Facebook kondigt Amazon Echo Show-alternatief Portal aan

08 oktober 2018 3 Minuten 0 Reacties
facebook-portal

Facebook heeft maandag officieel de Facebook Portal onthuld. Die is een slimme speaker met display, voornamelijk bedoeld voor videobellen. Er is ook nog een grotere versie van het apparaat beschikbaar, dat nog de extra term Plus achter de naam heeft staan.

Dit is Facebook Portal

Facebook heeft Portal onthuld. Hiermee kun je andere eigenaars van dit apparaat bellen, evenals alle mensen die beschikken over Facebook en Facebook Messenger. De Portals zijn in staat muziek af te spelen via Spotify en Pandora en kunnen video’s presenteren via Facebook Watch. Dat is het enige wat je met dit apparaat kan en dat is bewust gedaan, aldus het bedrijf. Je kunt er niet eens mee op Facebook bijvoorbeeld. Daarnaast is er ook nog een grotere variant beschikbaar, met de extra term Plus in de naam.

Met de Portals moet het dus vooral heel gemakkelijk zijn om te videobellen met iemand anders. De camera kan je identificeren aan je lichaam en kan je volgen terwijl je door het huis loopt. Met de Portal wil Facebook het videobellen toegankelijker maken door het bijvoorbeeld comfortabeler te maken dan te videobellen met je smartphone, die je zelf rechtop moet houden. Ook moet dit apparaat je het gevoel geven dat de persoon aan de andere kant van de lijn als het ware in de kamer is waar je aan het videobellen bent.

Ben je met meerdere personen in de kamer die allemaal meedoen aan het gesprek? Dan kan de camera, middels een groothoeklens, iedereen in beeld brengen. Wanneer er slechts één persoon is, dan zal de camera inzoomen op het gezicht van de gebruiker. Of Facebook er goed aan doet met een dergelijk product op de markt te komen, is natuurlijk nog maar de vraag na het privacyschandaal met Cambridge Analytica. Veel mensen vertrouwen het sociale netwerk niet (meer) en daar is het team zich van bewust, wordt tegenover The Verge gezegd.

Zo worden beide versies van de Portal uitgerust met een klepje voor de camera, waardoor die geblokkeerd kan worden. Ook is er de mogelijkheid de camera en de microfoon uit te schakelen. Ook kan zo worden voorkomen dat het apparaat gehackt wordt. Desondanks zal het toch voor een grote drempel gaan zorgen wanneer het apparaat straks te koop is, aangezien veel mensen het schandaal nog niet vergeten zijn. In november komt de Portal uit in Amerika; de Portal kost 199 dollar en de Portal Plus kost 349 dollar.

Amazon Alexa, geen videorecorder

Verder geeft Facebook aan dat er geen functie voor video-opname aanwezig is. Wel luistert de microfoon altijd mee voor wanneer iemand Amazon Alexa aanspreekt. Het verwijderen van die data kan via je Facebook-instellingen. Videobellen werkt overigens hetzelfde als in de andere Facebook-producten. Zo kun je met meerdere mensen bellen en een gek masker opzetten, middels augmented reality. Ook kun je dezelfde muziek afspelen op iedereens Portal-apparaat, mits iedereen een abonnement heeft op dezelfde muziekstreamingdienst.

Daarnaast heeft Facebook gewerkt aan een modus genaamd story time. Zo kan iemand de tekst voorlezen op het ene scherm, waarna iemand anders op het andere scherm tekeningen te zien krijgt. De kleine Portal beschikt over een 10″-scherm, 720p-resolutie en twee speakers, terwijl het grote model beschikt over een 15,6″-scherm, 1080p-resolutie en twee luidere speakers. Ook is er nog een subwoofer en een draaibaar scherm; je kunt hem dus zowel horizontaal als verticaal gebruiken, net wat handiger is voor je.

Wanneer je de Facebook-speaker niet gebruikt, dan krijg je foto’s te zien vanuit je Facebook-profiel. Je kunt zelf bepalen welke foto’s; bijvoorbeeld waarin je bent getagd of degene die je zelf hebt geselecteerd. Amazon Alexa is dus ook aanwezig, en later zou zelfs de Google Assistant toegevoegd kunnen worden; maar een eigen assistent van Facebook lijkt niet meer te komen. Vooralsnog is het niet bekend wanneer de speaker naar Nederland komt, maar volgende maand verschijnt het apparaat dus in de Verenigde Staten.

Reacties (0)