iOS voor iPads heet nu iPadOS

04 juni 2019 2 Minuten 0 Reacties
iPadOS

iOS voor de iPad gaat voortaan door het leven als ipadOS. Ook krijgt iPadOS een aantal unieke functies ten opzichte van iOS 13, waaronder een nieuw beginscherm en de mogelijkheid om meerdere apps naast elkaar te bekijken.

Tijdens de WWDC 2019, de jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie van Apple, heeft het bedrijf aangekondigd dat iOS voor de iPad voortaan door het leven gaat met de naam iPadOS. Volgens Apple gaat het om hetzelfde besturingssysteem, maar dan met een nieuwe naam en met unieke functies voor een betere ervaring op het grotere iPad-scherm.

iPadOS behoud dezelfde basis als iOS voor de iPhones, maar voegt daar speciale functies aan toe voor het grotere iPad-scherm. Zo zal iPadOS nieuwe manieren introduceren om in meerdere vensters met apps te werken, waarbij je meer informatie tot je kunt nemen. Daarnaast zal het worden voorzien van een nieuw beginscherm en zul je nieuwe en meer natuurlijke manieren kunnen gaan ontdekken met de Apple Pencil. iPadOS zal alle updates voor iOS 13 ook gaan krijgen.

Nieuw beginscherm

iPadOS krijgt dus een nieuw ontworpen beginscherm, waarbij er meer ruimte is om apps weer te geven op iedere pagina. Je kunt het beginscherm aanvullen met de zogenaamde ‘Vandaag-weergave’, om snel toegang tot het weer, de agenda, krantenkoppen, evenementen en meer te krijgen.

Split View en Slide Over

Gebruikers kunnen met verschillende documenten en bestanden naast elkaar gaan werken dankzij Split View, ook in dezelfde app. Hierbij kun je bijvoorbeeld tegelijk een website en een tekstdocumentje in beeld weergeven. Met Slide Over kun je snel meerdere apps bekijken en kun je snel tussen de apps wisselen.

Apple Pencil

iPadOS zal zorgen voor een nog betere ervaring met de Apple Pencil. Je kunt straks documenten, e-mails en webpagina’s selecteren en versturen door met de Apple Pencil vanuit de hoek van het scherm te swipen. Ook is er een nieuw palet die snelle toegang biedt tot verschillende opties, zoals kleurpaletten, een liniaal of een gum.

iPadOS krijgt dezelfde nieuwe functies als iOS 13 naar de smartphones brengt. Ook de Bestanden-app zal verbeterd worden voor gebruik op de iPad en de webbrowser Safari zal automatisch de desktopversie van websites tonen in plaats van mobiele versies van websites. Daarnaast krijgt iPadOS ook de nieuwe donkere modus van iOS 13, aangepaste lettertypen en een nieuw zwevend toetsenbord. Ook Sign in with Apple komt naar de iPads toe.

Beschikbaarheid

iPadOS verschijnt dit najaar als software-update voor de iPad Air 2 en hoger, alle iPad Pro-modellen, iPad 5 en hoger en iPad Mini 4 en hoger.

Reacties (0)