Hoe je smarthome in je woning integreert (Adv)

14 februari 2020 4 Minuten 0 Reacties
Google-Nest-Mini-4

Hoe smarthome-integratie werkt en waar je rekening mee dient te houden kun je op deze pagina lezen.

/span>

Gun de woning tijd om te leren

Je hebt waarschijnlijk jarenlang op school gezeten, die periode duurde lang en was niet altijd even interessant. Toch heb je die tijd nodig gehad om al die nieuwe informatie tot je te nemen. Met een smarthome werkt het eigenlijk hetzelfde, die moet je ook tijd gunnen om te leren. Houd er rekening mee dat je eerst als ‘onderwijzer’ aan de slag moet gaan om apparaten te leren wat je precies van ze verwacht. En dat gaat niet altijd direct goed, raak niet gefrustreerd maar haal gewoon diep adem en ga door.

Wat moet er in huis aangepast worden?

Eerst zul je de nodige voorzieningen in huis moeten treffen, afhankelijk van je wensen. Hier zijn enkele zaken die daarbij wellicht aan bod zullen komen:

  • Kabelgoten: Om kabels netjes weg te werken zul je kabelgoten moeten frezen, je kunt ook kiezen voor een overzetplint of een verlaagd plafond met tussenruimte voor de elektra. Gelukkig zijn er voor veel Smart Home apparaten draadloze oplossingen zodat je met weinig kabels vooruit kunt.
  • Wandcontactdozen: Je zult wellicht het aantal stopcontacten en stroompunten moeten uitbreiden. Op automatisering van de tuin na zul je waarschijnlijk geen extra stroomkring hoeven te installeren, de apparaten werken allemaal op 230 Volt, of zelfs minder op basis van een adaptor of bijvoorbeeld een USB kabel. Er zijn ook apparaten die werken op een ingebouwde accu.
  • Accessoires zoals een elektrische gordijnrails: Wanneer je de gordijnen automatisch wilt laten openen en sluiten zul je hiervoor een speciale gordijnrails moeten installeren zoals Somfy die bijvoorbeeld levert. Dit kun je doorgaans zelf doen, laten monteren is ook een optie.

In veel gevallen zijn er geen speciale voorzieningen nodig, met een extra stekkerblok kun je al een heel eind komen. Met name bij draadloze apparatuur hoeft er weinig aangepast te worden in de woning.

Bouwen vanaf de basis

Je kunt direct alle slimme apparaten kopen die je in de winkel tegenkomt, het is in de meeste gevallen beter om eenvoudig te beginnen met het oog op uitbreiding. Zo kun je beter mogelijke kinderziektes opsporen, ook word je niet overdonderd met nieuwe apparaten die met eigen apps en regels werken. Zorg er wel voor dat de basis solide is, en voorbereid is op verdere uitbreiding.

Speciale hub

Een standaard wifi-router biedt doorgaans niet de flexibiliteit om een volledig smarthome mee in te richten. Met een speciale bridge of hub kun je wel meerdere apparaten met elkaar draadloos verbinden, en kun je meerdere toepassingen onderbrengen binnen één app. In de centrale applicatie kun je een schema van de woning zien, door groepen en ruimtes in te delen kun je meerdere apparaten individueel of samen bedienen.

Smarthome-toepassingen

Hier zijn enkele populaire smarthome-toepassingen waar je plezier aan kunt beleven:

Licht

Slimme lampen vallen natuurlijk direct op, zeker wanneer je de kleuren kunt veranderen of de lichtintensiteit kunt dimmen. Handmatig op de knoppen drukken is nog niet ‘slim’ te noemen, met voorkeuze programma’s of met bewegingssensoren hoef je zelden meer een knop in te drukken.

Geluid

En voor de situaties dat je toch even het heft in eigen hand moet nemen maak je gebruik van smart speakers met ingebouwde spraakassistentie. Daarbij kun je kiezen uit Siri, Alexa of Google, afhankelijk van het systeem dat je wilt gebruiken. Ook apparaten die niet van Apple, Amazon of Google zijn kun je dan met spraak bedienen. Door ze te koppelen kun je in het volledige huis de luidsprekers bedienen.

Alarmering

Vergeet ook niet de woning te beveiligen met een alarmsysteem. Bijvoorbeeld een IP camera voor binnen of buiten, waarmee je altijd een oogje in het zeil kunt houden. Dankzij beeldherkenning hoef je niet zelf te kijken, zodra er iets te melden valt zul je een notificatie ontvangen op je mobiel.

Verwarming

Een slimme thermostaat valt nauwelijks op, en dat is ook precies de bedoeling. Je begint met een standaard instelling, na verloop van tijd zal de thermostaat het gedrag van de gezinsleden leren kennen. Wanneer je van huis gaat zal de verwarming automatisch omlaag gaan om energie te besparen.

Door koppelingen te maken van apparaten en diensten bouw je een Smart Home met digitale bouwstenen. Let op een goede ‘fundering’ en begin met de toepassingen die jou persoonlijk het meeste aanspreken.

Dit gesponsorde artikel artikel is gepubliceerd in opdracht van Poweredblinds.nl

Reacties (0)