Nu het weer mooier wordt en we met z'n allen weer buiten gaan zitten moeten we natuurlijk wat extra aandacht aan de tuin besteden. Maar, wat nu als je geen groene vingers hebt en het liefst alles laat doen? Gelukkig is daar tegenwoordig een oplossing voor, in de vorm van de Smart Garden.
Alles voor de slimme tuin in één app
De Smart Garden is, zoals de naam al doet vermoeden, de slimme tuin. Dit betekent dat je veel zaken in de tuin kunt automatiseren waardoor je er nauwelijks meer omkijken naar hebt. Nee, het knippen van de heg of het potten van je planten moet je nog altijd handmatig doen, maar het bewateren van je tuin en het maaien van het gras kan tegenwoordig voor je gedaan worden.
Met de slimme producten van Gardena kun je alle kanten op. Het Duitse merk heeft een uitgebreid assortiment producten waarmee je een volledig geautomatiseerd irrigatiesysteem kunt bouwen, van leidingen tot aan de slimme bediening en slimme sensoren. Voor het maaien van het gras is er voor elk gazon een slimme grasmaaier. En als dat nog niet slim genoeg is kun je zelfs je verlichting koppelen.
Alle slimme producten van Gardena werken samen in de Gardena-app. Dit is dé plek waar je schema’s kunt aanmaken voor de bewatering en waar je scenario’s kunt aanmaken voor de slimme grasmaaier. Je kunt daarnaast de gezondheid van je border of gazon bekijken en zelfs de slimme stopcontacten bedienen om bijvoorbeeld de tuinverlichting te schakelen. Let wel dat voor de slimme apparaten van Gardena de Gardena Hub vereist is.
Nooit meer zelf sproeien
Heb je een aardige tuin met wat borders en een stuk gras? Dan kan het sproeien van de tuin een tijdrovende klus zijn. Bovendien sproeien we vaak net teveel of net te weinig. Als je jouw bewateringssysteem automatiseert met Gardena wordt dit alles uit handen genomen. Via de app bepaal je aan de hand van een stappenplan de optimale momenten om te bewateren en hoe er het best bewaterd kan worden. Gardena helpt je door de stappen heen waardoor jouw gazon en border elke dag voldoende water krijgen. Voeg je er ook nog bodemsensoren van Gardena aan toe, dan wordt er alleen bewaterd wanneer de bodem het nodig heeft en verspil je dus geen water.
Gardena heeft voor de slimme irrigatie verschillende opties. Zo kun je gaan voor de Water Control, een apparaat dat je op je buitenkraan plaatst en die op afstand te bedienen is, handmatig of met schema’s. Heb je een irrigatiesysteem dan in zones (groepen) verdeeld is? Dan is de Smart Irrigation Control een optie. Hiermee stuur je tot zes zones en een pomp aan. Elke zone beschikt in dit geval over een magneetklep die door de Smart Irrigation Control geopend of gesloten wordt.
Ook voor de ‘domme’ zaken kun je bij Gardena terecht. Zo heeft het merk een uitgebreid assortiment aan druppelslangen (voor borders of heggen), sproeiers (voor gazons), micro-drip-systemen (voor plantenbakken) en koppelstukken en leidingen om alles met elkaar te koppelen. En wil je ergens anders in de tuin snel toegang tot water? Dan koppel je simpelweg een waterstopcontact.
Het gras gemaaid door een robot
Heb je een gazon? Dan weet je waarschijnlijk dat er best veel tijd gaat zitten in het onderhoud. Ook het grasmaaien kan een tijdrovende klus zijn. Gelukkig kun je die klus tegenwoordig overlaten aan de robotgrasmaaier. Dit apparaat kan gedurende het hele jaar buiten aan de oplader staan en gaat maaien zodra jouw gazon dit nodig heeft. Gardena heeft robotgrasmaaiers die zelf de hoogte van het gras analyseren en vervolgens bepalen of er gemaaid moet worden en hoe hoog het gras gemaaid moet worden. Natuurlijk kun je in de app schema’s instellen voor de momenten wanneer de maaier zijn werk mag doen. Goed om hierbij te vermelden is dat je functioneren in de nacht uit kunt zetten om kleine dieren als egels te beschermen. Verder zijn de Gardena Sileno robotmaaiers fluisterstil en bijzonder nauwkeurig, kunnen ze in regen of zon maaien en kun je ze ook naar een specifieke plek sturen om te maaien, bijvoorbeeld onder een trampoline. De Gardena Sileno robotmaaiers zijn er voor gazons tot 2000 vierkante meter. Alle accessoires, waaronder het laadstation en de draad om het gazon mee af te kaderen, worden meegeleverd.
Zelfs je lampen schakelen mee
Mocht je nou een slimme Gardena grasmaaier hebben en ook de irrigatie door Gardena laten verzorgen, dan mag natuurlijk de slimme verlichting niet ontbreken. Als je verlichting in de tuin hebt die aangesloten is op het stopcontact dan kun je hiervoor de Gardena Smart Power Adapter gebruiken. Deze zet je simpelweg over het stopcontact en steekt hier de verlichting in. Vervolgens kun je via de Gardena-app handmatig of met schema’s je verlichting schakelen.
Maar, dan is niet alles. Gardena maakt het namelijk mogelijk de slimme producten te integreren met smarthomesystemen. Dit betekent dat de mogelijkheden eindeloos zijn. Er is ondersteuning voor onder meer Homey, IFTTT, Apple HomeKit, Fibaro, Alexa en Home Assistant. Hierdoor kun je bijvoorbeeld eigen sensoren gebruiken om de irrigatie mee aan te sturen, je kunt je slimme verlichting koppelen, je kunt de robotmaaier met spraak aansturen of je kunt het irrigatiesysteem automatisch laten stoppen als het begint met regenen.
Wil je meer weten over de mogelijkheden van de slimme Gardena producten in een Smart Garden? In ons Smart Living Project vertellen we je meer over hoe wij de producten inzetten.
Bestel nu op Alternate.nl
Zeg je Alternate dan zeg je computers en hardware. En dat is niet voor niets. Vanaf de oprichting in 1992 in het Duitse Linden zit IT-hardware in het DNA van het bedrijf. Inmiddels is het assortiment verder uitgebreid én groeiende met producten als huishoudelektronica, gereedschappen, speelgoed én tuinartikelen. Ook van het merk Gardena heeft Alternate een zeer uitgebreid assortiment. Je vindt het volledige aanbod, inclusief de artikelen voor smart tuinieren, terug op deze overzichtelijke Gardena pagina.
Reacties (1)