Review: D-Link Wire-Free Camera Kit (DCS-2802KT-EU)

09 maart 2019 + 10 minuten 0 Reacties
D-Link Wire-Free Camera Kit

De D-Link Wire-Free Camera Kit bestaat uit een wifi-hub en twee draadloze beveiligingscamera's die je zowel binnen als buiten kunt gebruiken. Is deze set het ideale alarmsysteem voor in huis? Je leest het in deze review.

Een beveiligingsset met meerdere camera’s in huis of op de zaak plaatsen is toch altijd veel gedoe met kabels en het boren van gaten. Helemaal als je ook buitenshuis camera’s wilt plaatsen. D-Link heeft hier een oplossing voor met de D-Link Wire-Free Camera Kit (DCS-2802KT-EU). De set bestaat uit een wifi-hub en twee draadloze beveiligingscamera’s die je zowel binnen als buiten kunt gebruiken.

Wat is de D-Link Wire-Free Camera Kit?

De D-Link Wire-Free Camera Kit is een beveiligingsset die bestaat uit een bedrade wifi-hub en twee draadloze camera’s. De camera’s filmen in Full HD, bieden geavanceerde bewegingsdetectie, cloud-opnames tot veertien dagen en zijn bestand tegen regen dankzij het ip65-certificaat. Hierdoor kun je de camera’s zowel binnen als buiten gebruiken. De camera’s bieden nachtzicht tot zevenenhalve meter, tweeweg-audio en de hub is voorzien van een  luide sirene van 100 decibel. Via de mydlink-app ontvang je notificaties over waarnemingen en kun je de camera’s bedienen.

Bewegingsgetriggerde foto’s en video’s kunnen lokaal worden opgeslagen via een micro-sd-kaart of externe harde schijf via de usb-poort op de wifi-hub, maar ook via de cloud. Bijgeleverd vind je twaalf maanden gratis cloud-opnames ter waarde van 49,99 euro. Hiermee kun je video’s ongelimiteerd tot veertien dagen opslaan. Deze kun je vanuit de cloud afspelen of downloaden naar je mobiele apparaat.

De camera’s zijn voorzien van een accu en gaan volgens D-Link maanden mee zonder opladen. Moet je de camera toch opladen? Dan sluit je deze gemakkelijk aan via de meegeleverde oplader. Op papier is dit een hele gebruiksvriendelijke set. Het belooft een zeer gemakkelijke installatie en door de camera’s met accu zit je niet te klooien met draden door het huis. Hierdoor kun je de camera’s overal plaatsen waar je maar wilt, maar hoe bevalt de D-Link Wire-Free Camera Kit in de praktijk?

Wat zit er in de doos?

De doos komt met twee draadloze camera’s (DCS-2800LH), een wifi-hub (DCS-H100), twee mounting brackets met magneten voor binnen en een mounting arm voor buiten, stroom en internetkabel voor de wifi-hub en een oplader voor de camera’s. Tot slot vind je een kleine installatiegids in de doos.

Design

Bij het uitpakken valt direct de zeer goede bouwkwaliteit van de camera’s op. We hebben hier zeker niet te maken met goedkoop plastic, maar met camera’s met het gewicht van een baksteen die wel tegen een stootje lijken te kunnen. Achterop de camera’s zit een ronde inham. Hiermee kun je de camera’s aan het bevestigingssysteem voor aan de muur hangen door middel van een zeer sterke magneet. Dit lijkt eng, maar de magneet is dermate krachtig dat de camera nooit van het ophangsysteem zal vallen. Je hoeft de camera’s niet op te hangen, je kunt ze ook gemakkelijk op een kast of in de vensterbank zetten.

De camera’s zijn kleine ronde bolletjes met een witte kleur. De voorkant van de camera is zwart. Voorop de camera’s vinden we de microfoon, Infrarood- en operationele leds. Wanneer de operationele led brand weet je wanneer de camera’s alert zijn. Aan de zijkant zit een fysieke synchronisatieknop om de camera’s te verbinden met de wifi-hub.

De wifi-hub daarentegen is wel van het goedkope witte plastic zoals we bij veel concurrenten zien. Dit is echter zeker niet storend, want deze moet vooral het signaal goed door kunnen sturen en zet je meestal toch uit het zicht. De wifi-hub is voorzien van drie groene lampjes voor de signalen. Achterop vinden we een aan/uit-knop, ruimte voor een micro-sd-kaart en twee poorten voor respectievelijk de stroomkabel en de internetkabel. In totaal kun je vier camera’s op de wifi-hub aansluiten.

Installatie

D-Link belooft een zeer snelle installatie en dat is ook zeker het geval. Binnen enkele minuten draaide de wifi-hub en waren de camera’s met de synchronisatie-knop verbonden. Je begint door de mydlink-app te downloaden. Vervolgens plug je de wifi-hub aan je router en in het stopcontact. Daarna maak je een account aan voor de mydlink-app en scan je de qr-code van de wifi-hub (of quick installation card). Druk daarna op de synchronisatieknop van de camera’s en het hele systeem is klaar voor gebruik. Ondertussen kun je je ook aanmelden voor de twaalf maanden gratis cloud-opnames om ongelimiteerd tot 14 dagen lang opnames terug te kijken. Na deze twaalf gratis maanden kost het abonnement 49,99 euro per jaar.

Mydlink-app

Zo soepel als de fysieke installatie van de wifi-hub en camera’s verliep, zo onhandig werkt de app. Het heeft me dan ook zeker twee uur gekost voordat alles zo ingesteld was als ik wilde. Zoals collega Wesley ook al opmerkte in de review van de D-Link Full HD Pan & Tilt Wi-Fi Camera werkt de mydlink-app nogal omslachtig. Het is onduidelijk waar je bepaalde functies kunt vinden en tevens lijken de instellingen op veel plekken dubbel te zijn.

Het beginscherm van de app is duidelijk. Bovenin vind je de twee camera’s en kun je de beelden live meekijken. Daaronder vind je de snelkoppelingen om functies snel aan en uit te schakelen. Daaronder vind je de One-Taps. Hiermee selecteer je elke keer een stand voor het systeem. Verlaat je het huis? Klik op de One-Tap ‘weg’ en het alarmsysteem wordt ingeschakeld. Kom je weer thuis? Klik op ‘Home’ en het alarmsysteem wordt uitgeschakeld en de camera’s gaan in privacymodus.

Om de snelkoppelingen en One-Taps echter in te stellen zul je uren zoet zijn. Je zult automatisaties in moeten stellen en per camera moeten kiezen hoe die moet reageren op situaties. Het vervelende is alleen dat er meerdere instellingen voor de camera’s zijn. Zo lijken er algemene instellingen te zijn en instellingen specifiek voor het gebruik in de verschillende standen. Voordat je eenmaal doorhebt welke functie waar voor dient ben je vele uren proberen verder. Je blijft maar proberen en testen door het alarm weer te laten afgaan en te kijken of je nu wel de gewenste instellingen hebt gevonden. Heb je de app eenmaal onder de knie gekregen? Dan kun je met de verschillende One-Taps snel en gemakkelijk een bepaalde instelling kiezen. Uiteindelijk zul je het ook wel goed werkend krijgen, maar de onoverzichtelijke app maakt het je niet bepaald makkelijk.

D-Link Wire-Free Camera Kit – in gebruik

Een vergelijking met de draadloze Netgear Arlo-set is snel gemaakt. Ook die set bestaat uit een basisstation en twee draadloze camera’s. Waar deze set echter gebruikmaakt van batterijen die je zelf zult moeten vervangen, daar kun je de accu van de D-Link Wire-Free Camera Kit gemakkelijk zelf opladen. De D-Link heeft daarnaast als pluspunt dat tweewegcommunicatie mogelijk is. Deze functie ontbreekt volledig bij de Netgear Arlo. Er is echter één belangrijke functie die de Netgear Arlo wel heeft en die ik mis bij de D-Link en dat is geofencing. Bij geofencing maakt de set gebruik van de gps-verbinding van je smartphone. Hierbij zou het alarmsysteem dan vanzelf aan moeten gaan als je het huis verlaat, en weer uit moeten gaan als je weer thuiskomt.

De D-Link Wire-Free Camera Kit moet je namelijk elke keer handmatig inschakelen bij het weggaan. Kom je weer thuis, dan moet je de set weer handmatig via de app uitschakelen. Dit ging bij mij dus vaak mis, doordat ik simpelweg vergat het alarmsysteem uit te zetten bij thuiskomst. Qua prijs is deze set van D-Link eerder te vergelijken met de Netgear Arlo PRO 2. Deze set werkt ook op een oplaadbare accu, maar komt dan wel met geofencing en instelbare bewakingszones.

Geofencing is dus afwezig bij deze set van D-Link, net als de mogelijkheid voor het instellen van bewakingszones. Gelukkig werkt het beveiligen van je huis met de D-Link Wire-Free Camera Kit erg goed. Onder alle omstandigheden, of het nu dag of nacht is of via wifi of 4g, krijg je direct een notificatie wanneer er beweging wordt gedetecteerd. De beelden worden direct opgenomen en naar de cloud gestuurd. Iedere keer kun je direct terugkijken wat er op welke plek in het huis is gebeurd. Wil iemand de camera’s meenemen? De beelden staan op dat moment al direct in de cloud, dus de video-opnames zijn al in je bezit.

Vanuit het hoofdmenu van de mydlink-app kun je direct de beelden van de camera’s bekijken. Wil je echter meer opties, zoals het kunnen luisteren naar de audio of het praten met de inbrekers, dan zul je het geavanceerdere venster moeten openen. Het probleem is echter dat het systeem op dat moment vaak last heeft van verbindingsproblemen. Time-outs komen dan ook regelmatig voor en dat is natuurlijk iets wat niet mag gebeuren. Goed, de opnames staan al veilig in de cloud, maar als het een minuut duurt voordat je de opties voor tweewegcommunicatie op je beeld hebt getoverd zijn de inbrekers al lang weer gevlogen. De audio zelf is via de camera’s aan de zachte kant, maar wel duidelijk hoorbaar.

De videokwaliteit van de opnames zijn echter uitstekend. De camera’s hebben een kijkhoek van 140 graden waardoor je een groot deel van ruimtes in je woning of buiten het huis in beeld kunt brengen. De PIR-bewegingsdetectie werkt uitstekend en je kunt de bewegingsdetectie naar wens instellen, zodat je niet door elke minieme beweging een vals alarm krijgt. Het is wel weer jammer dat je geen zones in kunt stellen om bepaalde delen van het beeld uit te sluiten. Het nachtzicht heeft een effectief bereik van zevenenhalve meter, maar ook daarbuiten kun je het nog steeds goed zien. De bewegingsdetectie stopt echter wel na zevenenhalve meter en is bij nacht eerder een meter of zes.

Iets waar ik zeer te spreken over ben is de accu. Volgens D-Link gaan de lithiumbatterijen tot wel zes maanden mee zonder dat je deze hoeft op te laden bij een geschat verbruik van drie minuten per dag zonder live-weergave. Ik heb de set nu ruim zes weken in gebruik en beide camera’s zijn respectievelijk nog 99 procent en 98 procent vol. In de standby-stand als het alarmsysteem aan staat verbruiken ze vrijwel geen energie. Hierdoor duurt het wel enkele secondes om een opname te starten bij beweging, omdat de camera’s uit standby moeten komen, maar je hoeft je niet druk te maken om lege batterijen.

Integratie met Google Assistant, Amazon Alexa en IFTTT

De D-Link Wire-Free Camera Kit is voorzien van de logo’s ‘Works with the Google Assistant’, ‘Works with Alexa’ en ‘Works with IFTTT’. Via IFTTT kun je de camera’s bijvoorbeeld synchroniseren met je Philips Hue-verlichting. Staat het alarm aan en wordt er beweging gedetecteerd? Dan kun je ervoor kiezen om ook de verlichting aan te laten gaan of te laten knipperen. Via IFTTT zijn er veel mogelijkheden om het systeem verder uit te breiden met smarthome-apparaten van andere fabrikanten.

Wat minder te spreken ben ik over de integratie met de slimme assistenten Alexa en Google Assistant. Je kunt bijvoorbeeld via Google Assistant vragen om live via de Chromecast op je televisie te kijken naar de beelden. En dat was het eigenlijk ook wel. Een verbinding via je Chromecast gaat vaker fout dan goed en het kan wel een volle minuut duren voordat de beelden op je televisie worden weergegeven. De camera’s onderdeel te maken van routines is niet mogelijk. Het zou fijn zijn als je bij het verlaten van je huis direct het alarmsysteem in kunt laten schakelen met een stemcommando. Dit ligt echter niet zozeer aan D-Link, maar eerder aan de beperkte mogelijkheden van Google met de huidige routines voor smarthome-apparatuur van derden.

D-Link Wire-Free Camera Kit – conclusie

Aan de ene kant heeft D-Link met de Wire-Free Camera Kit een zeer degelijk systeem op de markt gebracht. De bouwkwaliteit van de camera’s is fantastisch, de camera’s gaan zeer lang mee zonder opladen, de installatie is een fluitje van een cent en de draadloze set zorgt voor zeer veel flexibiliteit in het plaatsen van de camera’s. De camera’s reageren goed en snel op beweging, de opnames belanden direct in de cloud en het luide alarm zal iedere indringer doen verjagen. Aan de andere kant heb je de onoverzichtelijke app, het ontbreken van geofencing en de verbindingsproblemen die regelmatig weer opduiken. Integratie met slimme assistenten is leuk op papier, maar in de praktijk totaal overbodig.

Voor 499 euro haal je een set in huis waar je goed op kunt vertrouwen voor je thuisbeveiliging, maar die zeker een flink aantal minpunten kent. Ter vergelijking met de eerder genoemde draadloze Netgear Arlo-set: deze koop je al voor de helft van dat bedrag. De D-Link Wire-Free Camera Kit is een betrouwbaar camerasysteem, mits je je over de minpunten heen kunt zetten, maar die eigenlijk te duur in de markt is gezet.

7.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Fantastische batterijduur
  • Opnames van goede kwaliteit
  • Gratis cloudopslag
  • Makkelijk te installeren

Minpunten
  • App is onoverzichtelijk

  • Verbindingsproblemen
  • Geen geofencing

Reacties (0)