IKEA lanceert batterij voor eigen zonnepanelen

02 augustus 2017 2 Minuten 4 Reacties
kunstmatige-intelligentie-ikea

Meubelboer IKEA heeft sinds vorig jaar zonnepanelen in de verkoop en daar wordt nu ook een batterij aan toegevoegd om de stroom op te slaan.

Meubelboer IKEA begint zich steeds meer te mengen op de (smarthome) elektronicamarkt. Sinds kort is de slimme ledverlichting van het bedrijf beschikbaar en sinds vorig jaar verkoopt IKEA zonnepanelen. Soms produceren die panelen zoveel energie, dat er een overschot aan stroom is. Die energie wordt aan het stroomnetwerk teruggeleverd. Maar wat IKEA betreft is dat binnenkort niet meer nodig. Het bedrijf heeft vandaag namelijk een grote batterij gelanceerd.

Batterij voor zonnepanelen IKEA

De Zweedse meubelmaker IKEA heeft vandaag een grote batterij onthuld, die doet denken aan de Powerwall van Tesla en andere minder bekende concurrenten. Het gaat niet om een batterij die door IKEA zelf gemaakt is, maar om een samenwerkingsverband met LG Chem. Het idee achter de technologie is duidelijk – zoals het bedrijf zelf schrijft: “Sla de energie die je produceert op en gebruik het wanneer je wil.”

Op die manier kunnen klanten nog meer geld besparen dan al mogelijk is door alleen de panelen op het dak te laten plaatsen. Volgens het bedrijf leveren 10 panelen gemiddeld zo’n 2.700 kWh per jaar op en door die stroom op te slaan in het eigen huis, kan de geldbesparing flink oplopen. De batterijen kunnen tussen de 3,3 en 6,5 kWh aan energie opslaan. De prijzen voor een batterij/accu beginnen bij omgerekend 3.350 euro en vooralsnog is de verkoop alleen in het Verenigd Koninkrijk van start gegaan.

Voor IKEA Nederland zijn er echter op de korte termijn nog geen plannen om deze batterij voor zonnepanelen te introduceren, zo laat het bedrijf weten tegenover Smarthome Magazine. Uiteraard worden de ontwikkelingen in Groot Brittannië wel in de gaten gehouden.

Zonnepanelen van Solarcentury

De panelen van de Zweedse meubelfabrikant worden gemaakt door het bedrijf Solarcentury. Dat werd in 1998 opgericht en is volgens IKEA “niet alleen één van de oudste bedrijven in de branche, maar ook één van de meest betrouwbare en gerespecteerde bedrijven.”

Reacties (4)