijn lastig te vinden, de installatie verloopt vaak niet vlekkeloos en de grote hoeveelheid geavanceerde opties kunnen al snel beangstigend zijn. Het aanmaken van een vast IP-adres kan voor sommige gebruikers al een uitdaging zijn. Mede hierdoor is Shelly voornamelijk gericht op de doe-het-zelvers met tenminste een basiskennis van domotica en netwerken.
Kwaliteit
Hoewel we in deze review niet in de details en mogelijkheden van elk Shelly-product duiken moet wel gezegd worden dat het met de kwaliteit van de producten prima gesteld is. De Dimmer 2 schakelt en dimt lichten soepel en snel, maar houd er rekening mee dat je mogelijk een bypass nodig hebt, afhankelijk van het wattage van de lampen en/of de gebruikte trafo. Gebruik je die niet dan kunnen lampen gaan flikkeren of niet juist dimmen. In vergelijking met andere dimmers die we hebben gemonteerd, waaronder de Fibaro Dimmer 2 en Qubino Mini Dimmer, valt op dat de Shelly Dimmer 2 wat gevoeliger is voor verschillende soorten lampen en dus eerder problemen heeft met dimmen of flikkeren. Navraag bij Shelly resulteert in het antwoord dat dit inderdaad kan kloppen maar dat de Shelly Dimmer dan ook een stuk goedkoper is. De Shelly 2.5 zorgt ervoor dat de rolluiken soepel openen en sluiten, of op een specifieke stand gezet kunnen worden. De draadloze apparaten, waaronder de Shelly Button en Shelly Door/Window sensor reageren snel op veranderingen/input maar kunnen soms wat instabiel zijn door een slechte of wegvallende WiFi-verbinding. Natuurlijk is dat laatste deels afhankelijk van de kwaliteit van je WiFi-netwerk.
Smarthome-integratie en geavanceerde opties
Aan smarhome-integraties geen gebrek met Shelly. Het bedrijf maakt nagenoeg alles mogelijk. Voor de geoefende gebruikers met eigen domoticasystemen (denk aan Home Assistant) is er de mogelijkheid om via de Rest-API of http-requests te communiceren. Ook kun je Shelly koppelen met MQTT. Voor diegenen die alles middels spraak willen bedienen is er ondersteuning voor Google Home en Amazon Alexa. Google Home hebben we binnen 1 minuut geactiveerd door Shelly Cloud toe te voegen en in te loggen met je registratiegegevens. Vervolgens kun je middels spraakcommando’s apparaten, lampen en groepen bedienen. Tot slot is er de mogelijkheid om Shelly-producten middels een dedicated app toe te voegen aan de Homey smarthomehub.
Conclusie - Shelly Cloud
Shelly is een relatief nieuwe speler in de smarthomemarkt, maar dat houdt het bedrijf niet tegen om er vol in te gaan met een zeer compleet assortiment. De Shelly-producten zijn van prima kwaliteit, kosten een stuk minder dan vergelijkbare producten die gebruikmaken van andere protocollen, zijn flexibel in te zetten, zijn ideaal voor de doe-het-zelver en kunnen zonder hub worden gebruikt. Daar staat wel tegenover dat het qua installatie- en gebruiksgemak niet het beste systeem op de markt is. Dit kan je als gebruiker wat frustreren. Het aantal geavanceerde opties zonder duidelijke uitleg kan je laten duizelen, maar aan de andere kant ontbreekt het weer aan geavanceerde opties om bijvoorbeeld met variabelen te automatiseren. Daarnaast is de verbinding door het gebruik van WiFi niet altijd even stabiel en schrijven we de kwaliteit en betrouwbaarheid van de heel wat duurdere Zigbee- en Z-Wave-producten ietwat hoger aan. Maar, die moeten dan ook met een hub gekoppeld worden en zijn op zichzelf niet zo slim als een Shelly-product. Met de smarthome-integratie van Shelly is het zeer goed gesteld. Zowel de Google Home-fan als de doe-het-zelver met een eigen domoticasysteem kan zijn hart ermee ophalen. Kortom, ben je op zoek naar betaalbare producten waarmee je alles in huis snel een stuk slimmer kunt maken zonder het gebruik van een hub? En ben je niet vies van wat Googlen en zelf uitzoeken? Dan is Shelly een prima keuze.
Beoordeling
Shelly ecosysteem
- Goedkoop
- Veel keus
- Actieve community en support
- Prima kwaliteit
- Geen hub nodig
- Goede smarthome-integratie
- WiFi-verbinding is soms instabiel
- Iets minder betrouwbaar dan Zigbee/Z-wave producten
- Geen batterijen meegeleverd
- Niet heel gebruiksvriendelijk en soms frustrerend
Beoordeling Shelly ecosysteem
De Shelly-producten zijn van prima kwaliteit, kosten een stuk minder dan vergelijkbare producten die gebruikmaken van andere protocollen, zijn flexibel in te zetten, zijn ideaal voor de doe-het-zelver en kunnen zonder hub worden gebruikt. Daar staat wel tegenover dat het qua installatie- en gebruiksgemak niet het beste systeem op de markt is. Het aantal geavanceerde opties zonder duidelijke uitleg kan je laten duizelen, maar aan de andere kant ontbreekt het weer aan geavanceerde opties om bijvoorbeeld met variabelen te automatiseren. Daarnaast is de verbinding door het gebruik van WiFi niet altijd even stabiel en schrijven we de kwaliteit en betrouwbaarheid van de heel wat duurdere Zigbee- en Z-Wave-producten ietwat hoger aan. Maar, die moeten dan ook met een hub gekoppeld worden en zijn op zichzelf niet zo slim als een Shelly-product. Met de smarthome-integratie van Shelly is het zeer goed gesteld. Zowel de Google Home-fan als de doe-het-zelver met een eigen domoticasysteem kan zijn hart ermee ophalen. Kortom, ben je op zoek naar betaalbare producten waarmee je alles in huis snel een stuk slimmer kunt maken zonder het gebruik van een hub? En ben je niet vies van wat Googlen en zelf uitzoeken? Dan is Shelly een prima keuze.
Reacties (0)