Ook bij Apple luistert men mee naar opnames van Siri

29 juli 2019 2 Minuten 0 Reacties
Apple HomePod

Een klokkenluider heeft aan The Guardian laten weten dat ook Apple mee kan luisteren bij gesprekken die gevoerd worden met Siri. Zo krijgt men gevoelige informatie in handen, waar Apple volgens de klokkenluider niet goed mee omgaat.

Amazon heeft Alexa, Google heeft de Assistent en Apple heeft Siri. Waar de eerste twee bedrijven onlangs op de vingers werden getikt omdat medewerkers meeluisteren naar opnames, daar bleef het nog enige tijd stil rond Apple. Daar is nu ook verandering in gekomen, want een klokkenluider vertelt aan The Guardian dat ook medewerkers van Apple mee kunnen luisteren bij opgenomen gesprekken met Siri.

Om de virtuele assistenten beter te maken gebruiken bedrijven echte mensen, om bijvoorbeeld foutieve activatie van de stemassistent te herkennen, zodat dit in de toekomst beter gaat. Hierdoor horen deze medewerkers echter wel gesprekken die ze eigenlijk niet zouden moeten horen, op de momenten waarbij gebruikers dachten dat de stemassistenten niet geactiveerd waren. Het gevolg: meeluisteren bij zakendeals, bij medische kwesties, drugsdeals en tijdens de seks.

Vooral foutieve activatie bij HomePod en Apple Watch

De medewerkers moeten laten weten wanneer een stemassistent, in dit geval Siri, foutief is geactiveerd. Volgens de klokkenluider zijn de HomePod en de Apple Watch de grootste boosdoeners als het gaat om foutieve activatie. Met name de Watch kan wel dertig seconden aan gesprekken opnemen zonder dat gebruikers dit doorhebben.

Advertentie

Apple vertelt aan The Guardian dat minder dan 1 procent van de gesprekken worden beluisterd door medewerkers om Siri te kunnen verbeteren. Het Apple ID van gebruikers worden van de opnames verwijderd, zodat er geen specifieke mensen achterhaald kunnen worden. Dat het bedrijf hier mensen voor heeft ingehuurd mag geen verassing heten, maar het probleem zit hem dan ook met name in het omgaan met deze stemdata. Volgens de klokkenluider is er een extern bedrijf ingehuurd om de data te analyseren. Bij dit bedrijf zijn er geen enkele richtlijnen om met deze gevoelige data om te gaan. Het Apple ID wordt dan wel verwijderd, maar locatie, contactinformatie en app-data worden gewoon meegestuurd.

Ook bij Google en Amazon

Eerder kwam Google al onder vuur te liggen voor het luisteren naar opnames, ook in het Nederlands, en ook bij Amazon luisteren medewerkers soms mee naar opgenomen verzoeken.

Reacties (0)