Wat is een robotmaaier precies, wat zijn de voor- en nadelen, wat zijn de gevaren en waar moet je op letten als je een robotgrasmaaier koopt?
De lente staat weer voor de deur en dat betekent dat we onze tuin weer op orde kunnen gaan brengen. Natuurlijk doen we dat tegenwoordig op een slimme manier. Laten we binnen het huis schoonmaken door een robotstofzuiger en een robotdweil, dan laten we buiten het gras natuurlijk maaien door een robotmaaier. Maar, wat is een robotmaaier precies, wat zijn de voor- en nadelen en waar moet je op letten als je een robotgrasmaaier koopt?
Wat is een robotmaaier?
Een robotmaaier is precies wat de naam al doet vermoeden. Deze robot maait het gazon voor jou, zonder dat je er omkijken naar hebt. De meeste robotmaaiers worden met een oplaadstation geleverd en kunnen bediend worden met een app waardoor het apparaat zichzelf kan opladen en jij kunt bepalen wanneer er precies gemaaid moet worden. Robotmaaiers komen in verschillende soorten en maten, waarbij het verschil met name zit in de grootte van het gazon dat gemaaid kan worden.
Is een robotmaaier gevaarlijk?
Laten we eerst een misvatting wegnemen. Robotmaaiers zijn in de basis niet gevaarlijk, mits ze natuurlijk gebruikt worden op de manier waarvoor ze bedoeld zijn. De meeste (moderne) robotmaaiers zijn voorzien van tal van features en technieken om de veiligheid te waarborgen. Zo stoppen ze meteen met maaien zodra ze verstrikt raken in een touw of iets anders. Ook stoppen de meeste robotmaaiers automatisch wanneer ze op hun zijkant of bovenzijde gelegd worden. Tot slot beschikken robotmaaiers tegenwoordig over sensoren waardoor ze huisdieren kunnen ‘zien’ en rechtsomkeert maken zodra er een in de weg staat.
Overigens is het niet zo dat een robotmaaier alles dat op het gras kan liggen ziet en er rekening mee kan houden. Denk hierbij aan speelgoed, hout en bladeren. Alle fabrikanten van robotmaaiers raden aan om je tuin schoon te houden wanneer de robotmaaier zijn werk moet doen. Het kan immers voorkomen dat de robotmaaier over speelgoed of takken rijdt en hiermee de messen of het speelgoed beschadigt.
Hoe werkt een robotmaaier?
Een robotmaaier werkt over het algemeen met een magnetisch veld. Voordat je met de robotmaaier aan de slag gaat breng je een begrenzingskabel aan op het gras of onder de grasmat. Door deze kabel loopt waar een zwak stroompje waardoor er een magnetisch veld ontstaat waar de robotmaaier binnen blijft. Zo kun je ook eenvoudig stukken van de tuin afschermen, bijvoorbeeld een bloemenperkje of een moestuin. Daarnaast beschikken robotmaaiers over sensoren die ‘zien’ waar het gras zich bevindt en dus zal de robotmaaier niet zomaar een zandbak inrijden. Tot slot maken sommige (dure) modellen gebruik van GPS waardoor via de app kunt aangeven wat het werkgebied van de robot is. GPS werkt echter niet op de centimeter nauwkeurig waardoor dit voor de meeste particuliere tuinen niet handig is. Nieuwere modellen kunnen ook gebruikmaken van andere sensoren waarmee ze zelf de tuin in kaart brengen, vaak gecombineerd met bakens of gps. Deze robotmaaiers zijn meestal prijzig en ook hiervoor geldt dat voor de kleinere tuinen ze niet ideaal zijn.
Wanneer je het gazon omlijnd hebt met de begrenzingskabel kun je de robotgrasmaaier via de app instellen. Zo kun je, afhankelijk van het merk, instellen wanneer de robotmaaier zijn werk precies moet doen en bijvoorbeeld wat de maaihoogte moet zijn. Sommige robotmaaiers kunnen zelfs in de regen maaien, mocht dat gewenst zijn. In de app kun ja na het maaien terugzien waar de robot geweest is en hoe lang er gedaan is over het gehele gazon.
Een robotmaaier doet zijn werk in de meeste gevallen niet zoals een robotstofzuiger dat doet. Een robotstofzuiger bepaalt aan de hand van de ruimte of een kaart van de ruimte een ideaal patroon waardoor er niet onnodig veel op dezelfde plek gezogen wordt. Bij een robotmaaier werkt dat net iets anders. Door in een schijnbaar willekeurig patroon, in verschillende richtingen, te maaien, ziet je gazon er in de hele tuin namelijk uit als een glad tapijt. Obstakels en perkjes kun je zelf (middels de grenskabel of de app) uitsluiten van het maaigebied, en kleine obstakels, waar de maaier tegenaan rijdt, worden door de maaier zelf ontweken. Let wel; takjes en kleine objecten kunnen gemist worden en tussen de messen belanden.
Grote en kleine gazons
Een robotmaaier is in principe geschikt voor elk gazon, groot of klein. Maar, houd er rekening mee dat modellen voor grotere gazons ook over grotere accu’s beschikken waardoor ze in één keer het gehele gazon kunnen maaien. Er zit dus verschil in modellen, afhankelijk van de grootte van je gazon. Ook zijn kleinere modellen vaak beter voor een kleinere tuin omdat ze wendbaarder zijn.
Kan een robotmaaier makkelijk gestolen worden?
In principe kan een robotmaaier als hij buitenstaat eenvoudig meegenomen worden, maar diegene die de robotmaaier meeneemt kan deze niet zomaar gebruiken. Zo is er in gevallen een pincode nodig om de robotmaaier te activeren, en die pincode stel je als eigenaar in. Iemand die de robot meeneemt kan er dus weinig mee. Daarbij beschikken verschillende modellen over een GPS-tracker waardoor je kunt achterhalen waar de robotmaaier zich bevindt.
Kan een robotmaaier omgaan met hellingen?
Afhankelijk van het model dat je kiest kan een robotmaaier zonder problemen een helling af of op. De ene robotmaaier kan beter omgaan met steile hellingen dan de andere, dus dit is een punt waarop je goed moet vergelijken wanneer je een tuin hebt die nogal heuvelachtig is.
Maakt een robotmaaier veel geluid?
Je zou misschien denken dat een robotmaaier een ontzettende herrie maakt en dat wil je natuurlijk niet wanneer je rustig in de tuin zit. Toch valt dit, afhankelijk van het model dat je kiest reuze mee. De meeste robotmaaiers produceren een geluid dat tussen de 55 en 70dB ligt. Wel is dit afhankelijk van hoe dik en lang het gras is. Als de maaier hard moet werken maakt deze vanzelfsprekend ook meer geluid.
Moet je een robotgrasmaaier onderhouden?
Dat is wel een dingetje, want een robotmaaier moet inderdaad goed onderhouden worden. Hoe beter je hem schoonhoudt, hoe langer de robotmaaier meegaat. Zorg er dus voor dat je de robotmaaier eens in de paar weken even oppervlakkig schoonmaakt, het gras verwijdert van de belangrijke onderdelen en zorgt dat de wielen goed kunnen draaien. Vervang dan ook meteen de mesjes, want die gaan – afhankelijk van het werk dat de maaier moet verzetten – maar een maand of twee maanden mee. Sowieso zorgen scherpe mesjes voor een mooier gazon. Aan het einde van het jaar verdient de robotmaaier een grote schoonmaakbeurt. Dat kun je zelf doen in een paar uurtjes of het uitbesteden aan een dealer of hovenier. Zorg er daarnaast voor dat het het oplaadstation schoonhoudt en mogelijk is het verstandig om de kabels en het laadstation in de winter binnen te plaatsen. Dit lees je terug in de handleiding van de robotmaaier.
Waar moet je op letten als je een robotmaaier koopt?
Voor al de hierboven genoemde functies en mogelijkheden geldt dat ze per model en per fabrikant kunnen verschillen. Het is dus verstandig om per punt te kijken hoe de robotmaaier die jij voor ogen hebt hiermee omgaat. Nog een aantal korte tips:
Vergelijk specificaties en houd hierbij rekening met de grootte van je gazon.
Wat zijn de integratiemogelijkheden met andere smarthome-producten? Denk aan spraakbediening met Google Home of integratie met volledige systemen als Fibaro, Apple HomeKit en Homey.
Kies je voor een model met of zonder oplaadstation en automatisch opladen? Als je er geen omkijken naar wilt hebben dan is een oplaadstation met automatisch opladen zeker aan te raden. De robotmaaier zorgt er zelf voor dat hij altijd met een volle accu van start gaat.
Kijk goed naar de verschillende sensoren die aanwezig zijn. Is er een regensensor zodat de robotmaaier stopt als het regent? Zijn er sensoren die de veiligheid verbeteren?
Vergelijk de maatregelen die genomen zijn op het gebied van veiligheid. Wat zijn de ingebouwde functies om ervoor te zorgen dat kinderen en dieren geen risico lopen?
Kijk goed naar de kwaliteit van de messen. Hoe lang gaan deze mee en wat voor garantie wordt er geboden? Wat kosten nieuwe mesjes?
Hoe wordt het gebied waar de robotmaaier moet maaien afgeschermd? Met draden in de grond of middels satelliet/gps/sensoren?
Wat zijn goede robotmaaiers en wat kosten ze?
Bekende merken die robotmaaiers van goede kwaliteit op de markt brengen zijn onder meer Husqvarna, Gardena, Robomow en Wolf-Garten. De prijzen variëren nogal per merk en per model, maar over het algemeen begint het bij zo’n 500 euro voor een kleine robotmaaier voor een kleine tuin. De prijzen lopen door tot zo’n 2.500 euro. Voor dat bedrag heb je een volledig uitgeruste robotmaaier die nagenoeg elke tuin aankan. Het kan overigens nog duurder, maar dan kom je op de zeer geavanceerde modellen die bijvoorbeeld ontwikkeld zijn voor extreme hellingen en extreem grote, lastige gazons.
Heb je een aardig gazon en geen behoefte om zelf een aantal keer per jaar het gazon te maaien? Wil je graag dat jouw gazon er altijd perfect uitziet? En heb je er een aardig budget voor over om het gazon automatisch te laten maaien? Dan biedt een robotmaaier zeker uitkomst.
Reacties (10)