Onlangs lanceerde Nespresso een nieuw koffiezetapparaat in Nederland, nadat het eerder in onder meer de VS te koop was: de Nespresso Vertuo.
De Nespresso Vertuo
Nadat Nespresso de nieuwe Nespresso Vertuo eerder al in onder meer Noord-Amerika en Australië gelanceerd had, is het nu de beurt aan Nederland. Het grote koffiezetapparaat is nu te koop in Nederland en doet een aantal dingen anders dan je gewend bent van de fabrikant. De Vertuo is namelijk in staat veel grotere koppen koffie te maken dan de reguliere apparaten van het bedrijf. Je kunt nog steeds de oude, vertrouwde espresso klaarmaken, maar dit keer ben je tevens in staat koffiemokken tot 414 milliliter te vullen.
Voor dit apparaat heeft Nespresso 29 verschillende capsules in vijf verschillende formaten uitgebracht. Het overzicht:
Vijf formaten: Alto (414 ml), Mug (230 ml), Gran Lungo (150 ml), Double Espresso (80 ml) en Espresso (40 ml)
29 nieuwe koffiecapsules:
Twee blends voor het formaat Alto
Vijftien blends voor het formaat Mug
Vijf blends voor het formaat Gran Lungo
Drie blends voor het formaat Double Espresso
Vier blends voor het formaat Espresso
Het is niet mogelijk de kleinere capsules in de nieuwe Nespresso Vertuo te gebruiken. Mocht je dus een ouder apparaat hebben staan en wil je ook de oudere capsules blijven gebruiken, dan moet je dus twee koffiezetapparaten blijven gebruiken. Of je dat lastig vindt, hangt helemaal af van je eigen voorkeur en aanrechtruimte. Ondergetekende heeft niet het grootste aanrecht, maar vindt het ook niet ontzettend storend dat er nu twee koffiezetapparaten in de keuken staan. Met twee apparaten heb je ook twee keer zoveel opties.
Als je de Nespresso Vertuo gebruikt dan begrijp je ook meteen waarom alleen de nieuwe capsules werken. Er is namelijk een nieuw systeem aanwezig, dat Nespresso Centrifusion-technologie noemt. Het apparaat druk in het midden van de capsule een opening waar de koffie uitkomt. Aan de buitenrand worden eveneens achttien kleinere gaten gemaakt, die zorgen voor de crema. De machine draait de capsule rond met zevenduizend toeren per minuut. Dat is dus heel anders als je dat vergelijkt met hoe de oudere machines werken.
Barcode op de capsule
Bovendien is het zo dat die capsules zijn voorzien van een speciale barcode. Daardoor weet de Nespresso Vertuo welke soort koffie je wil. Die barcode bevat informatie over de manier het kopje koffie gezet wordt. De instellingen van het apparaat worden automatisch aangepast op basis van die barcode, waardoor je dus zelf helemaal niets hoeft in te stellen. Zo bepaalt het apparaat zelf hoeveel water er nodig is, bijvoorbeeld. Dat is ook een aspect dat we eerder zagen bij de O by Nespresso, maar in dit geval zijn we er wel over te spreken.
Het probleem met de O by Nespresso was dat je bijvoorbeeld heel veel moeite moest doen voor een normale kop koffie. Je moest instellingen aanpassen in de rommelige app of je moest door heel wat menu’s scrollen om de optie lungo te vinden. De machine maakte van vrijwel alle cupjes een espresso, terwijl je soms gewoon even wat meer koffie wil. Dat probleem heeft de nieuwe Nespresso niet, omdat je dit keer grotere koppen koffie zet. Daarmee elimineert het bedrijf dus een vervelend obstakel, en komt het gemak echt goed tot z’n recht.
Gemak dient de mens
En bij de Nespresso Vertuo kunnen we ons voorstellen dat gemak een belangrijke factor is. Daar waar we bij de O veel tijd kwijt waren voor het zetten van een bak koffie die, zonder de hoepels te springen, tegenviel, komen we hier een heel simpel proces tegen. Neem bijvoorbeeld de installatie: die wijkt niet af van andere, domme koffiezetapparaten. Je vult de bak, bij ons goed voor 1,7 liter, met water, stopt de stekker in het stopcontact en stop de grotere cup in de machine. Je drukt op de enige knop bovenop en de koffie wordt gezet.
Dat is echt alles. Je hebt geen gedoe met wifi of bluetooth, hoeft niet op een connectie te wachten, er is geen menu waar je doorheen moet, je hebt niets te maken met apps — kortom: je zet hem neer en zet je koffie. Het apparaat is voorzien van één knop en dat is de knop waarmee je de koffie zet. Toegankelijker kan niet. Voorop zit overigens een soort hendel waarmee je hem activeert. Door een keer aan de onderkant te duwen, gaat de Vertuo aan. Door nog een keertje te duwen (zachtjes hoor), gaat de klep omhoog om het cupje in de machine te plaatsen.
Zit er op dat moment al een cup in, dan wordt die netjes naar achteren geduwd door een mechanisme. Het ziet er allemaal heel slick uit en het werkt zoals geadverteerd. Bovendien – en dit is niet geheel onbelangrijk – maakt het apparaat niet ontzettend veel lawaai. Natuurlijk hoor je hem wel draaien tijdens het koffiezetten, maar het is niet storend. De snelheid waarmee de Nespresso Vertuo koffie zet is vergelijkbaar met andere apparaten, maar als je een Nespresso met kleinere cups gewend bent kan het voor je gevoel wat langer duren.
Koffie, cups en smaken
Is dat laatste een groot probleem? Niet echt. Als je dit apparaat in huis haalt, dan doe je dat omdat je lekkere, grote koppen koffie wil drinken. En aangezien er dus over het algemeen meer water doorheen gaat, ben je meer tijd kwijt aan het zetten van dat bakkie. Dat is het belangrijkste verschil tussen de Original- en Vertuo-cups. Een ander verschil zijn de nieuwe smaken die exclusief bij dit apparaat horen. We hebben een groot assortiment aan smaken geprobeerd inmiddels, maar nog niet allemaal. En de meeste smaken zijn echt heel lekker.
Een deel van het assortiment van beide machines komt overeen, maar met de Nespresso Vertuo kun je een groot aantal nieuwe smaken uitproberen. En dat is fijn, aangezien de Vertuo dan meer wordt dan een “koffiezetapparaat voor erbij”. De kans is groot dat je, net als hier, twee koffiezetapparaat op het aanrecht hebt staan: eentje voor de kleine cups en eentje voor de grote cups. Je hebt waarschijnlijk niet altijd de behoefte aan een espresso of een gran lungo en dan is de normale lungo bijvoorbeeld een prima optie voor er tussenin.
Maar dat is echt allemaal heel persoonlijk. Het is ook maar net wat je wil en belangrijk vindt. Het is belangrijk om te weten dat je nu de optie het een grote kop koffie te zetten, zonder meerdere cupjes te hoeven gebruiken. En je behoudt die Nespresso-smaak, dat is voor veel mensen ook een ding. De prijzen van de nieuwe cups variëren van 45 tot 70 cent en zijn daarmee dus gemiddeld duurder dan de oude cups. Maar omdat de meeste koppen koffie dus groter zijn, gebruik je dagelijks waarschijnlijk minder cups dan bij zo’n ouder apparaat.
Maar ook hier geldt: dat is afhankelijk van persoonlijke en externe factoren. Misschien dronk je wel vier kleinere koppen koffie op een dag, voor ongeveer 45 tot 50 cent per stuk. Dat komt dan uit op 1,80 tot twee euro per dag. In de nieuwe situatie heb je wellicht genoeg aan twee koppen koffie van 414 millimeter, die per stuk 70 cent kosten. Dan kom je uit op 1,40 euro per dag. Echter, als je visite hebt, dan kan het wel een dure bedoening worden. Het kan dus voordeliger uitpakken voor je, maar dat is dus geheel afhankelijk van het gebruik.
Design en grootte
Het oog wil ook wat. Aangezien zo’n koffiezetapparaat waarschijnlijk standaard op je aanrecht staat, is het wel belangrijk dat het er tof uitziet. En we gaan er niet over liegen: de Nespresso Vertuo is een gigantisch apparaat. Hier staat de machine in een kleinere keuken, waardoor die echt veel ruimte inneemt. Bij jou kan die ervaring anders zijn. Desondanks is het niet storend. Het apparaat is strak en stijlvol en niet heel veel langer dan de Krups die ernaast staat. Hij is wel veel hoger, maar dat is niet het allergrootste probleem in een keuken.
Wat echter veel meer ruimte in beslag neemt nu, is de watertank achterop. Ons model heeft ruimte voor 1,7 liter aan water. Je kunt die tank gelukkig lichtelijk draaien, waardoor die ook een beetje schuin van het apparaat kan staan. Mogelijk kun je machine daardoor ietwat naar achteren duwen op je aanrecht. Daarnaast steekt het lekbakje iets verder uit dan je wellicht gewend bent. Maar dat is natuurlijk niet geheel zonder reden: aangezien je grotere koppen koffie kunt zetten, is er ook ruimte nodig voor grote koppen waar die koffie in kan.
Conclusie
Bij koffie en de apparaten waarmee je de koffie zet, is het belangrijk dat er opties zijn. Iedereen vindt z’n koffie op een andere manier lekker, dus is het goed om te zien dat Nespresso nu ook in Nederland een ander model aanbiedt waarmee je grotere koppen zet en dezelfde Nespresso-smaak kunt krijgen. Eén van de meest belangrijke aspecten is dat de Nespresso Vertuo heel toegankelijk is en dat je binnen no-time met een grote mok koffie op de bank zit. Bovendien hoef je zelf niets in te stellen en wordt alles geregeld met een druk op de knop.
Natuurlijk had het fijn geweest als Nespresso het apparaat voorzien had van een wifi-chip, waarmee je hem kon laten opnemen in een serie smarthomeschakelingen die in de ochtend automatisch geactiveerd worden. Wanneer je bijvoorbeeld de goedemorgenroutine zou activeren: lampen aan, gordijnen open, radio aan, koffiezetapparaat aan, et cetera. Op die manier is de machine dus niet slim, maar wel op z’n eigen manier met de barcode op de cupjes. Het staat de Vertuo in elk geval niet in de weg een heel mooi en fijn koffiezetapparaat te zijn.
8.5
Beoordeling Nespresso Vertuo
Pluspunten
Grotere bakken koffie
Smaak blijft behouden
Geen goede met instellingen en apps
Minpunten
Geen smarthomemogelijkheden
Cupjes zijn per stuk gemiddeld duurder
Groter dan oudere apparaten
Beoordeling Nespresso Vertuo
Bij koffie en de apparaten waarmee je de koffie zet, is het belangrijk dat er opties zijn. Iedereen vindt z'n koffie op een andere manier lekker, dus is het goed om te zien dat Nespresso nu ook in Nederland een ander model aanbiedt waarmee je grotere koppen zet en dezelfde Nespresso-smaak kunt krijgen. Eén van de meest belangrijke aspecten is dat de Nespresso Vertuo heel toegankelijk is en dat je binnen no-time met een grote mok koffie op de bank zit. Bovendien hoef je zelf niets in te stellen en wordt alles geregeld met een druk op de knop.
Reacties (0)