Smarthome Beoordeling 8.5

Review: Neato Botvac D5 Connected robotstofzuiger

08 januari 2017 + 10 minuten 3 Reacties
neato-botvac-d5-connected-review-totaal

In deze review kijken we naar de Neato Botvac D5 Connected, een slimme robotstofzuiger die zelf je gehele huis zuigt en met een app bediend kan worden.

Sinds kort kunnen we in Nederland naar de winkel voor de slimme robotstofzuigers van Neato. Het bedrijf brengt onder meer de Botvac D5 Connected naar Nederland en in deze review nemen we de slimme stofzuiger onder de loep.

Wat is de Neato Botvac D5 Connected robotstofzuiger?

Neato Robotics maakt het met zijn robotstofzuigers mogelijk om niet langer zelf te hoeven stofzuigen. Het bedrijf heeft eind vorig jaar de Neato Botvac D3 Connected en de Neato Botvac D5 Connected in Nederland op de markt gebracht. Beide modellen voorzien van een wifi-verbinding, maar de Botvac D5 Connected heeft meer functies, waaronder een batterij met grotere capaciteit en extra voordelen via de Neato-app, zoals een dashboard met schoonmaakstatistieken, een ‘Find Me’-functie en bediening op afstand.

Alle Neato robotstofzuigers maken gebruik van LaserSmart-technologie, die laserscanning, continue kameranalyse en realtime objectdetectie combineert om een zo effectief mogelijke schoonmaakroute uit te stippelen. Dit houdt in dat de stofzuiger zijn navigatie verandert zodra er een nieuw obstakel op zijn pad verschijnt. De robot navigeert ook in het donker, kan zich van kamer naar kamer verplaatsen en weet wanneer hij moet terugkeren naar het oplaadstation. Wanneer de robot is opgeladen, gaat hij automatisch terug naar waar hij gebleven was. Dankzij het D-vormige ontwerp en de CornerClever-technologie kan de robot bij ieder hoekje en beweegt hij op systematische wijze vlak langs plinten, om ieder beetje vuil en stof te verwijderen.

Advertentie

Daarbij beschikt de Botvac D5 Connected over een Ultra Performance filter, wat volgens het bedrijf voor schonere vloeren én betere filtering van de lucht zorgt. Met name voor mensen met allergieën is dit een interessante feature. De stofzuiger gaat gemiddeld dan zo’n twee tot drie cycles mee voordat hij weer aan de lader moet. De Neato Botvac D5 Connected  kan in Nederland gekocht worden voor een prijs van 649 euro.

Design en installatie

De Botvac D5 Connected is een chique maar simpel ogende robotstofzuiger. We zien maar weinig toeters en bellen op het apparaat terug. Er is een start-knop, een batterij-indicator en een info-led aanwezig voor de bediening, en bovenop zien we de Botvision laser terug. Door de half ronde vorm met rechthoekige voorzijde kan de stofzuiger langs muren en plinten gaan, zonder stukjes te missen. Het geheel is voornamelijk van plastic gemaakt, zo ook de bumper en wieltjes. Onderop de stofzuiger zien we twee wielen, een grote borstel over de gehele breedte en een borstel voor de zijkant terug.

Het apparaat is iets minder dan 34 centimeter lang, iets minder dan 32 centimeter breed en 10 centimeter hoog. De stofzuiger weegt 3,4 kilogram en is daardoor eenvoudig van de ene naar de andere ruimte te verplaatsen. Het laadstation is ook zwart afgewerkt, gemaakt van plastic en moet op de grond geplaatst worden zodat de stofzuiger er zelf tegenaan kan rijden om contact te maken. De stroomkabel is wat aan de korte kant dus een plekje voor het apparaat in de buurt van een stopcontact is gewenst. Kies echter geen te klein hoekje want de stofzuiger moet zichzelf in de lader kunnen manoeuvreren. Neato levert daarnaast een extra filter mee en een borsteltje om de stofzuiger schoon te maken. Ook wordt er een metalen strip meegeleverd die je kunt gebruiken om bepaalde delen van de ruimte af te schermen voor de robotstofzuiger. Je kunt de strip zelf op maat knippen en plaatsen wanneer de stofzuiger zijn werk moet doen.

De installatie van de Botvac D5 Connected is een fluitje van een cent. Je downloadt de applicatie van Neato (gratis voor Android en iOS), registreert je account en laat naar de stofzuiger zoeken middels een druk op de knop van het apparaat. Eenmaal gevonden wordt de stofzuiger met je netwerk gekoppeld en kun je diverse instellingen aanpassen. Zo kun je de stofzuiger onder meer een naam geven. Het in gebruik nemen van de stofzuiger kan via de knop op de stofzuiger zelf of via de start-knop in de app.

App

De app van Neato is een strak uitziende en goed werkende app, en de werking is tegelijkertijd zeer eenvoudig. Het startscherm van de app laat je direct zien welke robotstofzuigers gekoppeld zijn, welke naam ze dragen en wat de status van de accu is. De app is wel in het engels, waardoor je bijvoorbeeld ‘Ready to clean’ ziet staan zodra de accu volgeladen is.

Via het startscherm kun je bij elke stofzuiger (in dit geval één) vier menu’s openen. Het eerste menu geeft de instellingen weer. Hier kun je de naam van de stofzuiger veranderen, de WiFi-settings weergeven en de notificaties instellen. De app geeft notificaties wanneer het stofbak geleegd moet worden, wanneer het filter vervangen moet worden en wanneer de borstel(s) vervangen moet worden. Je kunt zelf binnen een bepaalde marge aangeven wanneer deze notificaties getoond moeten worden. Overigens geeft de app ook notificaties wanneer de stofzuiger vastzit, leeg is of klaar is met poetsen.

Het tweede menu is het schema, oftewel ‘schedule’. Hier kun je een schema aanmaken door een vaste tijd in te voeren en deze te koppelen aan specifieke dagen in de week. De Botvac D5 Connected zal vervolgens precies op het gekozen tijdstip en de gekozen dag zijn rondje door de ruimte maken. Het derde icoontje geeft je informatie over de technische gegevens van de stofzuiger, waaronder het aantal keer dat de stofzuiger opgeladen is. In dit menu kun je ook de ‘Find me’ knop indrukken waarna de stofzuiger een signaal zal geven en eenvoudig terug te vinden is. Dit is dus alleen interessant als hij vastzit onder een bank bijvoorbeeld.

Het laatste menu geeft de statistieken van het schoonmaken weer. Hier zien je het aantal minuten dat de stofzuiger per dag (en soms per keer, per dag) bezig is geweest en hoeveel vierkante meter er schoongemaakt is. In ons geval zien we op 2 januari een tijd van 32 minuten en een oppervlakte van 29 vierkante meter staan. Onderaan in het venster zie je het totaal aantal schoongemaakte vierkante meter en het totaal aantal uren en minuten dat het apparaat schoongemaakt heeft.

Voor de bediening kun je vanuit het startscherm direct op het icoontje van de stofzuiger drukken. Vervolgens kom je in een venster met een grote startknop. Druk hierop en de robot laat los van de lader, scant zijn omgeving en gaat van start. Druk op pauze om even te stoppen en druk vervolgens weer op start of stop om door te gaan of definitief te stoppen. Mocht de stofzuiger op het moment van pauzeren/stoppen weten waar hij is dan wordt de knop voor ‘dock’ zwart en kun je hem zelf naar het laadstation laten terugkeren. Onderaan het venster kun je een extra optie tevoorschijn toveren, genaamd ‘Extra care’. Hiermee zal de robot de ruimte tweemaal schoonmaken. Rechts bovenin het venster heb je de spot cleaning-optie, waarmee je de stofzuiger met zijn bumper richting een flink vervuild deel van de ruimte zet (bijvoorbeeld een gebroken pak suiker). Wanneer de spot cleaning-tab geactiveerd is en je drukt op start, dan zal de stofzuiger een oppervlak van ongeveer 2 bij 2 meter voor zich uitgebreid schoonmaken om vervolgens weer naar de startpositie terug te keren.

Advertentie

Overigens is er ook ondersteuning voor smartwatches, waarmee je direct de status van de stofzuiger kunt bekijken en hem aan het werk kunt zetten.

Gebruik

Zoals je wellicht uit bovenstaande hebt kunnen opmaken is het gebruik van de Botvac D5 Connected vrij eenvoudig. Eigenlijk is het enige dat je moet doen controleren of de stofzuiger zijn taken goed uitvoert en niet vast komt te zitten. Je kunt de stofzuiger via een druk op de knop op het apparaat zelf starten (twee keer drukken is een spot cleaning) of simpelweg via de applicatie. Vervolgens doet de stofzuiger zijn werk en keert hij (als het goed is) terug naar het laadstation. Maar, toch zijn er een aantal belangrijke zaken te melden over het gebruik.

Over het algemeen zuigt de Botvac D5 Connected zeer goed. We hebben de stofzuiger in de woonkamer, gang en keuken (aangesloten) laten zuigen en eigenlijk geen stukjes kunnen ontdekken die niet goed schoongemaakt zijn. De Botvac D5 Connected pakt alle soorten vuiligheid goed mee, waaronder ook haren van zowel mens als huisdier. Dankzij het draaiende borsteltje aan de zijkant worden lage plinten, randen en hoeken ook prima meegenomen. Echter, de stofzuiger kan simpelweg niet overal bij, mede door zijn formaat maar ook door de opstelling van diverse meubels. Net dat ene hoekje tussen de kast en de muur, dat stukje tussen de stoelen en de tafel of onder dat kleine salontafeltje bijvoorbeeld. Dit zijn plekken waar de slimme stofzuiger simpelweg niet bij kan dus het is aan te raden om de zoveel tijd ook zelf de lastige plekken nog even langs te lopen met een stofzuiger.

Dat de stofzuiger zijn werk goed doet bleek wel nadat we hem aangezet hadden, een dag nadat we zelf de ruimte schoongemaakt hadden. Na terugkomst bij de lader zat het stofbakje helemaal vol, en dat betekent dus dat er nog genoeg schoon te maken viel. Met name doordat de stofzuiger heel eenvoudig onder bank (met minimaal 10 centimeter ruimte in de hoogte) schoon kan maken en ook onder een kast kan rijden zorgt ervoor dat er vaak beter gezogen wordt dan je zelf zou (kunnen) doen. De stofzuiger doet er echter ook wel een stuk langer over. Waar wijzelf de ruimte binnen 10 minuten gezogen hebben, doet de Botvac D5 Connected er ruim een half uur over. Na ongeveer drie schoonmaakbeurten is het tijd voor een tripje naar de lader, maar dat is op papier zo want in werkelijkheid zal de stofzuiger na elke ronde terugkeren naar de lader en zul je dus niet snel met een lege accu te maken krijgen. Dat terugkeren naar de lader is overigens iets dat soms wel, en soms niet kan. Zodra de stofzuiger zijn schoonmaakronde heeft afgerond herkent hij zijn positie en keert hij terug. Echter, als je de stofzuiger tijdens het schoonmaken stopt weet hij niet altijd waar in de ruimte hij zich bevindt. Daarom is de optie ‘dock’ soms wel en soms niet beschikbaar. Als deze niet beschikbaar is zul je het apparaat zelf naar zijn lader moeten brengen. Daarbij is de stofzuiger niet de meest stille variant die we ooit gehoord hebben. Qua geluid doet dit model weinig onder voor een volwaardige (domme) stofzuiger en dus even laten zuigen wanneer je tv kijkt is er dus niet bij.

De Botvac D5 Connected maakt gebruik van laser die de ruimte in kaart brengen maar dat is niet de enige manier waarop de stofzuiger zich een weg door de ruimte baant. Aan de voorzijde is namelijk een bumper geplaatst waarachter zich sensoren bevinden. Zodra de bumper iets aanraakt schrikt de stofzuiger terug en weet hij dat er iets voor zijn neus staat dat door de lasers niet waar te nemen is. Muren, deuren en grotere objecten worden eenvoudig door de lasers gezien maar een stoelpoot, tafelpoot en andere kleinere of smallere objecten worden in de meeste gevallen niet direct gezien. Dat is echter geen probleem want met een paar minimale stootjes weet de stofzuiger dat hij om iets heen of langs iets af moet. Die stootbumper is van plastic en het duwtje dat de stofzuiger objecten als een stoelpoot geeft is niet heel hard maar toch hadden we graag gezien dat dit een soort schuim was. Het gevoel dat iets (een stoel, een tafel, etc.) zou kunnen beschadigen moet weggenomen worden en een bumper van zacht schuim zou dit gevoel in onze optiek sneller wegnemen. De vrouw des huizes was immers na het zien van deze ‘duwtjes’ nogal bezorgd dat de stoelpoten beschadigd kunnen worden. De stofzuiger rijdt er soms een paar keer tegenaan om te bepalen wat hij nu precies voor zich heeft dus die angst voor krassen of andere beschadigingen kunnen we wel begrijpen. Wij hebben er nu in ieder geval voor gekozen de stoelen op tafel te zetten (misschien sowieso beter) maar dat is bij andere lastige objecten natuurlijk niet mogelijk.

Er wordt bij elke ronde een virtuele map aangemaakt (welke je overigens niet in de app kunt zien maar hij is er wel) waardoor de robotstofzuiger precies weet waar hij geweest is en wat hij nog moet doen. De stofzuiger loopt eerst de randen van de ruimte af, zodat hij een omtrek kan maken en daarbinnen in banen de ruimte kan zuigen. Deze virtuele map wordt overigens niet opgeslagen, en dat heeft zijn voordelen en nadelen. Het voordeel hiervan is dat je de stofzuiger zonder problemen in een andere ruimte kunt zetten, zonder dat hij verward raakt. Het nadeel is dat de stofzuiger elke keer de ruimte opnieuw moet analyseren en bekijken. Overigens kan het apparaat ook eenvoudig andere ruimten die aangesloten zitten op de hoofdruimte zuigen. Zet een deur open en de robot zal de opening zien, en de aangrensde ruimte schoonmaken. Hij pakt zelfs relatief eenvoudig drempels mee, van maximaal een centimeter of anderhalf hoog.

Het kan soms gebeuren dat het apparaat op die drempel blijft steken. Als hij na wat pogingen om zichzelf los te wringen er niet uitkomt, krijg je een berichtje dat je vriend vastzit. Druk op de Find Me-knop als je thuiskomt (mocht je weg zijn) en de robot zal middels een signaal aangeven waar hij zit. Dit vastzitten kan overigens ook elders gebeuren. We hebben het niet vaak meegemaakt in een maand, maar de stofzuiger is éénmaal op de drempel blijven steken, is éénmaal onder een kleine kast (met precies een basis zo groot als de stofzuiger) vast komen te zitten en heeft zichzelf éénmaal tussen de kerstboom en een opstekend stukje van het tapijt weten te plaatsen. Er is dus geen garantie dat het allemaal vlekkeloos gaat, maar je wordt direct op de hoogte gehouden en als je in de buurt bent geef je de stofzuiger een zetje of je plaatst hem een stukje terug zodat de schoonmaak weer voortgezet kan worden. Wat overigens fijn is, is dat de Botvac D5 Connected ook sensoren heeft die kunnen zien of er een trap voor zijn neus staat. Mocht je de overloop willen laten zuigen, dan zal de stofzuiger dus niet zomaar de trap af donderen. Als je bepaalde delen van de ruimte sowieso wilt afschermen, dan kun je de metalen strips gebruiken die meegeleverd worden. De robotstofzuiger herkent deze direct en zal ook meteen afstand nemen.

En hoe vervelend het ook is, elke stofzuiger moet schoongemaakt worden, zo ook de Botvac D5 Connected. Er wordt in de instructies prima uitgelegd hoe dit moet gebeuren, en ook wordt er een borsteltje meegeleverd, maar fijn is anders. Je kunt de borstels eenvoudig verwijderen en schoonmaken, maar als je gezinsleden of huisdieren met lange haren hebt dan ga je die sowieso rondom de wieltjes en draaiende onderdelen terugvinden. Dit is wat minder en het kost wat meer moeite om deze haren weg te krijgen. Het filter is eenvoudig uit de stofzuiger te halen en schoon te maken, en in de verpakking zit ook nog een tweede filter. Na een maand gebruik hebben we het filter nog niet hoeven te vervangen, de borstels zagen er allemaal ook nog prima uit.

Als we alles bij elkaar nemen dan houden we een grotendeels positieve conclusie over voor de Neato Botvac D5 Connected. De robotstofzuiger doet zijn werk (schoonmaken) zeer goed, zowel op tapijt als op laminaat, en komt dankzij zijn design, de lasers en de sensoren ook eenvoudig bij hoeken en plinten. Nee, de stofzuiger kan niet elk lastig plekje bereiken maar onder de bank en onder de kast komt hij in de meeste gevallen wel. Zelfs drempels zijn in veel gevallen geen onoverkomelijke hindernis waardoor zowel de hoofdruimte als aangrenzende ruimten volledig gezogen worden. De app is eenvoudig, geeft je voldoende instellingsmogelijkheden, laat je de stofzuiger op afstand bedienen en geeft handige notificaties over de status van de robot. Mocht hij onverhoopt de weg kwijtraken of vast komen te zitten vind je hem met de Find Me-optie zo terug.

Natuurlijk zijn er ook verbeterpunten te vinden. Zo zouden we graag zien dat de stootbumper van een soort schuim gemaakt wordt om het gevoel dat de stofzuiger meubels kan beschadigen te minimaliseren. Ook weet de stofzuiger wanneer je hem tijdens het schoonmaken stopt niet altijd waar het dock (de lader) zich bevindt waardoor je hem handmatig weer in de lader moet plaatsen. Bij de volgende versie zouden we ook graag een virtuele kaart in de app zien, zodat je de stofzuiger direct naar een plek in de ruimte kunt sturen en kunt zien of alle plekken in de ruimte gezogen zijn. De prijs van 649 euro is ook een minpuntje want dat is behoorlijk wat geld voor een stofzuiger.

Maar, de belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen is of je echt een robotstofzuiger nodig hebt. Het is een superhandig en goed werkend apparaat, maar hij doet er langer over dan wanneer je zelf de stofzuiger pakt en zal sommige lastig bereikbare plekken niet kunnen zuigen. Daar staat tegenover dat er ook onder banken en kasten gezogen wordt en dat je ruimte helemaal schoon is wanneer je thuis komt. Al met al zijn wij zeer tevreden over de Neato Botvac D5 Connected dus mocht je een slimme stofzuiger overwegen dan is dit een absolute aanrader.

8.5
neato-botvac-d5-connected-review-totaal-1

Beoordeling
Neato Botvac D5 Connected

Pluspunten
  • Maakt zeer goed schoon
  • Handige app met notificaties
  • Voor tapijt, steen, laminaat en zelfs drempels
Minpunten
  • Harde plastic stootbumper
  • Virtuele map ontbreekt
  • Aardig aan de prijs

Beoordeling Neato Botvac D5 Connected

Als we alles bij elkaar nemen dan houden we een grotendeels positieve conclusie over voor de Neato Botvac D5 Connected. De robotstofzuiger doet zijn werk (schoonmaken) zeer goed, zowel op tapijt als op laminaat, en komt dankzij zijn design, de lasers en de sensoren ook eenvoudig bij hoeken en plinten. Nee, de stofzuiger kan niet elk lastig plekje bereiken maar onder de bank en onder de kast komt hij in de meeste gevallen wel. Zelfs drempels zijn in veel gevallen geen onoverkomelijke hindernis waardoor zowel de hoofdruimte als aangrenzende ruimten volledig gezogen worden. De app is eenvoudig, geeft je voldoende instellingsmogelijkheden, laat je de stofzuiger op afstand bedienen en geeft handige notificaties over de status van de robot. Mocht hij onverhoopt de weg kwijtraken of vast komen te zitten vind je hem met de Find Me-optie zo terug.

Natuurlijk zijn er ook verbeterpunten te vinden. Zo zouden we graag zien dat de stootbumper van een soort schuim gemaakt wordt om het gevoel dat de stofzuiger meubels kan beschadigen te minimaliseren. Ook weet de stofzuiger wanneer je hem tijdens het schoonmaken stopt niet altijd waar het dock (de lader) zich bevindt waardoor je hem handmatig weer in de lader moet plaatsen. Bij de volgende versie zouden we ook graag een virtuele kaart in de app zien, zodat je de stofzuiger direct naar een plek in de ruimte kunt sturen en kunt zien of alle plekken in de ruimte gezogen zijn. De prijs van 649 euro is ook een minpuntje want dat is behoorlijk wat geld voor een stofzuiger.

Maar, de belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen is of je echt een robotstofzuiger nodig hebt. Het is een superhandig en goed werkend apparaat, maar hij doet er langer over dan wanneer je zelf de stofzuiger pakt en zal sommige lastig bereikbare plekken niet kunnen zuigen. Daar staat tegenover dat er ook onder banken en kasten gezogen wordt en dat je ruimte helemaal schoon is wanneer je thuis komt. Al met al zijn wij zeer tevreden over de Neato Botvac D5 Connected dus mocht je een slimme stofzuiger overwegen dan is dit een absolute aanrader.

Prijsvergelijker Neato Botvac D5 Connected


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (2)

Anthony

Anthony
09 januari 2017 om 10:52

Als ik op de website van neatorobotics.com kijk dan zou de coverage map op de app toegevoegd moeten zijn.

Inloggen


09 januari 2017 om 11:30

Dat is helaas alleen bij de Botvac Connected; https://www.neatorobotics.com/compare-robot-vacuums/

Het is wat verwarrend, die namen.

Inloggen
Toos

Toos
04 juli 2018 om 16:57

Sinds 2 maanden de robot in gebruik.
Hij zuigt goed, maar de app verbinding werkt slecht. Elke keer opnieuw connecten. Nu kan ik helemaal niet meer starten. Niet op het apparaat en niet via de app.
Hij is erg duur als ie na 1 maand al niet meer doet wat ie moet doen.
Zelf stofzuigen is inmiddels veel sneller en minder ergernis

Inloggen